Petr Šulčík - eWRC.cz
30. 9. 2014 17:32 − 5876× − 9

Petter Solberg prvním mistrem světa v rallycrossu!

V Itálii se předčasně rozhodlo o prvním titulu mistra světa v rallycrossu.

V Itálii se předčasně rozhodlo o prvním titulu mistra světa v rallycrossu. Poslední podnik mistrovství Evropy také definitivně rozhodl o titulech v ostatních divizích.

Po zisku světového šampiona v rally v roce 2003 se norský jezdec Petter Solberg stal po jedenácti letech také mistrem světa v rallycrossu. Dva závody před koncem šampionátu má náskok šedesáti bodů na druhého Toomase Heikkinena, který už se před něj nemůže dostat. I kdyby ho bodově dostihl, nemůže dosáhnout na čtyři vítězství norského jezdce.

Itálie hostila rallycross na nejvyšší úrovni po dlouhé době. Naposledy se zde jelo v roce 1980. Trať byla připravená na klasickém okruhu. Na její stavbě se podílela místní rallyová hvězda Gianluigi Galli, který se sám závodu zúčastnil. Samozřejmě nechyběly ani atraktivní skoky. Petter Solberg zažil celkem infarktový víkend. V noci ze soboty na neděli měli jeho mechanici dost práce, když museli do vozu namontovat nový motor. Díky tomu, že tento motor byl již použit v Kanadě, ubránil se Nor penalizaci. Ve finálové jízdě ho postihl problém s podvozkem vozu Citroën DS3, když si v poklidu hlídal druhé místo.

"Sen se stal skutečností. Když jsem přestal závodit ve WRC, nevěděl jsem co budu dál dělat. Přišlo IMG a posunulo rallycross na úroveň, na které se momentálně nachází. Tato volba se tak ukázala jako správná. Ve finále jsem poškodil pravý zadní tlumič. Do vysílačky mi hlásili, že mám zpomalit, protože jediné co jsem potřeboval, bylo dokončit finále na prvních třech místech. Děkuji svojí rodině, můj syn Oliver a manželka Pernilla tu dnes nemohli být se mnou kvůli Oliverově účasti na závodu norského šampionátu v crosskartu, který vyhrál. Dále je třeba poděkovat celému týmu, mechanici pracovali ve dne v noci a odvedli výbornou práci," uvedl po závodě Petter Solberg, který nakonec závod dokončil na třetím místě.

Vítězství Timmyho Hansena (první letošní pro Peugeot) zůstalo trochu ve stínu oslav titulu světového šampiona. Oba jezdci týmu Peugeot – Hansen prokázali svoji sílu a kvalifikovali se do první řady finálové jízdy. "Byl to parádní víkend. Ve finále jsem se snažil jet opravdu naplno. Po pár kolech jsem si všiml několika částí ostatních vozů, které ležely po trati. Hned jsem si domyslel, že se za mnou děly věci. Petter a Richard na mě vyvíjeli tlak, ale ustál jsem to a konečně získal pro náš tým první světové vítězství," řekl Timmy Hansen. Poprvé usedl do vozu divize Super Car a hned získal druhé místo. Řeč je o Richardu Göranssonovi, který dostal příležitost statovat s vozem Ford Fiesta týmu Olsbergs MSE. "Ve finále jsem se vyhnul problémům, což vedlo k tomuto fantastickému výsledku," řekl švédský jezdec. Timur Timerzyanov skončil po defektu pneumatiky až na čtvrtém místě, přestože se po startu dostal na druhé místo. Z finále odstoupili Bakkerud a ještě před ním Johan Kristoffersson, který předvedl výbornou jízdu v semifinále, když i poté, co musel kvůli předčasnému startu dvakrát absolvovat joker lap, postoupil.

Evropský titul v divizi Super Car získal pro letošní rok Robin Larsson. "Celý víkend nás provázely problémy s motorem, tudíž mi chyběla potřebná síla. Rozhodli jsme se především bezpečně dokončit všechny čtyři rozjížďky," prohlásil Robin Larsson. Rozhodlo se i o evropských titulech v ostatních divizích. V divizi Super 1600 se z titulu raduje Sergej Zagumennov, v Touring Car pak Daniel Lundh. Rozhodnuto je i kategorii RX Lites, kde si vítězství připsal Kevin Eriksson.

