20. 6. 2014 06:11 − 1774× − 0

Závěr VI.ročníku Amaterrallye jako vzpomínka na V. Filipovou

Za několik dní, v sobotu 28. června 2014, bude završen VI. ročník Amaterrallye závodem Litoměřice – Nové Zákupy.

Za několik dní, v sobotu 28. června 2014, bude završen VI. ročník Amaterrallye závodem Litoměřice – Nové Zákupy, který se pořadatel rozhodl věnovat tragicky zesnulé závodnici a kamarádce Věrce Filipové. Poslední závod sezóny bude ale i velkou premiérou.

Celá letošní sezóna se nesla v duchu improvizace v pořádání závodů, volbě tratí a rychlostních zkoušek. Uzavření Milovického letiště, kde probíhá likvidace objektů a budov, přivodilo i nalezení nového místa konání posledního závodu sezóny. Všichni však věří, že tento poslední dopad přinese i novinky a pozitiva. Teamu AR bylo nabídnuto využití areálu Litoměřických mrazíren. 17. června 2014 proběhlo poslední jednání, doladění detailů rychlostních zkoušek, a Amaterrallye se poprvé představí na nové trati. Po zkušenosti z posledního závodu loňské sezóny, kdy pořadatelé připravili dvě rychlostní zkoušky včetně časovek, napadla ředitele soutěže Milana Blahouta myšlenka klasické rallye – START/CÍL, rychlostní zkoušky a přejezd dle itineráře. Jako největší problém se však ukázalo, jak neporušit literu zákona o provozu na pozemních komunikacích a silniční zákon (auto bez SPZ a závodní auto s rámem atd.) při přejezdu dle itineráře. AR vznikla jako závod pro začínající jezdce pro první krok do rallye. Ten první krok se odehrával na uzavřených okruzích. Dalším krokem proto byla tato myšlenka – jízda dle itineráře, která k rallye neodmyslitelně patří. K dnešnímu dni je už vše vymyšlené včetně itineráře.


Foto: Jan Pilát

Závod bude rozdělen na dvě části. Start závodu bude v areálu Mrazírny Litoměřice, kde se uskuteční rychlostní polokruhové zkoušky (jedna RZ zhruba 4km z toho asi 800 metrů šotoliny, zbytek různé druhy asfaltu). Cíl závodu bude u Novozákupské restaurace v Nových Zákupech, ve které proběhne vyhlášení vítězů a slavnostní ukončení sezóny. Mapa areálu, včetně rychlostní zkoušky, depa a dvou diváckých míst se objeví na webu Amaterrallye dne 26. 6. 2014. Zde vedení závodu prosí diváky o dodržení těchto diváckých míst. Jednou ze základních podmínek dohody s pronajímatelem areálu byl zákaz pohybu osob po celém areálu, mimo dohodnutých míst! Proto předem velice děkujeme za dodržení tohoto požadavku. Jedná se o zcela novou trať v seriálu Amaterrallye, a pokud se jezdcům závod bude líbit, nenastanou vážnější problémy a konflikty, tak se jeví velká možnost využít areál k závodům AR i v budoucnosti. Ke změně dochází i v organizaci závodu. Díky šotolinovému úseku se trénink omezí na jeden průjezd – tři kola po rychlostní zkoušce (za zaváděcím vozidlem). Před zahájením tréninkové jízdy bude možné si trať projít. Tato varianta je ředitelem závodu vřele doporučena. Prohlídkou objevíte detaily tratě, které průjezdem nezjistíte. Detaily a podrobnosti zde nebudeme rozebírat. Jenom je nutné upozornit na maximální rychlost. Mimo RZ je v areálu i depu povoleno max. 20km/hod. Další detailem, se kterým je třeba se seznámit, je čas ukončení poslední rychlostní zkoušky maximálně do 16:45. Tomu bude podřízena i případná změna časového harmonogramu závodu. Po ukončení poslední rychlostní zkoušky proběhne hodinová přestávka. V této době posádky a teamy provedou dokonalý úklid svého místa v depu a přípravu pro pokračování v druhé části etapy závodu. Pokud v případně vzniklém volném čase pomůžete pořadateli i s úklidem tratě a areálu, budou všichni určitě moc rádi, a pan ředitel za pomoc předem děkuje.


Foto: Jan Pilát

Závod pokračuje v 17:30 druhou etapou, kdy bude vyvěšena startovní listina pro jízdu dle itineráře určujícího přejezd z Litoměřic do cíle závodu v Nových Zákupech. Přejezd je připraven tak, aby posádka mohla projet i s dodávkou a vlekem s naloženým soutěžním vozidlem. Také lze dodávku poslat rovnou do cíle na adresu: NOVOZÁKUPSKÁ Restaurace, Nové Zákupy 521. Na určený úsek přejezdu se můžete vydat jiným vozidlem s řádnou RZ. Ve vozidle posádky, není omezen počet přepravovaných osob. Itinerář pro jízdu z časové kontroly servis do časové kontroly v cíli závodu obdrží posádky na administrativních přejímkách. Vysvětlení itineráře bude vždy na poslední straně. Navíc Milan nabídl možnost schůzky v pátek večer v mrazírnách, kde se zájemcům pokusí vysvětlit jízdní výkazy a itinerář. Poslední možnost něco vysvětlit je i v sobotu před závodem, ale víte, kolik na to asi bude času.

Druhá etapa se pojede dle přesně stanovených podmínek a předpisu, se kterým budou posádky včas seznámeny. Přesná délka druhé etapy – 71km 6m, a jízdní doba je určená na 1hod a 30 minut. Při kontrole itineráře, ujel Milan Blahout celou trasu (při dodržování rychlosti, jak sám tvrdí) za 45minut. Čas na překonání druhé etapy je rozhodně dostačující, proto pevně věříme, že si nikdo z Vás nebude plést přejezd s rychlostní zkouškou. Věřím, že tento závod bude zajímavý, už z toho hlediska poznání dalšího kousku rallye. Posádka, která ve třídě vyhraje rychlostní zkoušky, nemusí být vítěz v cíli závodu. Rozhodnutí vedení AR je i dodržení koeficientu II. Veškeré body získané v závodě se násobí dvěma.


Foto: Jan Pilát

Po překonání všech nástrah závodu čeká každou posádku třetí etapa. Teplé jídlo a orosená sklenička piva/limonády. Dvě poukázky na občerstvení obdrží každé startovní číslo na administrativní přejímce. Ale tím nemusí tato etapa končit… Do neděle je daleko.

Celý AR team pevně věří, že poslední závod VI. ročníku Amaterrallye bude úspěšný, a posádkám se bude líbit jak první, tak druhá, tak samozřejmě i ta třetí etapa, tj. závěrečné vyhlášení celé sezóny.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!