David Suchařípa: „Levá sedm za křák a pravá pět za šáší“

Už od prvních metrů soutěže bylo jasné, že souboj o vítězství bude hodně moc zajímavý.

Není většího automobilového podniku na území ČR, než je Barum Czech Rally Zlín. A v poslední době není ani ročníku, který by nevynechal vsetínský JT Rocksteel Rally Team.

Letošní účast se zdála být na první pohled poněkud poklidná, ale opak byl pravdou. O velké vzrušení se postaraly jak dvě celebrity ze světa show-businessu, tak jeden show-man. Konkrétně pak azurově modré barvy společnosti Rocksteel s.r.o., jako hlavního partnera týmu, hájili zpěvačka Olga Lounová s Richardem Nesvadbou, herec David Suchařípa s Ludvíkem Karlíkem a bavič Zdeněk Poky Pokorný a jeho spolujezdkyně Klára Šillerová.

Tou nejšťastnější dvojicí v cíli náročného zlínského závodu, který byl součástí mistrovství Evropy, byla čistě pánská posádka pilotující týmový Renault Clio Sport. Pro Davida Suchařípu byla letošní Barumka skutečný křest ohněm, ale se šťastným koncem. Na rozdíl od mnoha ostatních a o hodně zkušenějších soupeřů dokázal po celou soutěž udržet svůj vůz na trati a už po sobotní etapě figurovali se svým spolujezdcem Ludvíkem Karlíkem na čtvrtém místě ve skupině 8. Ovšem hned po prvním testu nedělního dne díky technickém problému Michala Vaňhary s identickým vozem postoupil nevědomky na místo třetí, které pak udržel až na cílovou rampu.

Tým do té doby o možném pěkném výsledku mlčel, a tak bylo pro Davida obrovským překvapením, když se dozvěděl zprávu o zisku skvělého třetího místa od spolujezdce až před závěrečným servisem, do kterého přijel sympatický herec úplně rozesmátý. „Je to neuvěřitelné, je to fakt pecka! Tahle Barumka pro mě byla opravdu prvním skutečně velkým závodem v takových podmínkách a jsem fakt nadšený! Tým JTRT fungoval úplně absolutně dokonale, fakt na 150 procent. Od cateringu až po servis auta a já se nemusel vůbec o nic starat, což mi hrozně vyhovovalo a bylo to pro mě hodně důležité. Mohl jsem se plně koncentrovat na nejtěžší erzety, jaké jsem kdy jel a hodně moc jsem se z nich naučil. Začínáme se sžívat jak s autem, tak se závodními pneumatikami a já už začínám brzdit mnohem později než dřív a začínám se i opírat do gum v zatáčkách. Cítím, že zrychluji a to mi potvrzují i známí a kamarádi, kteří mě vidí na trati. No a třetí místo je fakt supr, ani si to neuvědomuji. Levá sedm za křák a pravá pět za šáší, to mě od spolujezdce z Moravy hodně překvapilo a vůbec jsem nevěděl, kam mám jet, ale zasmáli jsme se tomu a pálili dál. V autě byla fakt spousta srandy a naopak někdy to zas bylo celkem vypjaté s ostřejšími slovy. Ale tak to má asi být a to k závodům patří. Ludva to snáší a moc si rozumíme a patří mu velký dík. Barumka zkrátka perfektně vyšla, a i když vím, že bylo mnoho odpadlíků, tak to třetí místo je pro mě strašnou odměnou a pohár s velkou pokorou přijímám,“ říká k největšímu závodu své kariéry David Suchařípa.

Další neméně usměvavou tváří na Barumce zářila nakonec i Olga Lounová. Ta usedla opět do silné čtyřkolky Mitsubishi Lancer EVO IX a vůbec si nevedla špatně. Olga získává pod taktovkou zkušeného Richarda Nesvadby postupně jistotu a takříkajíc se toho už moc nebojí. Ovšem i v rally je potřeba se někdy spálit, aby se zjistila hranice, kam až je možné zajít. A na Barumce těch míst, kde na ni přijít, bylo opravdu přehršel. Populární zpěvačka a závodnice se držela statečně, mnohem déle než řada zkušenějších borců, ale nakonec na obávané RZ5 Semetín vycestovala mimo trať a byla tak nucena ze sobotní části soutěže odstoupit. Autu však téměř nic nebylo a po opravě Olga s Richardem nastoupili do nedělní etapy, kterou až na jeden defekt v rámci systému Super Rally zdárně dokončili. „Do závodu jsem nastoupila s velkým respektem, ale všechno nám šlo jako po másle. Jenže na jedné z erzet jsme byli moc rychlí a v pravé zatáčce za horizontem jsme vycestovali do lesa. Diváci nám pomohli zpět na trať a do cíle rychlostky jsme dojeli. Ale tam jsme se rozhodli raději odstoupit, abychom předešli nějakému většímu poškození, protože jsme přesně nevěděli, co s autem je. Naši šikovní mechanici ale přes noc mitsubishi opravili a my jsme mohli jet i v neděli. I když jsem si původně myslela, že už snad nebudu nikdy závodit, protože jsem pořád měla v hlavě tu sobotní bouračku, tak nakonec jsem ráda, že jsme se v závěrečném dni svezli, protože mi to paradoxně pomohlo a odblokovalo. Dalo mi to prostě zkrátka další zkušenost, která je velmi důležitá. Jinak tahle rally má perfektní atmosféru, všude bylo hrozně moc fajn lidí a všichni nás skvěle podporovali. Díky týmu JTRT, Richardovi a všem, kdo na nás mysleli a fandili nám,“ vzkazuje všem podporovatelům Olga Lounová.

Nejvýše postavenou dvojicí ve startovní listině byla ta nejzkušenější – Poky s Klárou. Ti ovšem, bohužel, nedokončili ani úvodní páteční superspeciálku ve zlínských ulicích, když na vině bylo palivové čerpadlo týmového Subaru Impreza N14, které přestalo fungovat. Pátkem pro ně tedy klasická soutěž skončila, avšak i oni využili systém Super Rally, a tak se po rychlé opravě v nočním servisu mohla v sobotu posádka se startovním číslem 62 znovu pustit do bojů. Ovšem pouze do RZ5 Semetín, kde se znovu ukázalo, že Barumka je prostě pro Pokyho zakletá. „Ani na potřetí se nám nepodařilo zlomit štěstí a Barumku dokončit. Nejprve nám odešlo palivové čerpadlo a už ve druhém kole jsme zůstali stát na městské speciálce. Na druhý den jsme ale nastoupili a doufali, že se nám podaří nějak dohnat ztrátu, kterou jsme díky penalizaci nabrali. Nicméně zvykání si opět na subaru, a k tomu ještě s pro nás novými evropskými pneumatikami, vyústilo v havárii, když jsme na úzké cestě na Semetíně sklouzli mimo trať. Autu vůbec nic nebylo, ale nešlo dostat se bez cizí pomoci zpět. Barumka je opravdu krásný závod, ale pro mě asi skutečně zakletý. No už se těším na Rally Vsetín, která bude naší další štací,“ vzhlíží k lepším zítřkům Poky.

Bohatý poprázdninový program JT Rally Teamu pokračuje dalším závodem seriálu Mistrovství České republiky ve Sprintrally už o následujícím víkendu ve Vyškově. Tam se představí Jaromír Tomaštík, který bude usilovat o vítězství se Subaru Impreza WRC, dále Olga Lounová opět s Mistsubishi Lancer EVO IX, David Suchařípa s Renaultem Clio a Jura Daněk se Subaru Impreza. Přijďte nám fandit!

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!