Ondřej Plšek - eWRC.cz
24. 8. 2014 12:05 − 8198× − 8

Senzační double Hyundai

Na Německou rally budou v centrále automobilky vzpomínat jen v tom nejlepším, první vítězství týmu a hned první double.

Velkou senzačí skončila letošní Německé rally, když nejen skončila dlouhá šňůra dvanácti vítězství Volkswagenu, ale hlavně první triumf v historii mistrovství světa si připsal tovární tým Hyundai. Velkou radost mu připravil Thierry Neuville, kterému ještě kryl záda druhý Dani Sordo.

Ale pěkně popořádku. První nedělní rychlostní zkouška začínala již chvíli po sedmé hodině a Jari-Matti Latvala potřeboval udržet svůj minutový náskok na 75 kilometrech. Jenže Fin tuto roli nezvládl, vyletěl do vinic a sen o první vyhrané soutěži na asfaltu a znatelném snížení náskoku Sebastiena Ogiera se rozplynul.

V tu chvíli měl životní šanci na premiérové vítězství Kris Meeke, byť jeho náskok na Thierryho Neuvilla činil jen osm sekundy. Jenže severoirský jezdec tuto situaci taktéž neustál, vrazil se svým Citroenem do zídky a musel taktéž odstoupit.

Dvě rychlostní zkoušky před cílem se tak do vedení posunul belgický jezdec ve službách týmu Hyundai. Ten si již nenechal tuto nabídku ujít a v poklidu dovezl svůj i20 WRC do cíle s náskokem 40 sekund na Daniho Sorda. Korejská automobilka tak v Německu zaznamenala nejen své první vítězství v mistrovství světa vůbec, ale tuto senzaci potvrdil i prvním double. K tomu se jednalo o prémiové vítězství Neuvilla, který se stal druhým Belgičanem, co kdy vyhrál soutěž MS.


Foto: Hyundai

K tomu Thierry Neuville napodobil výkon Pettera Solberga z Korsiky 2003. Norský jezdec tehdy též havaroval již na shakedownu a jeho start byl dlouhou dobu nejistý. Jenže tým vůz včas opravil a nakonec mohl oslavovat první vítězství na asfaltu.

Náplastí na nepovedenou soutěž domácího Volkswagenu bylo třetí místo Andrease Mikkelsena. Ten si přitom musel dávat pozor na čtvrtého Elfyna Evanse, který se norskému jezdci přiblížil až na rozdíl necelých šesti sekund. K tomu britský jezdec porazil v Německu svého mnohem zkušenějšího kolegu Hirvonena a odsunul ho na páté místo, ale hlavně si připsal tři bonusové body za úplně první vítězství v Power stage. Naopak poslední zkoušku neustál Bryan Bouffier, když havaroval a soutěž nedokončil.

Šestá příčka patří Madsu Ostbergovi, s odstupem více než tří minut dojel po jezdci Citroenu Martin Prokop na sedmém místě. Kategorii WRC 2 vyhrál Pontus Tideman, když na poslední zkoušce přeskočil Ott Tanaka a celkově byl o 18 desetin rychlejší.

ADAC Rallye Deutschland po RZ 18
1.Neuville T. – Gilsoul N. Hyundai i20 WRC 3:07:20,2
2.Sordo D. – Martí M.Hyundai i20 WRC+40,7
3.Mikkelsen A. – Floene O. Volkswagen Polo R WRC +58,0
4.Evans E. – Barritt D. Ford Fiesta RS WRC +1:03,6
5.Hirvonen M. – Lehtinen J. Ford Fiesta RS WRC +1:10,5
6.Ostberg M. – Andersson J. Citroën DS3 WRC +1:22,7
7.Prokop M. – Tománek J. Ford Fiesta RS WRC +4:52,8
8.Kuipers D. – Buysmans R. Ford Fiesta RS WRC +9:18,1
9.Tideman P. – Axelsson E. Ford Fiesta R5+11:35,4
10.Tanak O. – Molder R. Ford Fiesta R5 +11:37,2

Kompletní výsledky Německé rally najdete jako vždy na serveru eWRC-results.com.

Komentářů celkem: 8
24. 8. 2014 13:171
0 0
Mno myslím, že Tidemand ani Tanak nejeli s WRC.smajlík
24. 8. 2014 13:192
0 0
Já to říkám pořád, Neuville bude jednou Mistr světa!!! smajlíksmajlík
24. 8. 2014 13:453 Upraveno 13:56
0 0
Rally nám znovu ukázala, jak je krásná a nevyzpytatelná. Že je Ogier trubka? Je to prostě závoďák. Že je Latvala trubka? Ten náskok, kterej měl, by se nějakou jízdou na jistotu dal prošustrovat jedna dvě. Volkswagenu po loňským nezdaru nevyšla Němka ani letos. Jen to ukazuje, že doma není nikdo prorokem. A je to -při doublu-zrovna Hyundai!, asi pořádně hořká pilulka. A hodně zajímavej moment-když Mikkelsen s nadšením gratuloval a objímal konkurenčního Neuvilla! Krásná rally a zase spousta nádhernejch zážitků a pozitivních věcí! A k přenosům. Někdo napsal, že televize už asi nechtěji platit za nepovedený přenosy a mediální servis promotéra. Proto jsme možná viděli poslední PP a souhrny. Předešlu slůvko MOŽNÁ... Je to právě naopak. Přenosy už nejsou vůbec špatný. Možná si promotér ověřil, že zájem je ve světě velkej... A proto napříště bude vařit penízky na každym jednotlivci přes internet, než to prodávat "za drobný" do masovejch televizí. Je to jen můj postřeh "zvenku". Třeba nám to někdo "zevnitř" ozřejmí... A třeba něco zbyde i na ty televize, když už platíme koncesi... smajlíkJo a zapomněl jsem progratulovat Prokopovi za slušnej a povedenej výkon a za pěknej výsledek! Je to pro ně jistě vzpruha do dalšího snažení.
had
24. 8. 2014 13:534
0 0
milin60: mozna by nebylo od veci, kdyby napsal nekdo par vet, kdo si predplatil wrc+ Jinak mladi vpred
24. 8. 2014 14:005
0 0
had [24.8.2014 13:53]: Jo, to by bylo zajímavý. ONI to určitě maj. Nevím, jak u nás. Ale jestli dodržejí to, co proběhlo médiama, tak těch lidí-globálně, kteří si to zaplatěji, může bejt docela dost. Zase jen můj odhad.
24. 8. 2014 14:156
0 0
Z článku na idnesu:
"A v úvodním testu závěrečného dne na kluzké a vlhké trati havaroval s převahou vedoucí Fin Jari-Matti Latvala. "Slibuji, že něco takového se mi už nikdy nestane," litoval Fin promarněné šance. Vítězství ho stála chyba v itineráři. "Tu zkoušku za ty roky velmi dobře znám a dosud jsem u té kritické zatáčky měl upozornění. Po tréninku na začátku týdne jsem ho nechal smazat, proto jsme tam teď byli příliš rychlí," prozradil na webu týmu."
Zdroj: http://sport.idnes.cz/finska-rallye-0di-/motorsport.aspx?c=A140824_103810_motorsport_rou#utm_source=sph.idnes&utm_medium=richtext&utm_content=clanek-box
had
24. 8. 2014 14:317 Upraveno 14:31
0 0
No dost ... Sluzba nefunguje v UK, Irsku, Francii, Norsku, Svedsku a Dansku. Coz je relativne velky trh.
25. 8. 2014 11:278
0 0
Nemůžu než znovu zatleskat výkonu Evanse.....hlavně vzhledem k časům Prokopasmajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!