Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
28. 6. 2014 00:28 − 1616× − 0

V těsném souboji jezdců VW je po pátku nejlepší Ogier

Stejně jako na jiných soutěžích, tak i v Polsku opanují čelo soutěže Volkswageny a o první příčku se přetahují Ogier s Mikkelsenem.

V Polsku, na Rajdu Polském se tento víkend dostává seriál Mistrovství světa přesně do své poloviny, neboť podnik u našich severních sousedů je 7. soutěží letošní sezóny a do konce pak bude zbývat šestice rally. Na Rajd Polský se soutěžící účastnící se MS vracejí teprve podruhé v moderní historii, konkrétně po pěti letech, když v roce 2009 dokázal dokázal zvítězit Hirvonen, který by v letošní smolné sezóně určitě nepohrdl opakování vítězství. Avšak dosavadní průběh ukazuje, že na plnou bodovou porci si Fin bude zřejmě muset nechat zajít chuť.

Soutěž odstartovala třemi rychlostními testy ve čtvrtek v podvečer a už tyto naznačily dosavadní trend soutěže a to boj o první příčku mezi piloty Volkswagenu, konkrétně mezi Ogierem a Mikkelsenem. Nejdříve vedl Francouz, po RZ2 Nor a přenocovat na pátek šel opět na první příčce Ogier. Velmi dobrými výkony se ve čtvrtek prezentoval Hanninen, který dokázal zvítězit v RZ2 a celkově byl čtvrtý. Nad Finovy síly byl kromě dvojice VW ještě Meeke. Páté místo patřilo Ostbergovi, který ale na Hyundai na 4. příčce ztrácel pouhých 11 desetin a celkově byla tahle pětice silně vyrovnaná, když pátý jezdec ztrácel zanedbatelných 8,9 sekundy na prvního.

V pátek se od rána na čele pokračovalo v trendu z předchozího dne, když po RZ4 šel do čela opět Mikkelsen. Ten si nezvykle užil vedení i po následujícím testu a Ogier se do čela probojoval až po RZ6. Avšak i při příjezdu servisu uprostřed druhé etapy nečinil rozdíl mezi touto dvojicí více jak dvě vteřiny. Na RZ5 se propadl na čtvrté místo Meeke, který uvolnil cestu vpřed pro Ostberga a na páté místo se propadl Hanninen. RZ6 znamenala Latvalův útok na lepší příčky, když se dokázal posunout již za Ostbergova záda, což znamenalo další propad Meeka, tentokrát na pátou příčku a propad Hanninena na místo šesté.

Odpoledne se měla odjet další čtveřice zkoušek, ale kvůli kombinaci nezpůsobilé tratě s hlubokými vyjetými kolejemi a velkého množství diváků musely být obě zkoušky na litevském území zrušeny a tak se odjela pouze dvojice testů na polském území. V nich i nadále pokračoval těsný souboj Mikkelsena a Ogiera, aby se v závěrečném servisu druhé etapy radoval druhý jmenovaný, jenž si vybojoval 9 desetin náskoku na druhého Nora. Postupně zaostávat začal třetí Ostberg, odstup v řádu vteřin měl čtvrtý Latvala a v bojové vzdálenosti se nacházel i pátý Meeke.

Příliš mnoho na jezdce před sebou neztrácel ani šestý Hanninen, sedmé místo patřilo po pátku obhájci vítězství z roku 2009 Hirvonenovi, na osmém místě následoval miláček domácích fanoušků Kubica. Ten měl jen lehce přes pět sekund náskoku na devátého Evanse, který dokázal po RZ9 postoupit před Neuvilla. Na Rajdu Polském startují i posádky bojující o body v JWRC, kde je po dvou etapách nejlepším Lefebvre, druhý je Tempestini a třetí Koči. Pořadí juniorů velmi těsně koreluje s pořadím ve WRC3, kde by nebýt těchto posádek asi příliš účastníků nebylo. Dalším z podpůrných šampionátů je WRC2, kde to vypadá na estonsko-severský závod, když vede Tannak, druhý je Ketomaa a třetí Kangur. Zbývá nám Drive DMack Cup, kde vede Parn následovaný Cavem a Suárezem.

Rajd Polski – po RZ 10
1.Sebastien OgierVolkswagen Polo R WRC47:22,4
2.Andreas MikkelsenVolkswagen Polo R WRC+0,9
3.Mads OstbergCitroen DS3 WRC+19,5
4.Jari-Mati LatvalaVolkswagen Polo R WRC+32,0
5.Kris MeekeCitroen DS3 WRC+40,0
6.Juho HanninenHyundai i20 WRC+46,8
7.Mikko HirvonenFord Fiesta RS WRC+1:06,8
8.Robert KubicaFord Fiesta RS WRC+1:16,1
9.Elfyn EvansFord Fiesta RS WRC+1:21,4
10.Thierry NeuvilleHyundai i20 WRC+1:22,8

Kompletní výsledky ze sedmého podniku MS Rajd Polski naleznete jako obvykle na serveru eWRC-results.com.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!