Rally San Marino – komentář

Po návštěvě Sardinie se italský šampionát k pátému dílu přesunul do okolí ministátu San Marino.

5. podnik italského mistrovství, 4 . – 6. července, šotolina a asfalt, 12 RZ – 120 km, San Marino


Po návštěvě Sardinie se italský šampionát k pátému dílu přesunul do okolí ministátu San Marino, kde se před pár lety proháněli jezdci IRC. Nyní ale tato soutěž spadá pouze do domácího šampionátu a mezi evropské historiky s nižším koeficientem 2. Italskému mistrovství zatím vládne úřadující mistr Umberto Scandola, který nejvíce získal vítězstvím se svou Škodou Fabia Super 2000 v Sanremu. Jeden triumf má na svém kontě i Paolo Andreucci, ale jeho Peugeot 208 R5 je zatím hodně zlobivé dítko, takže se italský multišampión snaží jen dohnat lídra. Lépe je na tom v průběžném pořadí i Giandomenico Basso, který s novinkou Fordem Fiesta R5 na LPG opanoval už dvě rally včetně náročné Sardinie. V San Marinu dostal hned na první zkoušce obklad deset vteřin. Závěr první etapy tvořený dvěma průjezdy asfaltovým úsekem přímo v San Marinu ale zcela opanoval a na konci dne mu patřila druhá příčka s odstupem jen 4,9 sekundy.

Scandola si na dvojici těchto zkoušek rovněž vedl výborně a nebýt desetisekundové penalizace za pozdní příjezd, byl by to právě jezdec Fabie, kdo by soutěž vedl. Nakonec to ale byla ta nejmenší starost, která Scandolu měla trápit. Jeho tým zvolil strategii nazutí ojetých šotolinových gum, které měly posádce přinést na asfaltovém povrchu výhodu. To ale neuniklo konkurenční stáji Racing Lions, za kterou startuje Andreucci, a ta podala protest za užití gum s nedostatečným dezénem. Škoda Italia se odvolala, její pilot mohl v rally podmínečně pokračovat a výsledky zatím zůstávají neoficiální.

Na vedoucího jezdce Peugeotu v sobotu ráno zaútočil Basso. V další části rally ale jako by jeho Fordu docházel plyn a někdejší tovární jezdec Fiatu se musel smířit s propadem na konečnou třetí příčku. Nakonec to měl se setrváním na bedně nahnuté, když na něho v poslední sekci zaútočil pilot klasického Fordu Fiesta R5 Simone Campedelli. Ten se stal největší hvězdou druhé etapy, ale po časové ztrátě z prvního dne způsobené defektem už o vítězství bojovat nemohl. O nejvyšší stupínek si to tak mezi sebou v krásném duelu rozdali Andreucci a Scandola. Oba zajížděli takřka na chlup stejné časy a pilot 208 si vedení udržoval jen díky penalizaci jeho rivala. Scandola i přes maximální útok nakonec musel uznat porážku a teď musí hlavně doufat, že jeho stáj uspěje s odvoláním proti vyloučení. Na vítězi letošního San Marina se každopádně nic už nezmění, druhý letošní triumf už zůstane Andreuccimu.

Konečné výsledky soutěže si můžete projít na ewrc-results.com

Stav šampionátu: 1. Scandola 59, 2. Basso 52, 3. Andreucci 50, 4. Nucita 27, 5. Albertini 22, 6. Andolfi 21

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!