Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
22. 6. 2014 14:10 − 9423× − 7

Valda: Jsem rád, že se opět dostanu do závodního auta

Rozhovor s Pavlem Valouškem o jeho startech u našich východních sousedů a věcech okolo.

Když se řekne jméno Pavel Valoušek jun., mnoha fanouškům se vybaví velmi atraktivní styl jízdy nejen z dob zlaté éry vozů specifikace WRC na našich tratích, ale také samozřejmě titul Mezinárodního mistra ČR z roku 2010, který Pavel vybojoval s vozem Škoda Fabia S2000. O rok později přidal za volantem Fabie ve specifikaci WRC titul šampiona ve sprintech, ale po roce 2012 se otrokovický pilot z našich tratí víceméně vytratil, přičemž loni jsme jej viděli pouze na Jaenneru při rozlučce s Peugeotem a pak na Barumce, kde si vyzkoušel Fiestu specifikace R5. Letos se jméno Pavla Valouška začalo objevovat na slovenských tratích a proto mi to nedalo, abych nezkusil zjistit více informací a více se dozvíte v následujícím rozhovoru.

Po sezóně 2012 jsi se z našich tratí poněkud vytratil. Můžeš čtenářům prozradit, jak došlo k Tvému angažmá na Slovensku?

Ano, je pravda, že jsem se neúčastnil žádného šampionátu. Důvodem byl nedostatek financí na realizaci startů, tak jsem se objevil jen sporadicky a to jen na Barum rally 2013 s Fiestou. Byl to pro mě velký zážitek a všem, kteří se na tomto startu podíleli strašně moooc děkuji. K mému angažmá na Slovensku došlo díky několika okolnostem. Mám velmi kladný vztah ke Slovensku jako takovému a mám tam stále mnoho kamarádů a přátel, kteří mě i tak trošku doporučili klukům Maťovi a Marcelovi z CMM – Media sportu. Jsem velmi rád, že díky nim se opět dostanu do závodního auta.


Po Rally Prešov se Tvé jméno objevuje mezi přihlášenými i na Rally Lubeník. Znamená to tedy pravidelnější program u našich východních sousedů?

Je pravda, že jsme startovali na Rally Prešov a jsme přihlášení i na Rally Lubeník. Tam by jsme měli startovat s naší Fabii S2000 a už se nemohu dočkat. Fabie je stále neskutečné auto. Měl bych jet kompletní šampionát na Slovensku.

Ještě u Slovenska zůstaňme, jak nyní, s odstupem více než měsíce hodnotíš prešovský start?

Prešov byl pro mě start po dlouhé době a to není bez extra velkého testování vždy jednoduché. Startoval jsem poprvé s vozem Mitsubishi ve specifikaci R4. Nevěděl jsem co od auta čekat. Začali jsme s Martinkou opatrně. Navíc nám to malinko komplikovalo počasí. Dali jsme nejtvrdší „slick“ a to nebyla dobrá volba. Začalo nám pršet. V servisu jsme přezuli a vyrazili na další kolo RZ. Na RZ 5 (viz video) už jsme měli i super tempo, se kterým jsem začal být i vnitřně spokojen. Bohužel se nám ke konci RZ pokazilo auto.


Foto: Autosportfoto.sk/Tibor Szabosi

Co očekáváš od soutěže v Lubeníku, u Tvého jména figuruje vůz Škoda Fabia S2000, můžeme se těšit na boj o nejvyšší příčky?

Máme špičkové auto, se kterým se musím co nejrychleji sžít a je to auto jednoznačně na vyhrávání. Takže je to jen na mě a určitě se budu snažit. Navíc na Fabii mám dobré vzpomínky z roku 2010. Krásně se to auto řídí a ovládá. Takže už je to o tom tento potenciál využít.

Při pohledu do Tvého profilu na eWRC-resuts.com lze dohledat starty v Ignisem S1600 ve slovenském mistráku před deseti lety. Dá se nějak tehdejší a dnešní slovenská rally scéna porovnat?

Ano, je pravda, že jsem v roce 2004 startoval v celém mistrovství na Slovensku. To jestli se dá dnešní doba porovnat je ještě moc brzo. Mám za sebou teprve první závad, tak se musím trošku „rozkoukat“. Tehdy byli dva velcí soupeři. Tibor a Dodi. Dnes jezdí na Slovensku Dodi a ještě Grzegorz, který je na Slovensku velmi rychlý, protože ten šampionát zná velmi dobře. My máme, ale stejnou techniku a nikdo není neporazitelný.


