Škoda Octavia WRC i letos schopná vítězit

Finský šampionát minulý víkend přešel ze zimní fáze do letní, když se v Lapue odehrála první letošní šotolinová soutěž. .

Finský šampionát minulý víkend přešel ze zimní fáze do letní, když se v Lapue odehrála první letošní šotolinová soutěž. V pozici lídra hlavní kategorie SM1 tam přicestoval Jarkko Nikara, který letos usedá do obvyklého Mitsubishi Lancer EVO IX. Druhý v pořadí Ari Vihavainen využívá služeb Mitsubishi Lancer WRC Step2, což je vůz sice silnější, ale zároveň přeci jen o něco starší. Z předních jezdců nejmodernější techniku v SM1, Ford Fiesta Super 2000 sedlá Karl Kruuda, který si letos z WRC2 odskakuje právě do Finska. Finský multišampión Juha Salo letos se svým Mitsubishi Lancer EVO X přešel do „druhé ligy“ SM2, ale moc se mu nedaří a lídrem tam je zatím Joni Nikko s dalším Lancerem.

Nejrychlejší čas v úvodním testu ale nezaznamenal ani jeden ze zmíněných borců, když všem vypálil rybník Jukka Ketomäki. Ten se v posledních letech soutěží účastní pouze sporadicky a pro soutěž v Lapue stejně jako vloni z garáže vytáhnul starší Škodu Octavia WRC. Nikara se hodně snažil, ale na obrovitý speciál s českými kořeny neměl v žádné ze tří úvodních zkoušek. První porážku lídra mu navíc v RZ 4 vyfouknul Kruuda, kterého to vyneslo právě před Nikaru na druhé místo. Ale i někdejší účastník talentového programu od Pirelli se dočkal, ve dvacetikilometrové RZ 6 všem nadělil více než deset sekund a rázem bylo zaděláno na dramatický závěr. Ketomäki si vedení sice udržel, ale už jen s třísekundovým náskokem. Nikara ovšem nasazené tempo trochu přehnal a v poslední zkoušce havaroval. Ze dvou pódiových příček se tak nakonec radovali estonští jezdci, za druhým Kruudou do cíle dojel Kaspar Koitla s Mitsubishi. Pro senzační vítězství si však do cíle dojel Ketomäki, který dokázal, že se s takřka historickou Škodou Octavia WRC stále dá vítězit.

Výsledky čtvrtého podniku finského mistrovství naleznete na stránkách ewrc-results.com

Stav šampionátu:
SM1: 1. Nikara 66, 2. Kruuda 60, 3. Vihavainen 49,5
SM2: 1. Nikko 91, 2. Koitla 89,5, 3. Asunmaa 62,5

Komentářů celkem: 3
24. 6. 2014 22:521
0 0
Tak to je teda borec smajlíksmajlík
25. 6. 2014 11:262
0 0
Původně napsal Sokol
Tak to je teda borec


A co další střelci?
Na šotolinové soutěži na 11. místě type-R, 14. bmw M3, 19. astra gsi mezi čtyřkolkami!
25. 6. 2014 13:333
0 0
Pěkná práce smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!