Ondřej Plšek - eWRC.cz
26. 10. 2014 13:08 − 3850× − 2

Sebastien Ogier znovu mistrem světa

Francouzský jezdec vyhrál Katalánskou rally a zajistil si tak s předstihem další titul mistra světa.

Sebastien Ogier je mistrem světa v rally 2014. Francouzský jezdec vyhrál Katalánskou rally a jeho náskok je tak velký, že jediný konkurent Jari-Matti Latvala ho již na Britské rally nemůže předstihnout. Jedinou nadějí Latvaly bylo získat ve Španělsku více bodů než Ogier, ale ten byl v cíli o 11 sekund rychlejší.

"Jsem přeštastný. Byl to skvělý víkend a nebylo to lehké. V pátek jsem ze sebe vydal vše a pak nás čekaly dva dlouhé dny na asfaltu. Jari-Matti byl tak rychlý! Ale mě stačilo sledovat jeho časy a nakonec to stačilo. Cílem této sezóny bylo dokázat, že první titul nebyl náhodou," radoval se v cíli staronový mistr světa.

Sebastien Ogier se tak zařadil mezi legendy rallysportu – minimálně dva tituly mají na svém kontě Marcus Grönholm, Carlos Sainz, Mikki Biasion, Walter Röhrl, Tommi Mäkinen, Juha Kankkunen a Sebastien Loeb.

V první etapě byl Jari-Matti Latvala chvílemi až sedmý, musel tedy pořádně zabrat na asfaltových rychlostních zkouškách a to se mu povedlo. V neděli pak vyhrál všechny měřené testy, ale nakonec mu na vítězství 11 sekund chybělo. "Jel jsem dnes naplno, ale to nestačilo. Příští rok mi bude třicet – to bude chtít zvítězit!" uvedl Jari-Matti Latvala.

Nejlepší výkon sezóny podal ve Španělsku Mikko Hirvonen. Jednička týmu M-Sport totiž dokončila tuto soutěž na třetím místě a vylepšila dojem z dosavadního průběhu roku. Dobrý dojem zanechal i Mads Ostberg, kterému se druhá polovina sezóny vůbec nepovedla a zůstával tak ve stínu týmového kolegy. V Katalánsku byl ale čtvrtý nejrychlejší a nechal za sebou o devět sekund i domácího Dani Sorda. Ten byl nejrychlejším jezdcem s vozem Hyundai o jednu příčku před Thierry Neuvillem.

Belgičan byl na trati sice pomalejší než Andreas Mikkelsen, ale ten byl na poslední zkoušce penalizován za pozdní příjezd do časové kontroly a propadl se tak o dvě sekundy za Neuvilla. Body si ze Španělska odvážejí i osmý Martin Prokop a devátý Hayden Paddon, který soutěž dokonce chvíli vedl. Smůlu pak měl Ken Block, když na Powerstage ho potkal defekt a on vypadl z elitní desítky. Do té se naopak posunul vítěz kategorie WRC2 Nasser Al-Attiyah.

Rally RACC Catalunya – Costa Daurada 2014
1.Ogier S. – Ingrassia J. Volkswagen Polo R WRC 3:46:44,6
2.Latvala J.M. – Anttila M. Volkswagen Polo R WRC +11,3
3.Hirvonen M. – Lehtinen J. Ford Fiesta RS WRC +1:42,2
4.Ostberg M. – Andersson J. Citroën DS3 WRC +2:13,3
5.Sordo D. – Martí M.Hyundai i20 WRC+2:22,2
6.Neuville T. – Gilsoul N. Hyundai i20 WRC +4:01,0
7.Mikkelsen A. – Floene O. Volkswagen Polo R WRC +4:02,9
8.Prokop M. – Tománek J. Ford Fiesta RS WRC +8:06,8
9.Paddon H. – Kennard J.Hyundai i20 WRC+9:12,4
10.Al-Attiyah N. – Bernacchini G. Ford Fiesta RRC +12:39,8

Výsledky z Katalánské rally najdete jako obvykle na serveru eWRC-results.com.

Komentářů celkem: 2
26. 10. 2014 14:131
0 0
Nádhera, nádhera, nádhera! Krásná rally-opět! Moc pěkný sestřihy, spousta videí-parádně sem nahozená. Moc díky EWRC-hlavně všem lidem, kteří na tom tady stále pracují!(jmenovat nebudu, nechtěl bych na někoho zapomenout). A dnešní PP? Krása! Moc pěkný komentování od Petra a Petra! Jak pro stálý, tak pro nový diváky. Krásný výkony všech, gratulace do Jihlavy! A ten výbuch radosti-ode všech v cíli, že to zase jednou mají úspěšně za sebou. Samozřejmě největší radost u VW a Ogiera s Ingrassiou! Ogier-celej víkend mě bavil i svýma ironickejma, sarkastickejma poznámkama na nekonečný, stále se opakující otázky. A dobře, že to padlo tady. Krásný počasí, skvělí diváci. Poslední soutěž bude uvolněná, uvidíme. Takže velkej dík promotérovi, Český televizi, komentátorům, Mediasportu, dalším sponzorům, EWRC.smajlík
27. 10. 2014 09:152
0 0
milin...presne jak pises...bylo to bozi. OGIER super odpovedi na ty pridementnele ot. dokola .)))
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!