Chevrolet v čele argentinského mistrovství

O největší a samozřejmě nejúspěšnější osobnosti argentinských soutěžních tratí posledních let nemůže být pochyb.

O největší osobnosti argentinských soutěžních tratí posledních let nemůže být pochyb, zcela po právu je jí multišampión a i letos úřadující mistr Federico Villagra. Vstup do aktuálního ročníku mistrovství mu ale zatím rozhodně nevychází podle představ. První soutěž sice dokončil na pódiu, v té druhé už to bylo slabší, do cíle se vůbec nedostal. O vítězství pro značku Ford se tak museli postarat jiní. Úvodní podnik ovládnul Nicolas Fuchs s Fiestou MR, ovšem konkurenční stáje Baratec. Vložený národní podnik do světové XION Rally Argentina se stal kořistí Raúla Martineze s další Fiestou MR. V červnu se celé pole přesunulo do Catamarcy na tratě tradičního podniku. Kromě silné sestavy zmiňovaného Fordu na startu nechybělo ani několik Peugeotů, starší 207 jako obvykle přivezl Alejandro Cancio, novější model 208 pak Miguel Baldoni a bratři Pretové.

Všem zástupcům těchto dvou značek ale hned v prvním testu vypálil rybník Marcos Ligato, který už čtvrtým rokem usedá do Chevroletu Agile MR. Za jeho zády se v úvodu vystřídali jezdci s Fordy, když po Geronimo Padillovi převzal štafetu Villagra. Matador argentinských soutěží vyhrál dvě zkoušky a po RZ 4 zůstával na druhém místě pouze s odstupem 9,4 sekundy. Pro pět dílčích vítězství si ale v pátek dojel Ligato, takže nebylo divu, když na konci dne jeho náskok činil už více než půl minuty. Vítěz úvodní soutěže Fuchs má letos hodně rozlítanou sezónu, když starty v Argentině střídá se starty ve WRC2. Na skvělý výkon ze začátku sezóny tentokrát ale nenavázal, neboť v osmém testu skončil mimo trať a tím přišel o vydobyté páté místo.

Zajímavý souboj se dal v sobotu očekávat o poslední pódiový stupínek, na kterém zatím stál Baldoni. Cancio s 207 ovšem zaostával jen o 6,3 sekundy a rozhodně chtěl dokázat, že mít starší Peugeot nemusí notně znamenat handicap. Jeho snažení bylo obrovské, ale nakonec stejně Baldoniho s 208 nedohnal. Smutnit ale rozhodně nemusel, po potížích na druhé sobotní zkoušce se totiž až za oba Peugeoty propadnul Villagra. Cancio s ním sice měl plné ruce práce, ale třetí místo nakonec těsně uhájil. Ligatova rychlost asi překvapila málokoho, spoustu dobrých výkonů předvedl i vloni. Ne vždy se ale po skvělém úvodu dokázal dostat do cíle a souboj se sebou samotným a svým vozem pro něho byl největší výzvou i tentokrát. Soupeři byli docela vzdáleni a Ligato musel hlavně zdolat všechny zbývající ostré kilometry. Úkol se mu nakonec podařil a letos poprvé mohl slavit vítězství. V předešlé soutěži navíc skončil druhý, takže jej aktuální úspěch zároveň vynesl do čela mistrovství.

Konečné výsledky této odjeté argentinské soutěže naleznete na ewrc-results.com

Stav šampionátu: 1. Ligato 78, 2. Villagra 68, 3. Cancio 64, 4. L. Preto 53, 5. Martinez 48, 6. Fuchs 47

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!