Ondřej Plšek - eWRC.cz
14. 6. 2014 20:07 − 2731× − 8

Italská rally zůstane na Sardinii

FIA sice požaduje návrat soutěže na pevninu, ale pořadatelé Italské rally tuto možnost odmítají.

FIA vyzvala pořadatele Italské rally k přesunu soutěže na pevninu. Ti to ale odmítají a mají v plánu ponechat tento podnik na Sardinii i příští rok. Přitom letošní hlavní změna, kdy došlo ke změně centra soutěže z Olbie do Alghera, nevzbudila zrovna příliš nadšení. K tomu se úvodní rychlostní zkouška uskutečnila v přístavu v Cagliari, které leží na zcela opačném konci ostrova. Posádky tak musely absolovat přejezd o celkové délce 500 kilometrů kvůli speciálce, která ani neměřila 1,5 kilometru a celá se jela na asfaltu. A velká část z nich tento přejezd absolvovala ještě zcela zbytečně, protože kvůli divákům byla rychlostní zkouška předčasně ukončena.

"Když jsme se rozhodli, že pojedeme v Cagliari, tak jsme nepočítali s více než 10 tisíci fanoušky," řekl ředitel soutěže Antonio Turitto autosport.com. "Ale pak v noci jich bylo 40 tisíc – kdybyste mi řekli před soutěží, že jich bude tolik, tak bych vás prohlásil za blázny. Nečekali jsme to." Příliš nadšení nevzbudila mezi jezdci ani sobotní etapa, která se vyznačovala hlavně dlouhými spojovacími úseky a čekáním. I proto by Kris Meeke proti přesunu nic neměl: "Z mého pohledu se jedná o pěknou soutěž, ale organizace nebyla zcela na úrovni. Soutěž by se měla vrátit do Sanrema a Toskánska, tam by to mohla být skvělá rally."

O přesunu ale Antonio Turitto neuvažuje: "V Sanremu bych rád pracoval na přípravě rally, ale ve městě na ní není místo." Jenže s názorem ředitele soutěže tak nějak nesouhlasí manažerka mistrovství světa v rally. "FIA neustále tlačí na návrat soutěží na pevninu, to je naším cílem. Sanremo už jednu soutěž má, takže ve městě nějaké místo být musí…." dodala Michele Mouton.

Komentářů celkem: 8
14. 6. 2014 20:46
0 0
Sardinie je nádherná soutěž, což musí potvrdit každý, kdo tam byl. Já jsem pro a rád tam příští rok pojedu zase...
14. 6. 2014 21:43
0 0
Tak já tam byl a přesto bych jí radši viděl na pevnině smajlík
14. 6. 2014 21:45
0 0
Přesně tak Sardinie je nádherná soutěž byl jsem už čtyřikrát a pojedu zas na pevnině to nebude ono
14. 6. 2014 22:02
0 0
Já bych byl osobně nejradši, kdyby se jelo krásný asfaltový San Remo. Šotoliny je v MS přehnaně moc a rally auta vychází a mají dělat reklamu na auta na silnice, ne na rozbitou šotolinu. Chápu, že dát si rally na Sardinii musí bejt super zážitek(večer moře atd...), ale za mě.....https://www.youtube.com/watch?v=SRas3O5eJb8 smajlík
14. 6. 2014 22:08
0 0
taky jsem pro Sanremo smajlík Sardinie se klidně za pár let vrátit může ale chtělo by to změnu smajlík
15. 6. 2014 08:22
0 0
Ak sa dobre pamätám, tak dôvodom presunu Talianskej Rally na Sardíniu bol nezvládnutelný počet divákov na tratiach v okolí San Rema a samozrejme zápchy na cestach a meškania štartov rýchlostiek...a tiež si myslím, že malo by sa viac jazdiť na asfalte, ako v týchto časoch...
17. 6. 2014 17:08 Upraveno 17:10
0 0
spiderwrc: nevím, podle mých informací musela italská rally být přesunuta na šotolinu proto, aby uvolnila asfaltové místo Rally Deutschland. Ale samozřejmě máte pravdu v tom, že v okolí San Rema bývaly obrovské zácpy a problémy. Stejně tak diváci, kteří neměli vlastně ani kde stát byli tím pádem v místech, kde to bylo velmi nebezpečné.
Na straně druhé považuji právě Rally San Remo za jednu z nejhezčích soutěží a spolu s Francií a Monte patřily vždy k mým jednoznačným zlatým hřebům sezony.
Ostatně, jak již zde poznamenal shifty, šotoliny (a často nerozenatelné vzájemně) je v šampionátu až až (čímž se také rally vzdaluje reálnému životu).
Zed
17. 6. 2014 21:26
0 0
Shacki, Stik : 100% souhlas, Sardinie je skvělá, že mají pořadatelé občas slabou chvilku jako s letošní SS Cagliari na tom nic nemění. Finsko je nejlepší, ale Sardošku mám nejradši, napřesrok mě tam mají znovu smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!