26. 6. 2014 14:13 − 1902× − 0

Donegal International Rally – komentář

Irský šampionát patří v Evropě k těm nejotevřenějším, když se na jeho tratích prohánějí vozy různých specifikací.

Irský šampionát patří v Evropě k těm nejotevřenějším, když se na jeho tratích prohánějí vozy různých specifikací, mnohdy bez platné mezinárodní homologace. Pestrost šampionátu se netýká jen startovního pole, ale volné ruce k uspořádání svých soutěží mají i samotní organizátoři. V Irsku žádné nesmyslné omezení neplatí a tak není divu, že poslední odjetá soutěž posádkám nabídla 300 ostrých soutěžních kilometrů ve třech dnech. Oproti tomu budou příští rok i soutěže ME jen trapným sprintem. Na startu Donegal International Rally nemohla chybět tradiční početná skupina vozů nejvyšší specifikace WRC. S jedním takovým se po roční odmlce objevil i předloňský šampión Darren Gass. V nejkratší úvodní etapě si pilot Subaru Impreza WRC S12B nepočínal zle a na jejím konci mu patřilo s půlminutovým odstupem třetí místo. O 1,9 sekundy tak za sebou držel aktuálního úřadujícího mistra Garryho Jenningse s obdobným speciálem.

Duel bývalých šampiónů nakonec vyřešila smolná třináctá zkouška, ve které se Gass dopustil chyby a havaroval. Jeho Subaru navíc zablokovalo trať. Jennings tak získal třetí místo s poměrně slušným náskokem. V neděli se ale zapotil i on, když se u jeho Imprezy objevil drobný požár. Na pokračování v soutěži to naštěstí nemělo vliv a Jennings tak mohl v cíli vystoupat na poslední pódiovou pozici. Tu tak pro sebe nezískal Derek McGarrity, jenž tentokrát osedlal Subaru Impreza WRC S14. O vítězství si to mezi sebou od začátku soutěže rozdávali jiní dva borci, lídr mistrovství Declan Boyle za volantem Subaru Impreza WRC S12B a Sam Moffett s Fordem Fiesta WRC. Rychleji začal první jmenovaný, ale od druhé zkoušky už vévodil pilot Fordu. Na konci prvního dne to ale byl s náskokem 5,2 sekundy Boyle, kdo soutěž vedl.

Moffett se ale očividně daleko lépe vyspal a v sobotu ráno šel zpět do čela. Moc dlouho se na první příčce neohřál a po RZ 8 znovu spadnul za Boyleho. Druhá polovina etapy nakonec výrazně lépe vyšla jezdci Subaru, který si poté do závěrečného dne odnášel hodně slibný náskok 37,2 sekundy. I do nedělní etapy se lépe vyspal Moffett a během prvních dvou zkoušek umazal deset sekund ze svého manka. Boyle ovšem útok odvrátil a na cílové rampě se mohl radovat nejen z dalšího vítězství a upevnění vedení v šampionátu, ale i ze zapsání svého jména do statistik lokálních vítězů. V donegalské rally totiž jedenatřicet let nevyhrál žádný z místních borců, až nyní se to povedlo donegalskému rodákovi Boylemu.

Konečné výsledky této irské soutěže si můžete prohlédnout na ewrc-results.com

Stav šampionátu: 1. Boyle 79, 2. S. Moffett 50, 3. J. Moffett 42,5, 4. Jennings 37, 5. Kelly 33, 6. McCann 28

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!