Josef Koukola - eWRC.cz
15. 10. 2014 08:18 − 4978× − 10

Stanislav Viktora starší – specialista na Trabanty

Jméno Stanislava Viktory staršího je neodmyslitelně spjato s legendárním trabantem, se kterým jezdil přes deset let.

Jméno Stanislava Viktory staršího je neodmyslitelně spjato s legendárním trabantem, se kterým jezdil přes deset let. V dnešní době se Standa účastní rallye především jako divák, někdy jako mechanik, ale za volantem závodního auta se naposledy objevil v roce 2003, jako předjezdec na Rallye Kramolín.

Profil Stanislav Viktora senior na eWRC-results.com

Stando, jaký je tvůj všeobecný pohled na rallye?

Rally je jedním z nejpopulárnějších v oblastí motosportu, kde se střídají všechny povrchy. Rallye se stále vyvíjí a hlavně se zrychluje, což je špatné. Vývoj vozidel jde také nahoru, ze špatných silnic a šotolinových úseků se dělají nové asfaltové rovnější silnice a díky tomu rychlostní průměry na RZ narůstají.


První start v Litvínově

Kdy a jak jsi se motoristickému sportu začal věnovat?

Jako mladý kluk jsem jezdil s otcem po závodech motokár, kde dělal mechanika. Motoristickému sportu jsem se začal věnovat v roce 1975, a to jako mechanik pro kamaráda, který jezdil závody do vrchu. V roce 1976 jsem se švagrem začali jezdit závody v BOAS, což bylo nutné k vyjetí licence na rallye. Po absolvování těchto soutěží jsem si v roce 1977 udělal licenci a začal jezdit rallye. K mé první rallye jsem použil rodinnou Š 100L. V té době platilo pravidlo vyjetí výkonnostní třídy, já tedy začal jezdit se švagrem v nejnížší výkonostní třídě tzv. oblasti s autem ve skupině A1, které bylo sériové a bez rámu. S tímto vozidlem jsme jezdili až do roku 1978 a potom jsem přešel na Trabanta, se kterým jsem jezdil 12 let.

Jak dlouho trvala tvoje kariéra a jaký měla vývoj?

Závodil jsem až do roku 1991, kdy po převratu se začaly měnit podmínky k závodění. To byl jeden z důvodů přestat a druhým důvodem bylo, že zdravotní stav se zhoršoval. Jednalo se o úraz z mládí, kdy jsem si zlomil pánev a krček. Protože jsem byl pro tento sport zapálený, tak jsem si zvolil kariéru mechanika u posádky Třebín – Sova a vozidlo jsem jim připravoval v dílnách mého zaměstnavatele v podniku Silnice Blatná. To v této době bylo velkým finančním přínosem pro celou posádku. Po skončení kariéry posádky Třebín – Sova jsem byl osloven posádkou Kulda – Viktora jun. , kterým jsem zajišťoval kompletní přípravu vozidla, včetně servisních prací na závodech. Po 2-3 letech mne oslovil kamarád s tím, jestli bych mu nepomohl dělat mechanika na pohárové fábii s kterou jezdila posádka Vokál – Novák.


Největší rána na Podbrdské 1979

Po skončení fabia cupu jsem nastoupil jako profesionální mechanik do dílny u Jardy Staňka v Blatné, který se zabýval úpravami a půjčováním závodních vozidel. Zde jsem se potkal na dílně i se synem, který tam byl už 7 let. Po 4 letech se vše rozpadlo a mechaniky propustil . Nastoupil jsem do normální práce a podle zdravotního stavu a času jsem pomáhal synovi, který jezdí se Šaškem. Poslední dobou se tomuto věnuji jen pasivně.

Jak se vyvíjela tvoje závodní kariéra?

V roce 1977 jsem jel první soutěž a výsledky ze začátku nebyly dobré. Vše se zlepšilo až po přechodu k Trabantům, kde jsem začal mít postupně úspěchy. Na rok 1985 jsme si vyjel 2. výkonnostní třídu a těsně před koncem kariéry i 1. výkonnostní třídu, která byla v té době nejvyšší v rallye.

