Aleš Holakovský - eWRC.cz
2. 9. 2014 14:30 − 3254× − 1

Colin McRae Flat Out Trophy náplastí za ztracené naděje

Pád z druhého místa na deváté a následná stíhací jízda zakončená pátým místem…

Pád z druhého místa na deváté a následná stíhací jízda zakončená pátým místem, vítězství v samostatné klasifikaci nedělní etapy Evropského šampionátu ERC, vítězství ve čtyřech rychlostních zkouškách a zisk prestižního ocenění Colin McRae ERC Flat Out Trophy od poroty ERC a Eurosportu – to všechno jsou atributy letošní Barum Czech Rally Zlín pro posádku Jaromír Tarabus – Daniel Trunkát.

„Když jsme viděli letošní nabitou startovní listinu, tak nám bylo jasné, že klást si loňské cíle bude odvážné. Nicméně minulý rok jsme dokončili Barumku na třetím místě a časy na RZ byly konkurenceschopné vůči komukoliv, čili jsme doufali, že se nám podaří zachytit tempo čela soutěže i letos,“ popisuje posádka „T&T“ jejich očekávání před začátkem soutěže.

„V noční městské RZ se nám zcela tradičně příliš nedařilo a zajeli jsme až devátý čas. Nicméně první ranní sekci s RZ Slušovice a Maják jsme zajeli bez problémů a soutěž pro nás byla rozjeta dobře, s jenom malou ztrátou na špičku,“ pochvaluje si zpočátku bezproblémový průběh závodu Jaromír Tarabus. „I přesto, že jsme si mysleli, že jsme nachystáni na sto procent, tak tomu tak nebylo. Letos poprvé jsme se s Mirou rozhodli, že na RZ, co byly shodné s minulým rokem, použijeme loňské rozpisy. V důsledku toho jsme na prvním Trojáku neměli napsaný retardér, přejeli jsme ho a museli se smykem vracet zpět. Především jsme si ale do rozpisu pořídili jiný druh lesklejšího papíru, který se na první pohled zdál být nezávadný. Zrada se však ukázala poté, co se mi ke konci dlouhé RZ Troják zpotily ruce. V ten moment začal tak neuvěřitelně klouzat, že jsem posledních pět kilometrů před cílem nemohl otáčet stránky. Ta samá situace se opakovala ještě na posledních dvou kilometrech RZ Semetín. Mezitím se ovšem část evropského startovního pole, ať už kvůli haváriím nebo technickým závadám, „vystřílela sama“, a nám podařilo vyhrát následující RZ Slušovice. Takže i přes tyto naše kuriózní příhody jsme se ocitli na velmi slibném druhém místě,“ sdílně popisuje události hektického středu sobotní etapy Daniel Trunkát.

Pobyt na druhém místě o necelých dvanáct sekund za vedoucím Václavem Pechem s Petrem Uhlem však pro posádku „Dalmatýnky“ bohužel netrval dlouho. „Tato sekce vyvrcholila tím, že jsme byli mimo trať. V jedné z levých zatáček nedaleko za startem druhého průjezdu RZ Maják jsem šel pozdě na brzdy a sklouzli jsme do příkopu. Ještě jednou musíme velmi poděkovat přítomným divákům, že nás rychle vrátili zpátky na trať. Ale než se podařilo vůz vyprostit a než jsme se ve voze připoutali, uběhlo více než jeden a půl minuty,“ přibližuje kritický moment soutěže Jaromír Tarabus, a pokračuje: „Pak už pro nás začala stíhací jízda a snaha dostat se co nejvýše. V neděli jeli všichni i vzhledem k neobvykle malým časovým rozestupům velmi rychle. Nám se moc nevydařil první průjezd Pinduly, kde jsem špatně odhadoval brzdné body a na blátivých lesních pasážích jsme jeli až příliš opatrně. Možná i proto, že jsem nechtěl opakovat chybu ze soboty. Jarka Orsáka s Davidem Šmeidlerem se nám tedy předjet nepodařilo, ale v rámci tohoto souboje se nám podařilo na poslední RZ překonat polské šampiony Kajetana Kajetanowicze s Jaroslawem Baranem, obsadit tak páté místo a vyhrát samostatnou klasifikaci druhé etapy.“ Tato stíhací jízda přinesla Jaromírovi s Danielem kromě etapového vítězství také další tři vyhrané rychlostní zkoušky. „Doufali jsme, že by to při určité dávce štěstí mohlo vyjít až na stupně vítězů. Možná je škoda, že soutěž nebyla o několik RZ delší…“, lituje Dan Trunkát nutnosti ukončit stíhací jízdu cílem soutěže.

Právě v cíli však nastala pro „T&T“ nejradostnější chvíle celé Barum Rally. „Na závěr nám bylo sděleno, že jsme vyhráli Colin McRae ERC Flat Out Trophy, čehož si obrovsky vážím. Její přebrání z rukou sportovního manažera ERC Jean-Pierra Nicolase na závěrečné tiskové konferenci pro nás bylo nádherným zakončením letošní Barumky!“ popisuje závěrečnou tečku za soutěží čerstvý držitel tohoto prestižního ocenění za nejbojovnější výkon, Jaromír Tarabus: „Vnímali jsme podporu fanoušků, kterým děkujeme. Organizačně „šlapala“ celá rally bez nejmenších problémů, čili pořadatelům patří dík za skvěle zvládnutou soutěž, která se navíc obešla pro všechny bez jakéhokoliv vážnějšího zranění.“

„Z Barumky máme smíšené pocity. Přišli jsme o možnost bojovat na špici o vedení, ale zase jsme vyhráli nedělní etapu, což nám zajistilo další porci bodů do ERC. A získali jsme stále pěkné páté místo celkově a samozřejmě Colin McRae ERC Flat Out Trophy. Toto všechno se ovšem podařilo také díky tomu, že jedeme v jednom z nejlepších evropských týmů a že máme jistotu, že auto je vždy připravené na sto procent,“ oceňuje práci týmu Kresta Racing nejenom na Barumce Daniel Trunkát, a uzavírá: „Barum rally letos zkrátka nám i všem ostatním opět ukázala, že je zcela nepředvídatelnou královnou evropských soutěží.“

Pro další zajímavosti a fotografie z dění v týmu sledujete nás facebookový profil Tarabus&Trunkát Rally team nebo www.tarabus.cz.

Komentářů celkem: 1
3. 9. 2014 07:59
0 0
Čekal jsem,že budou rychlí,ale i tak pro mě byli překvapením soutěže,je vidět jak Míra roste smajlíksmajlík To s tím špatně napsaným retardérem u tak zkušené posádky celkem školácká chyba. Ale i mistr tesař se někdy utne smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!