Na Rally Příbram se rozhodne o stříbru

Víkendový 36. ročník Purum Rally Příbram bude posledním podnikem Ropro Clio R3 Czech Trophy by ACI 2014.

Víkendový 36. ročník Purum Rally Příbram bude posledním podnikem ROPRO Clio R3 Czech Trophy by ACI 2014. Už na Barumce rozhodli o letošním prvenství Adam Kobliha s Karlem Žáčkem, a tak se v Příbrami bude bojovat jen o pořadí na stupních vítězů. Ve hře zůstali průběžně druhá Martina Daňhelová a obhájce loňského vítězství Josef Peták.

Adam Kobliha s Karlem Žáčkem však na startu posledního závodu MMČR chybět nebudou. Valašská dvojice je totiž stále ve hře o mistrovský titul v kategorii 2WD a ve třídě 5, kde jim na průběžného lídra Smékala chybí 10, resp. 6 bodů. V případě pokračování jejich vítězného tažení mohou kromě úspěchu v ROPRO Clio R3 Czech Trophy by ACI získat ještě prestižnější vavříny v seriálu MMČR.

„Necítím na sebe žádný tlak. Chceme se v Příbrami plně soustředit na naši jízdu. Jak to má dopadnout, tak to dopadne. Když se titul nepodaří, nic se nestane. Našim soupeřům a všem přeji hodně zdaru a věřím, že souboj dvoukolek přiláká k tratím i fanoušky. Přece jen je to poslední závod MMČR. S týmem jsme se připravovali jako vždy, auto prošlo repasí, absolvovali jsme test, kde jsme laborovali s nastavením podvozku. Příbram jsem jel jen dvakrát, v sezoně 2011 a krátce loni, ale to nevadí. Těším se zejména na Vystrkov, který může už na začátku závodu hodně napovědět, neboť je kvůli množství nečistot na trati hodně zrádný. Uvidíme, jak se s ním popasujeme, stejně jako s dalšími úseky Rally Příbram. Věřím, že v cíli udělám radost sobě, celému týmu a lidem v okolí. Titul by byl senzační dárek k nadcházejícím devětadvacátým narozeninám (8. října),“ říká Adam Kobliha.

Z druhé pohárové pozice vyrazí do příbramského závodu Martina Daňhelová. Stejně jako na Barumce vytvoří tandem s Karolínou Jugasovou a jejich cílem bude bránit dvanáctibodový náskok před prozatím třetím Josefem Petákem. A že se jedná o více než kvalitního soupeře, to dokazuje Petákova druhá příčka na Rally Příbram ve „dvoukolkách“ v roce 2012. Příbramský jezdec právě na domácím závodě proklamuje ukončení dlouholeté aktivní kariéry a určitě by se rád loučil s co nejlepším umístěním.

„V přípravě jsme absolvovali test, clio fungovalo parádně. Opět jsem si trochu musela zvykat na přechod do ´áčka´. Sice to není optimální, ale před sezonou jsme si nastavili taková pravidla. Věřím, že příští rok se budeme koncentrovat už jen na jednu kategorii a výsledky budou lepší než letos. Do Příbrami se s Karolínou těšíme. Samozřejmě druhé místo průběžně je potěšující, trochu překvapivé a uděláme maximum, abychom ho udrželi. Samozřejmě je mi jasné, že na kluky v současné době nemáme. Naším cílem bude najezdit kilometry, získat další zkušenosti a ´sebrat´ maximum pohárových bodů,“ věří jihočeská pilotka.

„Od Barumky jsme do začátku tohoto týdne čekali na motor, který jsme až nyní dostali a na testu krátce zajeli. Osobně jsem však trávil poslední dny finální organizací závodu, takže moje hlava byla více zapražena těmito aktivitami než myšlenkami na závodění. Zvýhodněn znalostí trati se taky necítím, nejsem z těch, jenž by se něco učil nazpaměť. Ale samozřejmě se budeme chtít poprat o co nejlepší výsledek ve dvoukolkách i v poháru. Co se týká dvoukolek, v poslední době měl navrch Adam Kobliha, a když nic nevyvede, myslím, že by mohl na titul dosáhnout. Ale v podstatě přeji titul oběma, i Egonovi Smékalovi. Oba letos jeli hodně rychle, takže mistrovský titul bude v obou případech v dobrých rukou,“ přiznává Josef Peták.

Finové Joose Kojo a Sami Taskinen, poslední z pohárových dvojic ve startovní listině, se do Česka letos vrací podruhé. Na Šumavě obsadili v pohárové klasifikaci třetí místo, ve třídě 5 skončili čtvrtí. Na příbramské tratě vyrazí opět s vozem stáje XTG Motorsport.

„Blížící se konec sezony je znát i na účasti v ROPRO Clio R3 Czech Trophy by ACI. Řada účastníků vzhledem k vývoji šampionátu Příbram vynechává, někteří se soustředí na poslední závod ve sprintrally. Právě v tomto seriálu získal mistrovský titul ve dvoukolkách Patrik Rujbr, k čemuž mu gratuluji. A doufám, že v MMČR dosáhne na obdobný vavřín Adam Kobliha. Určitě by si to za letošní výkony zasloužil,“ říká před startem promotér ROPRO Clio R3 Czech Trophy by ACI 2014 Zdeněk Pekárek.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!