Domácí mistrovství v Coates Hire Rally Australia

Na tratích Coates Hire Rally Australia o minulém víkendu o mistrovské body nebojovali pouze jezdci světového šampionátu.

Na tratích Coates Hire Rally Australia o minulém víkendu o mistrovské body nebojovali pouze jezdci světového šampionátu, v důležitých bojích se tam setkali rovněž jezdci národního mistrovství. Z toho po loňské vítězné sezóně odstoupil tovární tým Hondy a Eli Evans s Markem Pedderem zůstali bez angažmá. První jmenovaný se pokusil vzkřísit naděje na obhajobu titulu jako soukromník, ale nakonec stavbu své vlastní Hondy do zdárného cíle nedovedl a objevil se pouze v úvodu sezóny. Mark Pedder Austrálii opustil úplně a za volantem Mitsubishi Lancer EVO X se pustil do bojů s konkurenty v seriálu APRC. Krásných Hond Jazz G2 se tak letos diváci na tratích nedočkali, zato se mohli těšit z pohledu na zbrusu nové Citroëny DS3 R3T oficiální stáje Citroën Australia.

Adrian Coppin s Tonym Sullensem v doposud odjetých podnicích na dvojici nejrychlejších jezdců nestačili, ale celý rok spolu sehrávají pěkné souboje o výsledný bronz v šampionátu. V úvodních dvou soutěží roku National Capital a Quit Forest se vyznamenal maximální vyrovnaností Coppin, který ve všech čtyřech samostatně bodovaných etapách bral 30 bodů za třetí příčky. V druhém dnu Quit Forest Rally už ale o 12,9 sekundy podlehnul svému týmovému kolegovi. Sullensovi se pak lépe dařilo i v následující rally v Queenslandu. Dvojice Citroënu se neskutečně vyrovnala a ve čtvrté rally spolu znovu svedli těsné souboje. Domů si odvážel o 4 body více Coppin, který o měsíc později na tratích, kde se proháněla i největší světová esa, soupeře porazil o skoro tři minuty. Sullensova bilance je tedy horší a do závěrečné soutěže, která se v listopadu odehraje ve Victorii, jde s odstupem 38 bodů za svým stájovým kolegou.

Borci za volanty DS3 spolu bojují o bronz a bitva o titul zůstává výhradně v režii dalších dvou jezdců. Jsou jimi Brendan Reeves za volantem Mazdy 2 G2 a Scott Pedder s Renaultem Clio R3 a jejich těsně duely jsou ozdobou letošní australské sezóny. Z první rally roku odešel jako vítěz pilot Mazdy, když jeho soupeř v první etapě zlomil zadní zavěšení. Ve druhém dni se Pedder blýsknul dvěma nejrychlejšími časy a celkově zaostal jen o 5,4 sekundy. V Quit Forest Rally Pedder o zhruba půl minuty ovládnul první etapu, v té druhé mu Reeves porážku skoro stejnou měrou vrátil. Následně šampionát pokračoval v Queenslandu a znovu se na čele objevila známá dvojice rivalů. Jezdec Renaultu do sezóny nevstoupil nejlépe a důležitý zvrat se mu podařil právě ve třetí soutěži roku. Opanoval tam obě etapy i celkové hodnocení a dotáhnul se těsně za vedoucího Reevese.

K obratu v duelu v boji o titul došlo na tratích čtvrté rally na jihu Austrálie. Reeves první dva dny bojoval se špatným nastavením své Mazdy a nebyl tak schopen konkurovat rychlému Renaultu. V neděli pak ještě doplatil na defekt a musel se smířit s tím, že po této soutěži už nebude lídrem mistrovství. Reevesovi se moc nepodařil ani vstup do dosud poslední odjeté soutěže v Novém Jižním Walesu. Nejprve v shakedownu s hostujícím Colinem Clarkem na postu spolujezdce havaroval a v první etapě pak odstoupil s poruchou motoru. Sobotní a nedělní etapu už pilot Mazdy 2 opanoval, ovšem více bodů si i tentokrát odvezl Pedder. V cíli ovšem mohl mluvit o neskutečném štěstí, neboť mu po odjetí posledního testu u Clia odešel posilovač, zazlobila elektronika a ještě se mu poškodil motor. Ve Victorii při poslední soutěži roku už bude Renault jistě v plné síle. Pedder se tam bude snažit uhájit svůj náskok 23 bodů a získat pro sebe letošní mistrovský titul.

Výsledky soutěží australského mistrovství naleznete na ewrc-results.com

Stav šampionátu: 1. Pedder 390, 2. Reeves 367, 3. Coppin 302, 4. Sullens 264, 5. Boaden 115, 6. Roe 100

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!