19. 10. 2014 17:49 − 2573× − 2

Alexey Lukyanuk dvojnásobným mistrem

Pokud snad někdo ještě neznal jméno Alexey Lukyanuk, po letošním ročníku Rally Estonia se to bezesporu změnilo.

Pokud snad někdo ještě neznal jméno ruského soutěžáka Alexeye Lukyanuka, po letošním ročníku Rally Estonia se to bezesporu změnilo. Pilot Mitsubishi Lancer EVO X tam se svým vozem předváděl neuvěřitelné divoké kousky a do cíle si dojel nejen pro ocenění Colin McRae Flatout Trophy, ale také pro druhé místo. A to v konkurenci několika speciálů R5 či Super 2000 rozhodně nebyl špatný výsledek. Do budoucna by měl talentovaný pilot své kroky určitě směřovat na mezinárodní kolbiště, ideálně do mistrovství světa. Letošní sezónu však zasvětil startům na dvou národních frontách, v domácím Rusku a v Estonsku. Nyní na konci sezóny ruskému jezdci pořádné nasazení přineslo dva velké triumfy.

V Rusku se předminulý víkend odjel poslední podnik tamního mistrovství a před ním si uchovávali šanci na titul dva jezdci. Vedle Lukyanuka mohl pomýšlet na sezónní triumf i Grigoriy Tregubov pilotující o generaci mladší desátou evoluci Mitsubishi Lancer. S ním dojel druhý v úvodním podniku Rally Gorniy Len a kromě jiných tam porazil i Lukyanuka. Druhou soutěž Tregubov vyhrál a na čele si vybudoval slušný náskok. Jeho hlavní soupeř totiž Rally Peno nedokončil a své manko začal stahovat díky vítězstvím ve třetí a čtvrté rally. Jižní Ural pak znovu ovládnul Tregubov a jeden triumf si ještě připsal i Lukyanuk, což mu vyneslo před finálním kláním při škrtání dvou výsledků náskok čtyř bodů. Titul visel ve vzduchu a ukořistit jej mohl ten, kdo druhého soupeře v Rally Kuban porazí.

Lukyanuk se nezdráhal hned v první etapě pořádně zatlačit na pilu. Svého soupeře ve všech čtyřech rychlostních zkouškách doslova rozdrtil a do rozhodující poslední etapy šampionátu nastupoval s náskokem 34,7 sekundy. Tregubov se ještě pokusil zvrátit průběh ve svůj prospěch, zajel dva nejrychlejší časy a zkusil oživit naděje na titul. Lukyanuk ale situaci v klidu kontroloval, soutěž vyhrál a mohl se radovat ze svého prvního ruského titulu. Do té doby bylo jeho největším domácím úspěchem vítězství v Ruském poháru 2011.

Výsledky ruského šampionátu 2014

V Estonsku ruský pilot usednul za volant Mitsubishi Lancer EVO X a během sezóny si dojel pro čtyři vítězství. Před Saaremaa Rally, která se odehrála o uplynulém víkendu, vypadala situace na čele dost vyrovnaně a ve hře stále zůstávali i další dva jezdci „desítek“ Roland Murakas a Markus Abram. Lukyanuk se s těmito soupeři nehodlal dlouho zaobírat a hned v první etapě jim ujel a pustil se do boje s úplnou špičkou soutěže. Timmu Körge za volantem technicky vyspělejšího Fordu Fiesta R5 měl na ruského jezdce po prvním dnu nicotný náskok 1,4 sekundy. V sobotu byl pilot Fordu nejrychlejší ve čtyřech ze sedmi testů, ale pořádný náskok si vybudovat nedokázal. Do cíle nakonec jako vítěz dojel, a to o 18,8 sekundy rychleji. Lukyanuk tedy z boje o vítězství vypadnul a během druhé etapy se musel vypořádat s útokem Siima Plangiho pilotujícího identický vůz. Estonec se nakonec ukázal jako rychlejší a Lukyanuk se musel smířit pouze s bronzem. Své nejbližší soupeře v boji o titul ale porazil o minutu a k úspěchu na domácí půdě přidal ještě estonský titul.

Výsledky estonského šampionátu 2014

Komentářů celkem: 2
19. 10. 2014 20:03
0 0
Alexey je Pán Jazdec smajlík jeho onboardy sú jedinečné
19. 10. 2014 21:10 Upraveno 21:12
0 0
(Ne)chtěl bych vidět, co by toho spolujezdce dokázalo vyvést z míry smajlík. Jenom jestli to není robot...
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!