Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
25. 10. 2014 20:24 − 2048× − 0

Esapekka Lappi si připisuje obhajobu vítězství na Valais

Švýcarské zastavení Mistrovství Evropy je minulostí největší počet bodů si odváží tovární pilot Škody Lappi, jenž zvítězil před Breenem.

Druhou – závěrečnou etapou dnes pokračovala švýcarská Rallye International du Valais a osm měřených testů přineslo ještě několik výrazných změn do podoby elitní desítky. Ti, kteří chtěli spatřit cílovou rampu, museli absolvovat ještě 135 ostrých kilometrů a po jejich ujetí jsme se okolo páté hodiny dozvěděli výsledky. Ze včerejška vstupoval v pozici lídra soutěže Lappi, jenž měl přes 20 sekund náskoku na Kajetanowicze a pódium doplňoval Breen, který ve včerejší odpolední sekci předvedl náramnou stíhací jízdu a výrazně se posunul pořadím vzhůru.


Foto: facebook.com/fiaerc

Do soboty vstoupil nejlépe Abbring, který využil pravidla superrally a vítězství v úvodním testu dne mu zřejmě zachutnalo natolik, že vyhrál i všechny zbývající testy sekce. Avšak pro celkové pořadí bylo důležitějším to, že za Holanďanem se často objevovalo jméno Lappi, což znamenalo, že Fin ve službách Škody motorsport přijížděl do poledního servisu v pozici lídra soutěže s náskokem 51 sekund na Kajetanowicze. Tomu se však výrazně přiblížil třetí Breen, jenž dokázal za čtyři zkoušky stáhnout půlminutu z Polákova náskoku a odpoledne ještě slibovalo pořádný boj o stříbro. Čtvrtý Wiegand se na boje na špici díval s odstupem výrazně přes minutu a za ním následoval na páté příčce Consani, který se dopoledne probojoval před oba švýcarské soupeře, co měl po pátku před sebou.

Po servisní zastávce byly na pořadu dne poslední čtyři testy a právě ty přinesly zásadní změny. Na RZ16 se na druhé místo probojoval Breen, který se dostal o čtyři sekundy před Kajetanowicze, avšak to nebylo pro Poláka to nejhorší, protože do stopky zkoušky dojížděl s hořícím vozem a i před rychlé uhašení vozu již nemohl v soutěži dále pokračovat. Zároveň se se soutěží opět musel rozloučit Abbring, tentokráte pro poškození předku své 208. Další odstoupení z TOP 10 přinesla RZ17, kdy havaroval Tarabus a připravil se o umístění na bodovaných příčkách. Po této RZ byl ve vedení nadále Lappi následován Breenem a Wiegandem na třetí příčce. Do konce soutěže se už na stupních vítězů nic nezměnilo a Lappi si tak připsal obhajobu loňského primátu.


Foto: facebook.com/fiaerc

Stříbrný post si ze Švýcarska odváží Breen a bronzový post vybojoval Wiegand. Ze čtvrté příčky se nakonec raduje Hirschi, který si připisuje svůj doposud nejlepší výsledek kariéry a na páté příčce jej následoval další reprezentant země Helvétského kříže, velezkušený Burri. Nakonec až na šesté příčce zakončil Rallye du Valais Consani, kterého na posledním testu postihl defekt a výlet mimo trať. Na sedmé příčce dokončil další Švýcar Althaus, následoval jej Perroud a na deváté příčce byl nejlepší pilot ERC Production cupu Gonon. Nejrychlejší desítku uzavřel Radoux a nejlepší z našich – Tlusťák skončil těsně za jejími branami na 11. místě. Devatenáctý pak byl Hudec a Kurka jako poslední z dokončivších Čechů dojel na 22. příčce.

Za vítězným Gononem byl v ERC Production cupu druhý Hunziker a třetí byl Pushkar, který dokončil opět lépe než Hudec, který byl pátý. Mezi juniory dotáhl své tažení k vítěznému konci Crugnola, který si vypracoval téměř tři minuty náskoku na Andolfiho, jenž po včerejšku vedl. Třetí nakonec dokončil Zawada, jenž zopakoval třetí juniorské místo z Barum rally. V evropských dvoukolkách zvládl udržet první příčku Reuche s Cliem R3T a druhý byl Crugnola a bronz bral Burri.


Foto: facebook.com/fiaerc

Rallye International du Valais 2014 – po RZ19
1.Lappi Esapekka – Ferm JanneŠkoda Fabia S20002:46:22,4
2.Breen Craig – Martin ScottPeugeot 208 T16+42,0
3.Wiegand Sepp – Christian FrankŠkoda Fabia S2000+3:04,1
4.Hirschi Jonathan – Landais VincentPeugeot 208 T16+4:10,2
5.Burri Olivier – Ferrero Jean-JacquesFord Fiesta R5+4:17,8
6.Consani Robert – Vilmot MaximePeugeot 207 S2000+4:24,8
7.Althaus Nicolas – Ioset AlainŠkoda Fabia S2000+5:56,9
8.Perroud Pascal – Marchand QuentinŠkoda Fabia S2000+6:22,5
9.Gonon Florian – Horgnies MichelSubaru Impreza STi R4+7:08,9
10.Radoux Jean-Philippe – Gregoire Jean-NoëlFord Fiesta R5+9:53,5

Kompletní výsledky z Rallye International du Valais naleznete na serveru eWRC-results.com.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!