Jiří Fryje - eWRC.cz
16. 6. 2014 20:35 − 4148× − 3

Festival motorismu v Bohnicích

První oficiální ročník akce “Legendy 2014“ byl opravdovým svátkem motorismu, který v České kotlině nemá obdoby.

Nejméně jednou nohou tam má čas od času nakročeno každý z nás. Těm, kteří o uplynulém víkendu předběhli svůj osud a vstoupili do nádherného areálu Psychiatrické léčebny Bohnice zcela dobrovolně, byla v rámci prevence intenzivně aplikována terapie oktanů, vůně spáleného benzínu a rychlosti.

První oficiální ročník akce “LEGENDY 2014“ byl opravdovým svátkem motorismu, který v České kotlině nemá obdoby. Prakticky vše, co bylo avizováno v masivní reklamní kampani, bylo v bohnickém parku k vidění a návštěvníci měli možnost vidět toho opravdu hodně. Vyjmenovat nejlepší exponáty by byla věc velice choulostivá. Každý z velkého počtu návštěvníků si jistě našel ten svůj. BMW 635 CSi v okruhovém provedení, Lancia ECV, nebo Mercedes 300 SEL 6.8 AMG, který je známý jako “Rote sau“, tedy “Rudá svině“, to je jen zlomek exponátů, které uchvátily každého.

Na krátkém, uzavřeném úseku předváděli John Haugland, Ladislav Křeček, Stig Blomqvist, Václav Blahna a další, kteří psali historii automobilového sportu, že nezapomněli nic ze svého umění. Současnou generaci zastupoval například Václav Pech jun., nebo Jan Sýkora.

Je škoda, že mezi vystavovateli chyběl stánek Škoda Motorsportu. Byť i jen statické představení nejúspěšnějšího a nejpohlednějšího soutěžního automobilu třídy S 2000, Fabie v továrních barvách, by tisíce příchozích jistě potěšilo. Stejně zajímavý by pro ně byl pohled na naše želízko v ohni světových rallye, Forda Fiestu WRC Martina Prokopa. Všichni jmenovaní mají ale v současné době napilno. Snad příště.

Sotva šachovnicový praporek odmávnul letošní premiérový ročník, rozběhla se příprava druhého. Mezi důvody, proč se bude znovu konat v areálu bohnické léčebny patří i jeden zcela prozaický. Součástí organizování takové akce jsou četné chvíle, ve kterých se její tvůrci ocitají na prahu zbláznění.

Více fotek v galerii autora článku.

Komentářů celkem: 3
17. 6. 2014 10:13
0 0
Bylo to popravdu skvělé vidět na jednom místě tolik skvostů závodních, nových a hlavně opravdu legendárních veteránů ve všech možných verzích. Vstupné sice vyšší, ale rozhodně to stálo za to. Příští rok, pokud bude minimálně stejná účast, to bude určitě stát za to.smajlík
17. 6. 2014 10:34
0 0
Možná by nebylo špatné, kdyby se to nedělalo každý rok, ale třeba jednou za dva roky. Nebo jednou za 4 až 5 a udělat z toho něco kolosálního. Dostalo by to takový punc jedinečnosti. protože když příští rok příjdete, dáte zase 350, nebo víc a exponáty budou z 80% nebo víc (a to si nebudem nalhávat) stejné, začne to člověka maličko nudit. Tenhle rok to bylo naprosto boží, ale určitě víte o čem mluvím, je to takový psychologický moment.
17. 6. 2014 11:49
0 0
Já věřím tomu, že to pořadatelé zas posunou o další level. Loni při prvním ročníku, pokud vím, třeba ani nebyly ty jízdy, jen statická výstava a takhle ze začátku je tam dost prostoru na nové a nové prvky.
Samozřejmě to nikdy nebude Goodwood, ale i tak se to snad každoročně uživí, i když tam asi ne každý bude chodit každý ročník.
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!