Ale už se přesuňme zpět do ČR, zajímat to bude asi každého, můžeme Tě letos očekávat na nějaké soutěži v Česku, třeba ve Zlíně?:)

O tomto je zatím předčasné mluvit. Pro nás jsou teď prioritní starty na Slovensku a na to se soustředíme. Máme nové auto, snažíme se vybudovat team lidí, aby bylo na závodech vše OK. Mám radost ze všech, kteří jsou v našem teamu. Vládne tam nadšení a to je první předpoklad pro vyhrávání. Samozřejmě se budeme pokoušet, abychom mohli startovat na Barum rally.

Jak vlastně došlo ke spolupráci s Martinou Škardovou, pozitivní zkušenost po loňské Barumce?

Ano, ano přesně tak. Byl jsem velmi překvapen, jak jsme si s Martinkou rychle na Barumce sedli. Je to v autě opravdový profík a „mitfára“ o kterého se dá opřít a to je velmi důležité. Navíc Martinka byla jediná z několika spolujezdců, které jsem oslovil, zavládlo nadšení se startu se mnou a Fiestou R5 na Barum rally. A za to si Martiny velmi vážím. Všichni ostatní se zajímali o to, kolik za to dostanou peněz. Taková je bohužel u nás situace. Ale jsem velmi rád, že ještě u někoho převládá nadšení z dobrého sportu nad financemi. Musím poděkovat také Honzovi, že svolil k tomu, že si mohu Martinu vypůjčit. Pokud budu mít další stabilní program, tak musím najít nějakého nadšeného spolujezdce. Martinku si pořád „půjčovat“ od Honzy nemohu.


Foto: Autosportfoto.sk/Tibor Szabosi

Závěrem, tradiční prostor pro poděkování, je v Tvém případě někdo, komu by jsi chtěl poděkovat za pomoc při realizaci startů, za rady či tak podobně?

Chtěl bych poděkovat všem, kteří jakoukoliv formou stále sledují a podporují tak úžasný sport, jakým rally je. Samozřejmě moc velké díky celé rodině a trpělivosti za tu dobu, co jsem v motorsportu. Také moc a moc dík našemu dlouholetému kamarádovi a podporovateli panu Varmužovi a jeho firmě Delimax. V neposlední velké poděkovaní na Slovensko do Košic.

Komentářů celkem: 7
22. 6. 2014 16:39
0 0
Jsou videa která mě nikdy neomrzí, a tohle je jedno z nich !!!smajlík
http://www.youtube.com/watch?v=aPA6wAIBehM
23. 6. 2014 05:20
0 0
To sokol:Kdo to osobně nezažil tak neuvěří co se s wrcem vše dá dělat,ted už můžem jenom smajlíksmajlíksmajlík
23. 6. 2014 09:05
0 0
Taková to byla radost,když se loni objevila na podvalníku bílá Fiesta R5. Letos v ní bohužel na našich tratích nevidíme Honzu ani Valdu. Fiesta brázdí tratě někde v Rakousku a Valda na Slovensku. Holt někde peníze jsou a někde ne,co se dá dělat.smajlík
23. 6. 2014 09:26
0 0
Siki s fiestou jezdí sprinty smajlík
23. 6. 2014 09:49
0 0
Původně napsal Pethros
Siki s fiestou jezdí sprinty

Tak zatím s Fiestou odjel pouze jeden v Kopné,ale tohle auto by si zasloužilo jezdit velký mistrák. Na domácí Bohemce ji snad uvidíme,jestli mu ji ještě Grossing nestihne v Rakousku rozstřelit.Tuším,že se tam jede o tomto víkendu nějaká šotolina.
23. 6. 2014 18:22
0 0
Původně napsal mare
Taková to byla radost,když se loni objevila na podvalníku bílá Fiesta R5. Letos v ní bohužel na našich tratích nevidíme Honzu ani Valdu. Fiesta brázdí tratě někde v Rakousku a Valda na Slovensku. Holt někde peníze jsou a někde ne,co se dá dělat.
Syky je mezi přihlášenými na Bohemku,tak snad dorazí a počítám,že by mohl jet témeř na domácím sprintu v Pačívě smajlík
23. 6. 2014 20:33
0 0
Čekám, že Syky s Fiestou vyhraje sprintový titul smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!