Duel Kobliha – Peták pokračuje na Bohemia rally

Výsledky třetího podniku Ropro Clio R3 Czech Trophy by ACI 2014 katapultovaly do čela průběžného pořadí Adama Koblihu.

Výsledky třetího podniku ROPRO Clio R3 Czech Trophy by ACI 2014 v Hustopečích katapultovaly do čela průběžného pořadí Adama Koblihu. Dvojnásobný vítěz Josef Peták mu tedy má „co vracet“. První příležitost bude mít na nadcházející Rally Bohemia s centrem v Mladé Boleslavi. Do pohárového zápolení se vydá pět vozů Renault Clio R3.

Josef Peták zvítězil na úvodních závodech ROPRO Clio R3 Czech Trophy by ACI v Českém Krumlově a v Klatovech, Adam Kobliha si připsal první triumf v Hustopečích, kde ovšem Peták vyšel bodově téměř naprázdno. Jakým směrem se tento duel posune, naznačí dvanáct rychlostních zkoušek Rally Bohemia (150,66 km RZ). Novinkou budou hned dvě divácké speciálky v ulicích Mladé Boleslavi, páteční etapa opět na Mladoboleslavsku, v harmonogramu naopak chybí paralelní zkouška v Sosnové. V sobotu se tentokrát bude závodit na Jablonecku, na Železnobrodsku a v okolí Tanvaldu.

V roli pohárového lídra nastoupí na start poprvé v sezoně Adam Kobliha. S Bohemií má minimální zkušenosti. V sezoně 2011 závod absolvoval poprvé, v roce 2012 se svezl jen krátce, než byla soutěž po tragické havárii Martina Semeráda přerušena.

„Jsme připraveni jako na každý jiný závod. Mechanici provedli kompletní revizi auta, venku byla i převodovka. Nechtěli jsme nic podcenit. Na druhou stranu jsme tentokrát netestovali, nějaké věci zkusíme až při pátečním shakedownu. S Karlem Žáčkem se na závod moc těšíme, stejně pocity cítím po úspěchu v Hustopečích i z našeho týmu. Celkově Bohemia nabízí nejtechničtější tratě v Česku, jezdí se po pěkných asfaltech. Pátek bude rychlejší, ale to mi nevadí, těším se rovněž na noční úseky, neboť při předchozích startech se na Bohemii závodilo jen ve dne. Jen doufejme, že soutěži bude přát počasí… ,“ věří Adam Kobliha.

Josef Peták věnoval čas mezi Hustopečemi a Bohemií rekonvalescenci zraněné levé ruky, mechanici zase opravě motoru.

„V Hustopečích jsem s levou rukou skutečně zakusil, nyní je to o poznání lepší, a tak určitě neprodáme s Alenou kůži lacino. Co se týká motoru, na předchozím závodě nám prasklo rozvodové kolo, což žádný motorář nikdy neslyšel. Naštěstí událost nebyla tak destruktivní, jak to prvotně vypadalo. Co se týká závodu, jeho formát beru pozitivně, jen mě negativně zaskočilo, že pořadatelé vypsali trénink jen na jeden den. Když se někomu rozbije auto, pak není reálné, aby to zvládnul. Navíc to není Evropa, může se trénovat na tři průjezdy, tak proč je potřeba trénink tak hrotit. Čtvrtek bude zbytečně jeden velký maratón. Navíc jsem zvědavý, jak se bude vyvíjet počasí. Upřímně bych nechtěl jet páteční vložky na mokru a ještě za tmy. Vzhledem k povrchu a rychlostnímu průměru vložek budu z nich mít obrovský respekt. Také dvě superspeciálky v ulicích Mladé Boleslavi jsou na můj vkus docela dost,“ reaguje Josef Peták.

Poprvé se při Bohemii zapojí do ROPRO Clio R3 Czech Trophy by ACI David Tomek. V letošním roce startoval pouze na německé Thüringen Rallye, domácí soutěž však nechtěl ani letos vynechat. Vždyť zde poprvé startoval už v roce 2006.

„Na Thüringen rallye jsme popáté v řadě dojeli až do cíle, vyhráli letos i třídu, což jsem považoval za úspěch. Start na Bohemii jsme dlouho zvažovali vzhledem k nutnosti použít nové pneumatiky a teprve tento týden jsme dostali ´zelenou´. Proto budou přípravy auta trochu hektické, ale věřím, že vše zvládneme. Na start domácí soutěže se samozřejmě těším. Jsem rád, že se vrací do pátečního harmonogramu boleslavské erzety, naopak je mi líto, že bude na Bohemii letos tak málo aut. Bohužel do závodu půjdu s absolutní neznalostí ´evropských´ gum. Od kluků jsem slyšel, že na suchu fungují stejně, uvidíme, jak tomu bude případně za mokra. O prvenství se zřejmě poperou Adam Kobliha a Pepík Peták, my zkusíme zabojovat o třetí místo. Pokud tomu tak bude s rozumným odstupem za vedoucí dvojicí, určitě bude spokojen,“ doplňuje předstartovní reakce David Tomek.

Martina a Vlastimil Daňhel budou chtít na Bohemii navázat na třetí místo ve třídě 5 a druhé v pohárové klasifikaci v Hustopečích, naopak po výpadku na jihu Moravy bude hlavní ambice Michala Kravce s Josefem Králem zdárně spatřit cílovou rampu.

„Kdo opanuje čtvrtý podnik poháru, je těžké předpovídat. Všechny letošní soutěže nabídly vždy skvělé závodění, obrovskou vyrovnanost mezi Adamem Koblihou a Josefem Petákem. Absolutně bez šancí nebude ani domácí David Tomek, postupně zrychluje i Martina Daňhelová a pohárovou konkurenci opět doplní i Michal Kravec. Věřím, že fanoušky opět čeká pěkná podívaná,“ říká před startem Bohemie promotér ROPRO Clio R3 Czech Trophy by ACI 2014 Zdeněk Pekárek.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!