Měl si nějaké vychytávky na autě oproti konkurenci?

Měl jsem převodovku pětikvalt na Trabanta a další mojí výhodou byla drobnost, že mi můj zaměstnavatel půjčoval vysílačky, abych byl kdykoliv spojen s mechaniky. Mít vysílačky bylo velkým pomocníkem, protože v té době se zajišťoval servis doprovodem, který nám prováděl servis mezi jednotlivýma rychlostníma zkouškama. Prostě tenkrát se nazajišťoval servis na jednom místě, jako je to v dnešní době.

Kolik spolujezdců si za svoji kariéru vystřídal ?

Ve Š 100L mne navigoval švagr Rynda. V Trabantech jsem střídal spolujezdce, kterými byli Kahovec, Stehlík, Pašková, Jágrik, Šicha, Saller a snad jsem na někoho nezapomněl.

Měl jsi nějakého rádce?

Tak co se týká vlastního ježdění a psaní rozpisu, to jsem neměl. Po několika letech jsem se skamarádil s Petrem Stránským, který mne naučil dělat Trabanta na profesionální úrovni. Touto spoluprací jsem se zlepšil v kvalitě a v přesnosti při práci. Podle Petra jsem si začal sám upravovat motory v dílně. Časem jsem upravoval motory i kamarádům např. pro Čadu, Taliána , Žežulku , Hartu atd.

Určitě každého bude zajímat, jaký rozpis jsi používal?

Používal jsem osmičkový rozpis s dodatky a doplňky, které mi doplňovaly potřebné infomace.

Jakého největšího úspěchu jsi dosáhl?

Několikrát jsem byl na bedně, ale největším úspěchem bylo vyjetí 1. výkonnostní třídy, kdy se třeba oblasti účastnilo 40 Trabantů a postupovaly pouze 2-3 posádky do 2. výkonostní třídy. A v této výkonostní třídě jezdilo 12 posádek a do 1. výkonostní třídy postupovaly zase maximálně 2 posádky.

V poslední době došlo v ČR k několika tragédiím, jak u posádek tak i diváků. Porovnej pořadatelské zabezpečení rallye z doby, kdy jsi byl aktivním závodníkem se současností.

Vývoj jde stále kupředu, ten se nezastaví a především doba je jiná. Pořadatelé to dělali s láskou ke sportu a zadarmo. Diváci poslouchali a byli ukáznění. Především posádky držely více při sobě, bylo více legrace před závodama. Více jsme si mezi sebou jako posádky pomáhaly, i když to byla konkurence.

Dnešní doba je taková, že pořadatelé jsou odměňováni, mají velkou zodpovědnost a těžkou práci, protože jsou diváci neukáznění a i podnapilí. Pro diváky jsou zřizována divácká místa daleko od trati a to nutí lidi jít jinam, třeba do nebezpečných míst. Někteří diváci se chovají tak, jako kdyby jim všechno patřilo.

Dnes je všechno uspěchané. Trénování jednotlivých zkoušek je omezeno jen na 2-3 průjezdy, a to je pro nováčka málo. Technici někdy buzerují neprávem na přejímkách , hlavně na jezdce s nižším číslem. FAS nařizuje to, co se v cizině jen doporučuje. Třeba na Pačejově byl problém se sedačkami z důvodu špatného překladu do češtiny pro rok 2014. Opět to byl problém pro české posádky, ale když na to upozornila zahraniční posádka, tak se děly neskutečné věci. O rozdělení licencí na 4x4 se raději nebudu vyjadřovat.

Kdy jsi jel naposledy rallye?

V roce 2003 s Favoritem jako předjezdec při rallye IC West Historic Rally Kramolín.

Určitě sleduješ současnou rallye v ČR, kde se objevují noví jezdci. Kdo Tě zaujal a co si myslíš o jeho vývoji?

