V Pačejově už Tomaštíkovi vítězství neuniklo

Už od prvních metrů soutěže bylo jasné, že souboj o vítězství bude hodně moc zajímavý.

Smolné odstoupení po technické závadě z vedoucí příčky na Valašské rally a druhé místo o 6,1 vteřiny za největším sprintovým konkurentem Honzou Sýkorou na Kopné – tak zatím vypadala sezóna Jaromíra Tomaštíka za volantem ex-továrního speciálu Subaru Impreza S12 WRC. Po delší odmlce přišel konečně na řadu třetí rallysprint sezóny, a sice populární EPLcond Rally Agropa Pačejov a i zde se řadil vsetínský jezdec JT Říha Group Rally Teamu mezi největší adepty na vítězství v rámci hodnocení šampionátu rallysprintů.

Už od prvních metrů soutěže bylo jasné, že souboj o vítězství bude hodně moc zajímavý. Trio Tomaštík – Sýkora – Trněný si to mezi sebou rozdávalo opravdu na ostří nože a pořadí mezi nimi se neustále měnilo jak na houpačce. Tomu ale nastal bohužel konec na RZ6. Po problémech s turbem své Škody Fabia WRC musel nedobrovolně opustit bojiště Karel Trněný a vedení mezi sprintery se ujal po absolutních vítězstvích na pátém a šestém testu Jaromír Tomaštík, když právě zde si získal pilot subaru rozhodující náskok. Tajemství úspěchu bylo tentokrát ukryto ve speciální edici mobilního telefonu, kterou si sympatický Valach během závodu vyrobil. „Po opatrnějším začátku z mé strany jsem si před odjezdem do jedné časové kontroly skřípnul svůj nejchytřejší mobilní telefon mezi dveře a rám našeho subaru. Tím pádem jsem si z něj vytvořil limitovanou sérii Spiderman Edition, když pavučina byla přes celý displej a nebylo možné telefon vůbec používat. To mě nejspíš zdravě naštvalo, tak jsem zatroubil k útoku,“ vysvětluje s úsměvem zásadní atak Jarda Tomaštík.

Následoval servis a rozdíl mezi Honzou Sýkorou na tentokrát vypůjčené Škodě Fabia S2000 a vsetínským matadorem byl více než 6 vteřin. Cíl byl jasný – udržet dravého Sykyho za sebou. Na sedmém úseku zajeli oba borci naprosto shodný čas a drama tedy mělo přijít až v tom úplně posledním testu. Ten sice blovický pilot vyhrál, ale pouze o 0,3 vteřiny, a tak rozdíl v cíli činil 6,3 vteřin. Pomyslné misky vah se tak téměř vyvážily – na Kopné prohra o 6,1, v Pačejově vítězství o 6,3. „Celý závod jsme se snažili jet si to svoje. Po pomalejším začátku mě asi opravdu vybudil ten rozbitý mobil a nakonec jsme sprintovou klasifikaci vyhráli. Až doma jsem se pak dozvěděl o pětivteřinové penalizaci za retardér, takže nakonec to bylo opravdu o fous. Všeobecně mě ale retardéry na této rally hodně zklamaly. Myslím, že retardér je jasná věc, ale místo balíků slámy zde byly rozmístěné plechové sudy a to tak, že jsme se do nich s mým velkým autem nemohli skoro vejít. Jinak to ale bylo dobré a už se moc těším do Vyškova. Určitě to tam bude neméně zajímavé,“ říká natěšený Jaromír Tomaštík. V rámci absolutní klasifikace vystoupali Jaromír Tomaštík se spolujezdcem Róbertem Baranem nakonec na 5. místo. Body do tabulky však brali plné, a tak v tuto chvíli je v šampionátu česko-slovenská dvojice na průběžném druhém absolutním místě právě za Honzou Sýkorou. Třídě 13 pak vsetínské subaru kraluje.

V rámci JT Rocksteel Rally Teamu se na Pačejově představila i další tradiční sprintová posádka Zdeněk Pokorný – Pepa Král. Ti soutěž nakonec dokončili na 21. místě v klasifikaci MČR Sprintrally, pátém ve své třídě 3 a pětatřicátém v absolutním hodnocení. „Po dvou nevydařených závodech jsme se do Pačejova hodně těšili. Byla zde krásná trať a vstřícní pořadatelé. Na druhé erzetě jsme měli malinko potíže technického rázu, kdy nám praskla poloosa, ale jinak se celý závod obešel bez problémů a my jsme se opět velmi dobře bavili, o což nám jde,“ hodnotí spokojeně Poky.

Dalším závodem pro vsetínský JT Rally Team bude vrchol letošní sezóny Barum Czech Rally Zlín, která je na programu o posledním srpnovém víkendu. A hned týden po této soutěži se pak opět rozzuří boj o spritový titul ve Vyškově. Tak nám držte pěsti!

Komentářů celkem: 1
16. 8. 2014 14:301
0 0
smajlíksmajlíksmajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!