Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
21. 9. 2014 20:28 − 2491× − 3

Al-Rajhi nejrychlejším v Kyperské rally

Nejrychlejší byl Kajetan Kajetanowicz, velkého favorita Nassera Al-Attiyah zradil jeho vůz.

Mistrovství Evropy se pomalu, ale jistě blíží svému konci a Kyperská rally byla desátou z celkového počtu dvanácti letos plánovaných podniků a mohla mnoho naznačit o tom, kdo bude v závěru šampionátu bojovat o celkový titul, zda-li pouze duo Škodovek nebo zda se ještě zapojí Breen s Peugeotem. Kromě Mistrovství Evropy, které se na Kypru jelo poprvé od roku 1999 (IRC bylo na středomořském ostrově v roce 2012) se zde tradičně sešli účastníci blízkovýchodního šampionátu, pro které se jednalo o pátý ze šesti podniků sezóny a na Kypru se při určitém výsledku mohlo již rozhodnout o jménu nového vítěze. K rozluštění všech výše zmíněných tajenek bylo potřeba absolvovat 15 měřených testů na sedmi úsecích a jedné super speciálce, které daly dohromady 232 ostrých kilometrů.


Foto: www.fiaerc.com

O začátek soutěže se postarala speciálka v pátek v podvečer, kterou nejlépe zvládl Al-Rajhi následovaný Consanim a Al-Qassimim. Již v tomto úvodu rally musel odstoupit Orsák, který vylomil na své Fabii kolo a v dalším dějiství soutěže nepokračoval. Hned první klasická vložka připravila soutěž o jednoho z horkých favoritů, když Al-Attiyahovi selhal motor Fiesty a Katařanovo odstoupení bylo vodou na mlýn pro Al-Qassimiho a Al-Kuwariho, kteří věděli, že v případě dobrého výsledky posílí své šance do boje o titul v MERC, kde před Kyprem vedl právě Al-Attiyah. V první sobotní sekci se právě dva výše zmínění spolu s Al-Rajhim přetahovali o vedení, aby po RZ5 přijížděl do servisu v pozici lídra soutěže poslední jmenovaný. Za ním následoval Katařan Al-Kuwari a třetí byl Al-Qassimi a nejlepším Evropanem byl čtvrtý Magalhaes pronásledovaný zrychlujícím Kajetanowiczem.

Odpoledne pokračoval v ataku Kajetanowicz, který si v průběhu čtyř testů poradil se všemi soupeři a na neděli přenocoval v pozici lídra soutěže. Avšak jeho náskok čítal 38 desetin na druhého Al-Rajhiho, který o prvenství přišel až v posledním testu dne. Necelých 25 sekund nazpět pak následoval třetí Al-Kuwari, čtvrtý byl Al-Qassimi a pátý byl Magalshaes, který byl i nadále nejlepším z Peugeotů a za svými zády držel i šestého Breena, kterému se moc nedařila plnit jeho mise s názvem dožeň co můžeš ze ztráty na škodovky.


Foto: www.fiaerc.com

Vzhledem k rozestupu vedoucí dvojice se v neděli začínalo prakticky odznova a hned v prvním ranním testu se Al-Rajhi vrátil na první příčku, kterou se mu podařilo držet po celou úvodní nedělní sekci. Navíc si postupně vybojoval půlminutový náskok na Poláka na druhém místě, který si alespoň držel konstantní odstup od třetího Al-Kuwariho. Půlminuty nazpět pak následoval Al-Qassimi a za ním pak jela dvojice Peugeotů ve složení Magalhaes, Breen i když se sluší dodat, že nebýt penalizace minuty a čtyřiceti sekund, byl by Ir před Portugalcem.

V poslední sekci soutěže se již nic dramatického z pohledu změn pořadí neudálo a Al-Rajhi si dojel pro vítězství s náskokem téměř padesáti vteřin na druhého Kajetanowicze, který se díky bohatému bodovému zisku posunul na třetí příčku v klasifikaci ME a je nyní vzdálen pouhých deset bodů od Wiegandovy druhé pozice. Bronzový post na stupních vítězů bral na Kypru Al-Kuwari, který se díky vítězství v klasifikaci MERC přiblížil na 9 bodů vedoucí příčce. Čtvrý dojel Al-Qassimi, který svou ztrátu v MERC na Al-Attiyaha stáhl na pouhých šest bodů a tyto výsledky slibují v Dubaji ještě zajímavý boj. Ale zpět na Kypr. Pátou příčku vybojoval Magalhaes, který se zároveň stal jediným přeživším Peugeotem 208 T16, jelikož Breen v posledním testu odstoupil kvůli elektrice.


Foto: www.fiaerc.com

V ERC Production cupu udělal velký krok směrem k titulu Pushkar, který čtvrtou příčkou za trojicí domácích jezdců zvýšil svůj náskok na celkově druhé Hudce na 13 bodů. Našemu jezdci se nepovedlo navázat na výsledek z Barumky a dojel až sedmý. Mezi evropskými dvoukolkami se objevil jediný pravidelný účastník Bessenyey, který také zvítězil a výrazně navýšil svůj náskok v čele celkové klasifikace.

Cyprus rally – konečné výsledky
1.Yazeed Al-RajhiFord Fiesta RRC3:03:44,4
2.Kajetan KajetanowiczFord Fiesta R5+48,9
3.Abdulaziz Al-KuwariFord Fiesta RRC+1:30,5
4.Khalid Al-QassimiCitroen DS3 RRC+2:05,7
5.Bruno MagalhãesPeugeot 208 T16+3:23,3
6.Christos DemosthenousMitsubishi Lancer Evo IX+7:44,0
7.Stavros AntoniouMitsubishi Lancer Evo IX+9:42,6
8.Petros PanteliMitsubishi Lancer Evo X+11:56,1
9.Vitaliy PushkarMitsubishi Lancer Evo X R4+12:37,8
10.Antonín TlusťákŠkod Fabia S2000+15:26,0

Kompletní výsledky Kyperské rally naleznete na serveru eWRC-results.com.

Komentářů celkem: 3
22. 9. 2014 00:12
0 0
víte co si myslim? :D že jestli Kajto pojede i zbývající dvě soutěže tak škodovákům ten titul ještě ukradne smajlík smajlík
22. 9. 2014 00:17
0 0
Původně napsal SolbergC4
víte co si myslim? :D že jestli Kajto pojede i zbývající dvě soutěže tak škodovákům ten titul ještě ukradne
tak jede, to bude ještě bitka :D
22. 9. 2014 22:05
0 0
ty jo, krasne desate misto Tondy! Akorat se ztratou pul dnesmajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!