14. 9. 2014 18:00 − 2201× − 0

Rallye Défi – komentář

Patrick Richard byl poslední dobou jediný, kdo dokázal na trati pořádně prohnat úřadujícího šampióna.

Zatímco u nás na starém kontinentu místní národní šampionáty vstupují do finální fáze, v Kanadě se o předminulém víkendu teprve uzavřela první polovina sezóny. Stalo se tak na rychlých šotolinových tratích v Quebecu, na kterých se v sedmdesátých letech minulého století setkávali domácí borci s těmi ze zahraničí v rámci Criterium de Quebec. Jeden z pravidelných účastníků této soutěže v posledních letech Patrick Richard se aktuálního dvaadvacátého ročníku bohužel zúčastnit nemohl. Kvůli neurologickým problémům se musel podrobit péči lékařů a do rallysportu se už zřejmě na pozici jezdce nevrátí. Debutu nového Subaru Impreza Sti 2015 oficiální kanadské stáje se tak ujal Brit Martin Rowe momentálně žijící ve Vancouveru. Ten toho v posledních letech moc nenajezdil a jeho poslední větší sezóna se datuje do roku 2007, kdy se účastnil čínského mistrovství.

Patrick Richard byl poslední dobou jediný, kdo dokázal na trati pořádně prohnat úřadujícího šampióna Antoine L’Estage. Ten tak má nyní cestu k dalšímu titulu otevřenou takřka dokořán. V první etapě sice musel řešit drobné potíže svého Mitsubishi, ale ani to mu nezabránilo ve vyhrávání jedné zkoušky za druhou. Ve stejném duchu L’Estage pokračoval i druhý den a v cíli slavil třetí triumf letošní sezóny. Větší pozornost tak přitahovalo dění za zády jezdce Mitsubishi. Tam si to spolu rozdali ve velkém stylu Alex Beland se Subaru Beast a Joel Levac za volantem Mini WRC. Piloti si nic nedarovali a jejich časy byly po celý první den neskutečně vyrovnané. Jako lídr tohoto duelu šel nakonec spát jezdec Subaru. V sobotu ovšem poměrně záhy atraktivní souboj skončil. Beland to na jednom ze skoků trochu přehnal s nájezdovou rychlostí a po dopadu se mu přední tlumič propasoval kapotou. Další pokračování v rally nebylo možné a ještě horší zpráva přišla o něco později. Spolujezdkyně Lynne Murphy odnesla incident zlomeným obratlem a minimálně 3 měsíce si do soutěžního vozu nesedne.

Levac tím přišel o svého nejbližšího soupeře a v této části soutěže to vypadalo, že by pro něho ukořistění druhého místa nemělo představovat zásadní problém. Pilot si na nové Mini každým kilometrem více a více přivykal a s tím rostla agresivita jeho jízdního stylu. Ani to ale k zisku stříbra nakonec nestačilo. Rowe s ještě syrovým Subaru totiž ke konci rally zavelel k maximálnímu útoku. Ještě předtím se ale musel jeho tým vypořádat s obrovským množstvím dětských nemocí nového speciálu a samotné dokončení rally bylo velkým úspěchem. Napřed ještě před startem došlo k výměně nefunkční sekvenční převodovky za klasické „háčko“, následně se po první etapě měnil motor a jako bonus ještě v druhé etapě na chvíli vypadnul pohon přední nápravy. V závěrečných zkouškách už ale Rowe atakoval L’Estagovy časy a v úplně posledním testu přeskočil Levaca. Kategorii dvoukolek pak opanoval Chris Greenhouse za volantem Dodge Neon.

Konečné výsledky této soutěže kanadského mistrovství k nahlédnutí na ewrc-results.com

Stav šampionátu: 1. L'Estage 66, 2. Beland 32, 3. Vincent a Levac 28, 5. Besner 24

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!