Historicky prvním zahraničním mistrem Finska Kruuda

Finští jezdci v minulosti platili za jedny z nejlepších jezdců světového formátu, to je teď trochu jinak.

Finští jezdci v minulosti platili za jedny z nejlepších jezdců světového formátu a kromě jiného se dva z nich stali čtyřnásobnými světovými šampióny. Poslední dobou ovšem jejich počet na světových tratích výrazně poklesnul a jediným Finem schopným bojovat o světový primát zůstal Jari-Matti Latvala. Kromě toho se na obzoru nejeví ani kdovíjak velké množství mladých finských talentů a teď ještě poprvé v historii Finové ztratili svůj domácí titul. Na start závěrečné soutěže do Tampere dorazil na pozici lídra mistrovství v kategorii SM1 Estonec Karl Kruuda. Šanci na titul si až do konce roku udržel i Ari Vihavainen s Mitsubishi Lancer WRC a Jarkko Nikara pilotující Mitsubishi Lancer EVO IX. To by ale museli porazit vedoucí Ford Fiesta Super 2000 a ještě doufat v jeho smůlu.

Vihavainen na nic nečekal a do boje o titul se pustil s vervou. Nejprve vyhrál páteční večerní test a pak si připsal i několik dalších vítězství v hlavní části soutěže, která se odehrála na rychlých šotolinových cestách v sobotu. Úřadující mistr Juha Salo letos bojuje o titul v rámci SM2 a závěrečnou Pirelli Rally začal na třetím místě. Po šestém testu se vyhoupnul na druhé místo, které si udržel až do konce rally, ale ani to mu nestačilo ke korunovaci mistrem SM2. Tím se totiž stal další Estonec Kaspar Koitla. Bronzový pódiový stupínek v Tampere obsadil Kruuda a oslavy mohly propuknout naplno. Estonec se zapsal tučným písmem do historických tabulek jedinou útěchou domácích Finů bylo, že mu auto připravovala domácí stáj Printsport.

Výsledky pátého podniku finského mistrovství naleznete na stránkách ewrc-results.com

Stav šampionátu:
SM1: 1. Kruuda 115, 2. Vihavainen 107, 3. Vainionpää 86
SM2: 1. Koitla 139,5, 2. Nikko 128, 3. Salo 107,5

Komentářů celkem: 7
29. 9. 2014 15:031
0 0
Bohužel se ukazuje, že Finsku jaksi chybí talenti a adepti na tovární sedačku v MS
Zed
29. 9. 2014 22:032
0 0
Spíše Estonci dorůstají do mistrovských bot. Co ta řada počínající Markko Martinem, přes Aavu, Tanaka, právě zmíněného Kruudu, Parna ...? Markko měl jednou velkou smůlu, jinak klidně mohl být mistr světa. U Aavy kdo ví co se stalo, prostě se vytratil. Otík Tanak byl megatalent ale došly prachy a důvěra v kritickém momentu kariéry, teď je ve stínu, ale neřekl poslední slovo. Parnovi vyfouknul titul v poslední RZ sezony Breen, a že teď Kruuda udělal titul v lokálním mistrovstí je kamínek do mozaiky. Něco dělají dobře ti Estonci, asi mají systém pro vyhledávání talentů, a nějaké peníze ... a nemají pana Ječmínka ??
30. 9. 2014 07:533
0 0
Nemyslím si, že chybí talentovaní jezdci, ale spíš těm talentovaným chybí peníze...
30. 9. 2014 08:354
0 0
Nemyslím, že by Finům chyběli talenti... Třeba Suninen nebo Tokee, to jsou klucí kolem 20ti let a už teď s R2 umí prohnat i čtyřkolky... A co (dle mého názoru) nedoceněný Lindroos, co Lappi? Jen Ketomaa se nedá počítat, protože to je tankista, ne řidíč smajlík A kolik talentů lítá v F-Cupu nebo s nějakým historikem, to je ve hvězdách... Z hlavy mě napadají Rekola nebo Rytkönen - těm podle mě chybí jen prachy, talentu mají dost...
30. 9. 2014 08:355
0 0
Zed: Nemají Ječmínka, mají Vatanena smajlík
30. 9. 2014 08:356
0 0
Zed: Nemají Ječmínka, mají Vatanena smajlík
30. 9. 2014 15:107
0 0
mě se těch finu na mezinárodní scéně málo nezdá vždyť je tam Latvala, Hanninen, Hirvonen, Ketoma a Lapi. Všichni ve špičce svých kategorií.
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!