Ano máme plno dobrých jezdců a hlavně spolujezdců v nižších třídách, na které se často zapomíná a moc se o nich nemluví, což mě vždy vytočí. Především v TV se o nižších třídách moc nemluví a přitom tyto posádky platí stejné startovné a věnují tomuto sportu čas jako ostatní. Momentálně je dobrý Jakeš a Sýkora a z dámských posádek jede pěkně Daňhelová.

Vím, že nějakým způsobem pořádáš setkání bývalých jezdců rallye, pověz něco bližšího v souvislosti s touto aktivitou.

Ano, pořádal jsem to každoročně několik let (v listopadu to bude 25 let) Poslední tankování s partou kolem Třebína a Sovy. Poslední dobou se přidal k tomuto Poslednímu tankování i sraz Trabant capu. Zúčastnilo se tak kolem 30-50 lidí. V roce 2013 jsem to už nedělal a předal jiným. Ono to všechno stojí hodně času kolem zařizováním ubytování, jídla, místa konání, shánění a pouštění filmů atd. Lidé se nahlásí, potom nepřijdou a tím vznikají další problém.

Něco podobného bylo u pořádání Mezinárodního Trabant srazu, který se pořádal každý rok o prázdninách po dobu 15 let. Zde jsem také skončil z důvodu chování neukázněných posádek a lidí kolem, kdy si někteří dělali, co chtěli, a průšvih byl na světě. Potom všechno odnese pořadatel, a to mne nebavilo. V dřívější době to byly srazy s rozumnými lidmi, ale dneska přijedou mladí, kteří tam hodně pijí alkohol a pak blbnou s auty.

Jméno Viktora nevymizelo ani v současnosti z rallye, protože se na místě spolujezdce objevuje tvůj syn. Pověz nám něco o tom, jak se k rallye dostal a jaký je tvůj pohled na jeho působnost.

Samozřejmě to viděl u mě, měl rád rallye a motoristický sport . Po vyučení nastoupil do servisu. Potom dostal nabídku dělat závodní auta u Jardy Staňka jako profesionální mechanik a o této nabídce samozřejmě neváhal. Zároveň se naskytla příležitost jet jako spolujezdec s Milanem Panuškou na Fordu Ka . Ve své kariéře si vyzkoušel pozici jezdce s Pavlem Kubešem na Favoritu. Jako spolujezdec jezdil s Kuldou, s majitelem týmu Jardou Staňkem a s Trnkou jezdili s týmovým vozidlem Ford Cosworth, který se připravoval v dílnách u Jardy Staňka . Potom následovala pohárovka s Šaškem a Horou. Po skončení poháru Škoda Fabia Capu se uvažovalo o novém autě, protože Ford byl nespolehlivý, tak se postavila nová EVO 8 pro Trnku, se kterým jezdil jako spolujezdec.

Následovala nabídka od pana Šaška, kde jezdili na Felicii. V současné době mají k dispozici Fiat Punto. Také usedl vedle Míry Levory, také se svezl s Hodaněm, Turečkem, Šimečkem, Šlehoferem, s Dohnalem na S2000 byli v Příbrami 3. absolutně. Letos jel s Vencou Stejskalem Pačejov, kde vyhráli svoji třídu. Samozřejmě si nevzpomenu na další jezdce, se kterými jezdil. Prostě Standa zažil hodně úspěchů, ale také plno bouraček. Největší byla asi se Šaškem v Zálesí na Rallye Šumava.

Profil Stanislav Viktora junior na eWRC-results.com

Standa je svědomitý, ke každé soutěži přistupuje profesionálně a za to ho chválím. Další předností je to, že závodním autům rozumí z důvodů zkušeností z bývalého zaměstnání. Jsem rád, ře se věnuje tomuto sportu, je to jeho koníčkem, protože je to lepší než kdyby seděl v hospodě každý den nebo se mohl věnovat ještě něčemu horšímu. Nedávno se oženil, čili velká životní změna a od toho se bude vyvíjet další působnost v rallye.

