Ondřej Plšek - eWRC.cz
14. 9. 2014 09:49 − 3087× − 0

První triple Volkswagenu

Německá značka poprvé kompletně obsadila stupně vítězů a obhájila titul mezi značkami.

Zatímco domácí Německá rally se Volkswagenu vůbec nevydařila, v daleké Austrálii si tým vylepšil náladu dokonale. První, druhé a třetí místo v cíli – poprvé tak stál na stupních vítězů kompletní tým z Wolfsburgu. Tím pádem si i zajistil obhajobu titulu mezi značkami a to již tři soutěže před koncem sezóny.

Sice se i v nedělní etapě snažil dostat Jari-Matti Latvala před Sebastiena Ogiera, ale nakonec Finovi chybělo necelých sedm sekund. Latvala aspoň porazil Ogiera na závěrečné Powerstage a odváží si domů tři bonusové body. Oběma jezdcům pak jistila záda trojka týmu Andreas Mikkelsen, který tak zopakoval svůj výsledek z Německa. Situaci mu značka ulehčil Kris Meeke, který byl penalizován 61 sekundami za krácení tratě a tím pádem vypadl z boje o stupně vítězů.

Britský jezdec ze Severního Irska si aspoň poradil s Mikko Hirvonenem a ještě k tomu si připsal bonusový bod za třetí místo z Powerstage. Opět tak byl Meeke znatelně rychlejší než týmový kolega Mads Ostberg. Norského jezdce ještě zpomalilo poškozené zavěšení kola na předposlední rychlostní zkoušce. Dle vlastních slov Ostberg do ničeho nevrazil a zavěšení tak zkolabovalo bez zjevného důvodu.

Šesté místo tak nakonec připadlo Haydenu Paddonovi před sedmým Thierry Neuvillem a osmým Elfynem Evansem. Devátý Robert Kubica dokončil Australskou rally jen s jedním menším výletem mimo trať a na poslední bodované místo se na domácí soutěži dostal i Chris Atkinson.

Ve WRC2 slavil vítězství Nasser Al-Attiyah, když Jari Ketomaa poslal svou Fiestu v sobotu večer přes střechu a Ott Tanak při havárii ošklivě poškodil levou stranu svého vozu a soutěž nedokončil.

Coates Hire Rally Australia 2014
1.Ogier S. – Ingrassia J. Volkswagen Polo R WRC 2:53:18,0
2.Latvala J.M. – Anttila M. Volkswagen Polo R WRC +6,8
3.Mikkelsen A. – Floene O. Volkswagen Polo R WRC +1:18,0
4.Meeke K. – Nagle P. Citroën DS3 WRC +1:44,0
5.Hirvonen M. – Lehtinen J. Ford Fiesta RS WRC +1:53,6
6.Paddon H. – Kennard J.Hyundai i20 WRC+2:56,2
7.Neuville T. – Gilsoul N. Hyundai i20 WRC +4:28,2
8.Evans E. – Barritt D. Ford Fiesta RS WRC +5:10,0
9.Kubica R. – Szczepaniak M. Ford Fiesta RS WRC +6:39,8
10.Atkinson C. – Prevot S.Hyundai i20 WRC+9:29,4

Kompletní výsledky Australské rally najdete jako vždy na serveru eWRC-results.com.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!