Giniel de Villiers vyhrál první klasickou rally

Co se v posledních letech nepovedlo Johnnymu Gemmellovi, to nyní napravuje aktuální jednička této stáje Leeroy Poulter.

Jihoafrický šampionát letos jednoznačně patří Toyotám. Co se v posledních letech nepovedlo Johnnymu Gemmellovi, to nyní napravuje aktuální jednička této stáje Leeroy Poulter. Pilot Yarisu Super 2000 sezónu rozjel dvěma vítězstvími a vybudoval si na čele klasifikace hned zkraje roku pěkný náskok na úřadujícího mistra Marka Cronjeho. Jezdec Fiesty Super 2000 totiž ani jednu z úvodních dvou soutěží nedokončil a stíhat svého rivala začal až v té třetí, kterou stejně jako i čtvrtou vyhrál. Před měsícem v Gautengu se mu už ale tolik nedařilo, naopak znovu tam kraloval Poulter a navýšil náskok v čele mistrovství. Nyní se celé dějství přesunulo do Kapského města.

Cronjemu při aktuálním rozložení sil v šampionátu nezbývá nic jiného než naplno útočit a pokusit se vyhrát všechny zbylé soutěže. Nikoho tedy nemohlo překvapit, že jezdec Fordu šestou soutěž rozjel nejrychleji ze všech. V páteční etapě vyhrál všechny zkoušky vyjma závěrečných dvou superspeciálek. Na nich se většinou dá více ztratit než získat a Cronje zvolil sázku na jistotu. Nemusel už zas tak moc pospíchat, v důležitých úsecích dokázal soupeře bez větších potíží udržet za zády a spát šel s náskokem 18,2 sekundy na Poultera. Průběžnou třetí příčku po první etapě držel místní pilot Enzo Kuun, jenž letos startuje pouze sporadicky. I pro svůj druhý start během tohoto roku si zapůjčil Ford Fiesta Super 2000 a do sobotní části nastupoval s odstupem 41,6 sekundy.

Ráno se soutěž vrátila na přírodní úseky a na první příčce se tak znovu objevilo jméno Cronje. Lídr rally zabral v pravou chvíli a zasadil Poulterovi důležitou ránu, jeho náskok už přeskočil půl minuty. Letošní sezóna je ale pro jezdce Fordu zřejmě zakletá. Když už si vybudoval pěkný náskok, postihnul jej defekt a ten znamenal pád na osmé místo. Do čela se dostal Poulter a poměrně překvapivě se za něj pověsil vítěz Dakaru 2009 de Villiers. U jeho Yarisu Super 2000 ale došlo k poškození tlumiče a maratonský jezdec spadnul na čtvrté místo. Stejný problém postihnul v devátém testu i vedoucí Toyotu, což do hry o vítězství zapojilo třetí speciál japonské značky. Hergen Fekken se s ním v deváté zkoušce k Poulterovi přiblížil na rozdíl minimálních 9,3 vteřiny. V desátém testu ovšem došlo i na něj a tak se musel smířit s pádem na čtvrté místo. De Villiers mezitím předehnal Kuunovu Fiestu a vrátil se na druhé místo.

Tak dramatický průběh plný zvratů zatím žádná jiná letošní jihoafrická rally nenabídla. Mezi první a čtvrtou posádkou před závěrečným testem zůstával vcelku malý rozestup 22,8 sekundy. Fekken na posledních dvou kilometrech už na čtvrté příčce nic změnit nedokázal a stejně tak si tam udržel třetí místo Kuun. Vedoucí Poulter měl k dobru jen 1,9 sekundy a moc dobře věděl, že musí zachovat klidnou hlavu a neudělat žádnou zbytečnou chybu. To se mu ale nepovedlo, svůj Yaris v úplně poslední zatáčce celé soutěže přetočil a o vítězství nakonec přišel. De Villiers během rally zažil spoustu vzestupů a pádů a naštěstí pro něho tím posledním byl vzestup. Účastník Dakaru na poslední chvíli získal svůj premiérový triumf v domácím mistrovství.

Výsledky soutěže jihoafrického národního šampionátu si můžete prohlédnout na ewrc-results.com

Stav šampionátu: 1. Poulter 124, 2. Fekken 93, 3. Cronje 87,5, 4. Weijs jun. 84,5, 5. Lategan 75,5, 6. de Villiers 69

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!