Komentářů celkem: 10
15. 10. 2014 10:38
0 0
Samozřejmě, jak už to u starých lidí bývá, Standa ve výčtu spolujezdců zapomněl na Simonu Koulovou z Prahy. Byla ideální spolujezdec do Trábíka, protože vážila 40kg!! Tak že se Stáňou měli dohromady pod sto kilo váhy a u Trabanta bylo na výkonu znát i jestli si ráno člověk došel na záchod!. Standa přestal jezdit proto, že dneska váží sám víc, než tenkrát celá posádka!!smajlík Fakt je, že se Standou jesme se skamarádili od mýeho prvního závodu v r. 1978, už proto, že jsme od samýho začátku byli naladěni na stejnou notu. Vymejšlet kraviny a bavit sebe a druhý. To nám vydrželo celý ty léta do dneška! Tak ať mu slouží zdraví a nevržou klouby!!smajlík
15. 10. 2014 11:24
0 0
Moc hezký čtení a Standa je opravdu borec smajlík
15. 10. 2014 19:45
0 0
Venco, nezapomeň, že Standa je zručný,hlavu má a určitě vymyslí něco na své klouby. Zabuduje mazničku a bude.... smajlík
15. 10. 2014 23:45
0 0
Díky Pepo za článek.Bezva člověk plný elánu a zápalu pro rally.Té srandy co jsem s ním zažil na závodech a mimo.Kdo ho zná,ví o čem mluvím. V poslední době ujíždí na Maďarském bahně a když jsou
kolem nějaký závody,má to blahodárné účinky.Logistika mu šla vždy parádně.

smajlík Kamaráde jsi borec
16. 10. 2014 04:27 Upraveno 04:29
0 0
Standa a logistika, to je přece jasné. Vždyť jezdil rallye, kdy se jezdil doprovod a on musel vymyslet, za jakou RZ budou na něho čekat. A logistiku měl zajištěnou pomocí vysílaček. smajlík A když si ujíždí na Maďarském bahně, tak mi řekni, jaké pneu používá. OR 34 nebo jiné ?
16. 10. 2014 20:45
0 0
Jo logistika v dřevních dobách Oblastních soutěží byla makačka na bednu, když se jezdilo bez doprovodu. Propočítat v kterým křoví na trati schovat kanystr benzínu tak, aby ti ho nikdo neukradnul a zároveň abys ho našel!!smajlík
17. 10. 2014 15:58
0 0
Njn, tenkrát třeba musel být doprovod někde jinde, časově by nestíhal, tak se kanystr někde nechával. Špatné bylo, když jsi jej nemohl najít.
17. 10. 2014 16:06
0 0
Pepo Standovu pneumatiku odhaduji po posledním setkání při Pačejově na 18"WRC.Jo před těma deseti lety možná OR 34

ale teď už ne.Hlavně že to ještě není z Lopraise Tatry

smajlík
18. 10. 2014 15:44
0 0
Pánové děkuji všem za podporu , a divím se že jste tak dlouho se mnou vydrželi at to je Sova, Třebín, Panuška - musíme na pivo , Saller , Chylík , Jágrig , Stánina a hlavně parta kluků z bývalý škrobárny Horaždovice KREJČÍ a Brejcha , dále kteří mě znají at to jsou mechanici , spolujezdci , konkurence , vid pane steklej čokle . faninky z Vyškova atd. byla to dobrá doba. Jinak kloub pánové dobrý stále musím přimazávat pivem . 22.11.2014 SRAZ NA PILE -SEDLICE U BLATNÝ OD 17 HOD. hLAVNÍ ORGANIZÁTOR DŮCHODCŮ UŽ SOVA , Nebo sraz na Rallye Berounka Revival Písek Hradiště motokárová trat 25.11.2014 první kolo ve 11.52. hod nebo druhý kolo 15.30 hod kde jedou na nekolik okruhů pokaždý . Je tam hospůdka dobrý zázemí atd. smajlík
19. 10. 2014 17:52
0 0
Stando, to přimazávání pivem nesmíš přehánět, protože alkohol má vliv na paměť a nejhorší je, že nevím jak to s tou pamětí máš .........
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!