Ralli Turku – komentář

Finský šampionát letos trochu trpí schizofrenií, když spolu o vítězství v jednotlivých podnicích bojují jezdci SM1 i SM2.

Finský šampionát letos trochu trpí schizofrenií, když spolu o vítězství v jednotlivých podnicích bojují jezdci, kteří ale bodují ve dvou oddělených klasifikacích SM1 a SM2. Do té druhé patří i několikanásobný finský mistr Juha Salo pilotující Mitsubishi Lancer EVO X. O body tam usiluje i jeho loňský nejbližší soupeř Joni Nikko, kterému se letos za volantem Mitsubishi Lancer EVO IX daří velmi dobře a v SM2 před závěrečnou dvojicí podniků vedl. Druhou klasifikaci zatím ovládá poměrně vyrovnaná trojice jezdců. Jarkko Nikara však Mitsubishi Lancer EVO IX do Turku nepřivezl a dalo se tak očekávat, že o svou vedoucí příčku přijde. Karl Kruuda s Fordem Fiesta Super 2000 a Ari Vihavainen v Mitsubishi Lancer WRC tam nemohli mít jiný cíl než ovládnout pořadí své kategorie a v jejím průběžném hodnocení se vyhoupnout do čela.

Úvod soutěže obstarala páteční jedenáctikilometrová zkouška Lavamäki a ovládnul ji estonský pilot Fordu. Chtělo by se říci, že tento test nebude do výsledků nikterak zásadně promlouvat. Rozdíly mezi jednotlivými jezdci nebyly nikterak velké a nikdo ze špičky tam neodpadnul. Opak byl pravdou a chleba se lámal právě na výsledcích RZ 1. O tom ale až později. Během páteční noci se odjela ještě dvojice zkoušek a po té poslední šel do čela o 1,9 sekundy Salo. Dramatický duel pokračoval i v sobotu dopoledne a hned na prvním testu se do čela vrátil Kruuda. Netrvalo dlouho a pořadí se znovu přelilo ve prospěch jeho soupeře. Když soutěž dospěla před poslední test, v čele se ocitnul Kruuda a k dobru měl 6,1 vteřiny na Sala. Do hry se ve finále ještě zapojil Vihavainen, který do té doby trochu zůstával v pozadí. Závěrečný test zajel výborně, ovšem nakonec na něho zbylo až třetí místo. Za vítězem ovšem zaostal jen o 9 desetinek. Kruuda šel do posledních sedmnácti kilometrů s největším náskokem, jaký si během rally dokázal vybudovat. Ani ten mu ale nestačil, Salo zajel poslední test famózně a srovnal s estonským soupeřem krok. O vítězi tak musel rozhodnout výsledek první odjeté zkoušky. Tam si lépe počínal Kruuda a tak se po dvou druhých místech konečně mohl radovat z vítězství.

Výsledky pátého podniku finského mistrovství naleznete na stránkách ewrc-results.com

Stav šampionátu:
SM1:1. Kruuda 85, 2. Vihavainen 69,5, 3. Nikara 66, 4. Vainionpää 62, 5. Karttunen 41, 6. Kihlman 39

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!