Marcos Ligato argentinským půlmistrem

Uplynulý víkend úspěšně ukončil první polovinu letošního ročníku napínavého argentinského mistrovství.

Uplynulý víkend ukončil první polovinu letošního ročníku argentinského mistrovství. Historicky nejúspěšnějšímu tamnímu jezdci, který ovládnul poslední sezóny, Federicu Villagrovi letos pšenka příliš nekvete. Neposlušný Ford Fiesta MR jej ze hry vyřadil i v předcházející soutěži v Sierras Chicas a členovi někdejší světové stáje Munchi’s zatím patří až pátá příčka. O příčku lépe na tom zatím je další pilot Fordu Fiesta MR Nicolas Fuchs. Účastník WRC2 domácí sezónu rozjel výborně, když vyhrál první soutěž. Podruhé na pódium vystoupal ve čtvrté soutěži, ve které si připsal vítězství Miguel Baldoni za volantem Peugeotu 208 MR a díky tomu se dostal na průběžnou třetí příčku. Alejandro Cancio si oproti dvěma soupeřům za zády zatím žádné vítězství nepřipsal, ale třikrát stanul na pódiu a to mu bohatě stačilo k tomu, aby šel do páté rally jako druhý nejrychlejší. Tím, kdo měl největší šanci zakončit první polovinu sezóny jako lídr, byl před Rally Vuelta de la Manzana pilot Chevroletu Agile MR Marcos Ligato.

Před samotnou soutěží se jako obvykle odehrál shakedown, kde si všechny posádky mohly připravit své speciály před náročnou dvojicí šotolinových etap. Nejrychleji se s tímto úsekem popasoval Fuchs. V samotné rally už ale na tuto rychlost navázat nedokázal a potácel se až kolem sedmého místa. Tato příčka mu patřila i na konci první etapy. Druhý den to nebylo o moc lepší a vítěz úvodní soutěže se musel spokojit s bojem se stájovým kolegou z Baratecu Baldonim o čtvrtou příčku. Díky nejrychlejšímu času v úplně poslední zkoušce si nakonec bramborovou medaili z Patagonie odvezl právě Fuchs. Rozhodly o tom pouhopouhé tři desetiny sekundy. Třetí příčku si z první etapy odvážel Cancio. V neděli se sice nedokázal ubránit útoku Villagry, ale díky odstoupení jednoho z předních jezdců nakonec Canciův Peugeot 207 MR na bronzovém stupínku zůstal.

Největší zájem během soutěže vzbuzoval nervy drásající duel Nicolase Madera s Marcosem Ligatem o první příčku. Šestici sobotních zkoušek si mezi sebe oba borci rozdělili rovným dílem. Pořadí se několikrát přelilo a na konci dne byl na prvním místě s minimálním náskokem osmi desetinek Madero. V druhé etapě už pilot Fordu za svým soupeřem trochu zaostával. Porazit jej dokázal jen ve druhém testu, takže před závěrečným testem už měl manko 6,1 sekundy. Na divácké superspeciálce se Madero, který letos odjel pouze dvě patagonské rally a v rámci argentinského mistrovství startoval naposledy vloni na podzim, ještě pokusil o poslední útok. V přemíře snahy se ale dopustil chyby, rozrazil gumy vytyčující trať a s poškozením řízení musel svůj Ford potupně odstavit podobně jako Jari-Matti Latvala v Rajdu Polském 2009. Druhé letošní vítězství si tak v Patagonii připsal Ligato, což mu vyneslo titul půlmistra a další navýšení bodového náskoku na Cancia.

Konečné výsledky této odjeté argentinské soutěže naleznete na ewrc-results.com

Stav šampionátu: 1. Ligato 144, 2. Cancio 121, 3. Villagra 110, 4. Baldoni 100, 5. Fuchs 99, 6. L. Preto 80

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!