1. 8. 2014 21:33 − 2048× − 0

Finskou rally po páteční etapě vede domácí Latvala

Máme za sebou druhý den soutěžení na finské šotolině. Dnešek byl oproti včerejšku napínavější, Latvala se již třináct zkoušek drží první pozice.

Včerejší den obsahoval čtyři měřené úseky rozdělené na necelých šedesát měřených kilometrů. Od začátku vévodil výsledkové listině Jari-Matti Latvala. Počasí ve čtvrtek nebylo příjemné, pršelo a vyjely se hluboké koleje. Ogier, jelikož startoval první a čistil tedy trať, mírně ztrácel, po čtvrtku nepatrných 4,5 sekundy. Třetí místo po čtvrtku držel britský jezdec na Citroenu Meeke. Již včera vypadl domácí pilot Jarkko Nikara, který si zde hodně věřil a před soutěží byl vemli optimistický. Nikkara však skončil již v RZ tři po nepříjemné nehodě. Problémy měli již ve čtvrtek také Tanak na Fiestě R5 a Gorban s Mini Cooperem.


Nikara – Foto: twitter @ftlarsen

Páteční dvě sekce Finské rally obsahovalo dalších takřka 135 kilometrů ve dvou průjezdech čtyřmi rychlostními zkouškami a jednou městskou speciálkou. Dnes bylo odpadlíků a i nehod mnohem více. Videa přineseme v samostatném článku. Takže jak pátečních devět RZ probíhalo? Dalo by se říci, koukněte se na výsledky, ale něco vám k tomu ve stručnosti i sepíšu :-).

Základní informace, přestože se jelo již druhý den a dalo by se očekávat, že startovní pořadí se bude otáčet, tak se tak nestalo. Startovalo se tedy stejně jako ve čtvrtek a Ogier na Volkswagenu čistil trať, stejně jako ještě několik jezdců startujících za ním. Nejvíce ale ztrácel Ogier, možná to bylo pouze psychickým blokem, protože Latvalovi tohle nedělalo sebemenší problém. Ogier se dnes večer mohl radovat z průběžně třetího místa, ale zejména z toho, že tuto etapu má úspěšně z krku a zítra se pořadí otočí. Ze své startovní pozice dnes nejvíce těžil Meeke (startoval sedmý), v cíli dnešní etapy překvapivě druhý.


Meeke – Foto: twitter @RallyFinland

Bohužel nepřekvapil z hlediska spolehlivosti a dojíždění etap Robert Kubica, skončil s vylomeným kolem již na první dnešní RZ. RZ5 byla osudnou i pro Hyundai i20 Thierryho Neuvilla, který sice zkoušku dokončil, dostal se dokonce v celku až do servisu, ale servis už neopustil. Technický komisař jej z důvodu poškození rámu do další rychlostní zkoušky již nepustil. V RZ5 havarovali i Bertelli na Fiestě R5 a Lukász s Citroenem DS3 R3T.


Neuville v servisu – Foto: twitter @davidevansrally

Následoval první průjezd nejdelší dnešní zkouškou Päijälä. Problémy zde měl Neuville, který očesal zadní část svého vozu a neměl dostatečný přítlak, ale hůře na tom byl Hänninen na druhém továrním voze Hyundai, protože jel na pomalém defektu asi příliš rychle, protože se ocitl na střeše v příkopě. Hänninen se ztrátou přibližně minuty zkoušku dokončil, propadl se z průběžné čtvrté příčky až na devátou pozici. Za cílem zkoušky musel pak odstranit čelní sklo, naštěstí mohl pokračovat. To se ale nedalo říci o vozech Kikireshka, který skončil ve stromě a Lefebra, který boural téměř na stejném místě jako Hänninen. Sedmá zkouška nepřinesla žádné výraznější změny na čelních příčkách, pouze Neuville a Hänninen se kvůli poškození vozu propadali. Krátká osmá zkouška byla už jen přejezdovka před servisem.


Hänninen po RZ6 – Foto: twitter @The_Rally_Guru

Ve druhém průjezdu se dalo očekávat, že Ogier přidá, protože trať už měla být čistější. Avšak stále ztrácel, s další a další zkouškou vypadal víc a víc depresivně. Latvala si jel to svoje a v cíli dnešního dne měl na Ogiera náskok 19,7 sekundy, přestože závěrečnou speciálku vyhrál Ogier. Před Ogiera se dokonce propracoval Meeke, sice o necelé dvě sekundy, ale je před ním :-) Na druhou stranu ale radovat se dnes z tohoto drobného úspěchu je více než předčasné. Dá se totiž očekávat, že Ogier zítra zatáhne a tuto nepatrnou ztrátu stáhne se zavřenýma očima. Volkswageny jedou jak namydlené šípy, prvním dvěma zmíněným jistí záda Andreas Mikkelsen na průběžně čtvrté příčce.


Bertelli – Foto: twitter @fuckmatie37


Kikireshko – Foto: twitter @JuhoAnnala

Zítra nás čeká pět měřených úseků, které posádky pojedou dvakrát. Nejdelší vložka měří necelých 22 kilometrů, nejkratší pak lehce přes čtyři a půl kilometru. První sobotní rychlostní zkouška startuje již v 7:08 ráno, tak si přivstaňte a sledujte s námi na ewrc-results.com ;-)

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!