Rally de Los Glaciares – komentář

Argentinský multišampión Federico Villagra posledních spoustu let platí za měřítko kvality.

Argentinský multišampión Federico Villagra posledních spoustu let platí za měřítko kvality. Kdo se chce stát mistrem, musí se hlavně prosadit právě proti němu. Letos jim to ale někdejší pravidelný účastník MS hodně ulehčuje, neboť zatím žádný podnik nevyhrál a dvě odjeté soutěže ani nedokončil. Po polovině mistrovství mu patřila až třetí příčka. Naopak hodně povedený půlrok zažil pilot Chevroletu Agile MR Marcos Ligato, který si na své konto připsal dvě vítězství a usadil se v čele průběžného hodnocení. O minulém víkendu se argentinští jezdci vydali na dalekou cestu až do Patagonie, kde se odehrál druhý ročník Rally de Los Glaciares. Vloni si tam pro první vítězství v šampionátu dojel pilot Peugeotu 207 MR Alejandro Cancio. V letošní sezóně mu zatím patří druhá příčka a tu by jistě rád vylepšil zopakováním loňského patagonského úspěchu.

Argentinský šampionát v tomto roce nejlépe rozjel Nicolas Fuchs za volantem Fordu Fiesta MR stáje Baratec. V následujících podnicích ale na úspěch už nedokázal navázat a na start nejjižněji položené rally na světě přijížděl až jako pátý muž průběžného pořadí. V první etapě zaznamenal jedno dílčí vítězství a držel se na druhé příčce. V závěrečném testu ale nedokázal Fiestu udržet na cestě a soutěž pro něho předčasně skončila. Lídr mistrovství Ligato musel řešit problémy s brzdami a následná půlminutová ztráta jej srazila na třetí místo. Vedení si tak po sobotě držel Villagra, který konečně zažíval bezproblémovou rally a měl náskok 14,7 sekundy na Peugeot 208 MR Miguela Baldoniho.

V nedělní etapě se Baldoni nedokázal ubránit útoku Ligata a propadnul se na třetí příčku. I tu by jistě bral všema deseti. Bohužel mu ale tentokrát nebyla štěstěna dostatečně nakloněna a v poslední zkoušce Baldoni musel Peugeot s rozbitým řízením odstavit. Na bednu se tak v hodině dvanácté vyhoupnul loňský patagonský vítěz Cancio a na stejnou příčku se propadnul v průběžném hodnocení mistrovství. Dobře se na samém jihu Ameriky dařilo i tenistu Davidu Nalbandianovi, který do cíle dojel jako sedmý nejrychlejší a zaznamenal tak nejlepší výsledek své kariéry. Ligato se v neděli snažil smazat svou ztrátu z první etapy, ale vedoucího Villagru už dohnat nedokázal. Villagra konečně nemusel řešit nic zásadního a letos poprvé si dojel pro vítězství. Díky tomu si udržel reálné šance na titul, ke kterému má i nadále nejblíže Ligato.

Konečné výsledky této odjeté argentinské soutěže naleznete na ewrc-results.com

Stav šampionátu: 1. Ligato 181, 2. Villagra 156, 3. Cancio 148, 4. Baldoni 109, 5. Fuchs 99, 6. L. Preto 98

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!