Z českých jezdců se nejlépe vedlo Ondřeji Smetanovi, který skončil těsně pod stupni vítězů na čtvrtém místě divize Super 1600. Ve čtvrté rozjížďce byl vytlačen z trati, což znamenalo propad na osmou příčku průběžné klasifikace. Naštěstí to nemělo vliv na postup do semifinále, kde se probojoval na druhou postupovou pozici. Čtvrtá příčka ve finále znamenala konečné páté místo v evropském šampionátu. Pavel Vimmer se probojoval do semifinálové jízdy z devátého místa. Během třetí rozjížďky po souboji se soupeři přišel o kolo, jinak mohlo být postavení pro semifinále ještě lepší. V něm skončil na pátém místě. V celkovém hodnocení mistrovství obsadil třináctou pozici. Pavel Koutný obsadil v Itálii v hodnocení mistrovství Evropy divize Super Car sedmnácté místo.

Více informací, fotografií, výsledků a pořadí jednotlivých šampionátů naleznete na rallycross.cz

Komentářů celkem: 9
tom
30. 9. 2014 20:36
0 0
bravissimo smajlík smajlík
30. 9. 2014 21:07
0 0
Bomba! Rally by bylo teda lepší, ale i tak smajlíksmajlíksmajlíksmajlík
Zed
30. 9. 2014 21:37
0 0
Shifty, se pleteš, Petter to vzal za správný konec. WRC jde do kopru, aspoň pro diváka. Jedeš přes půl Evropy a pak vidíš obvykle 2-4 rz za den. Pak přijedeš do Franciacorty, sedíš na fleku, jede jedna rozjížďka za druhou, a když už tě to nebaví, jdeš se do servisu podívat jak mechanici po každý rozjížďce rozeberou a složí půlku auta. Blázen Petter jede strašnou palbu, oni tedy ostatní taky, a souboj s Villeneuvem bylo to nejlepší co jsem viděl za x let. Ale i tady hovoří prachy, naši kluci jeli taky pěkně, ale proti polotovárním týmům a bohatým Rusům moc šancí nemají. RX je pecka, chce to vidět.
30. 9. 2014 23:50
0 0
Já to myslel tak, že bejt v rally mistr.......tohle je správná divočina, akorát pro Pettera smajlík
1. 10. 2014 06:54
0 0
Původně napsal Zed
Shifty, se pleteš, Petter to vzal za správný konec. WRC jde do kopru, aspoň pro diváka. Jedeš přes půl Evropy a pak vidíš obvykle 2-4 rz za den. Pak přijedeš do Franciacorty, sedíš na fleku, jede jedna rozjížďka za druhou, a když už tě to nebaví, jdeš se do se...

Ahoj Zede! Si ten Zed, kterej myslim, že si?smajlík Podle příspěvku řekl bych, že jo...
1. 10. 2014 14:02
0 0
I když mám rád rally, tahle disciplína mi k Petterovi sedí víc smajlík
1. 10. 2014 16:35
0 0
A nevíte, jaký rodokmen má ten VW polo? Bývalý tovární odkoupený, nebo nově postavený. To asi ne, to by bylo drahý...
Zed
1. 10. 2014 23:02
0 0
vencls : mě neštvi Venco, protože jsi ten co si myslim smajlík kde jsi byl ty pytlíku, jezdíš na ostrovy tisíc kilometrů a hodiny lodí, a tady jsi prošvihnul Petterovu 1* show jen 700 km od baráku !
2. 10. 2014 09:11
0 0
Původně napsal Zed
vencls : mě neštvi Venco, protože jsi ten co si myslim kde jsi byl ty pytlíku, jezdíš na ostrovy tisíc kilometrů a hodiny lodí, a tady jsi prošvihnul Petterovu 1* show jen 700 km od baráku !
Tovíže mi to pěkně sr...o, ale člověk prostě nemůže bejt všude...smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!