Napsal jsem pro vás knížku

Dovolte mi, abych vám – jako její autor – řekl k této knize pár slov.

Díky nakladatelství CPress a společnosti Albatros Media se v těchto dnech objevila na pultech knihkupectví nová publikace nazvaná Historie české rally. Dovolte mi, abych vám – jako její autor – řekl k této knize pár slov. A zároveň vás osobně pozval na pondělní autogramiádu v pražské Malostranské besedě.

Když jsem před necelým rokem přijal výzvu zmapovat pro vás – fanoušky rallysportu poválečnou historii české rally a pustil se do práce, velice brzy jsem pochopil, proč se o to už dříve nepokusili ani tak renomovaní tvůrci publikací a textů z prostředí automobilového sportu, jakými byli pánové Dalibor Janek anebo Petr Minařík. Ono totiž přenést těch sedmdesát let historie na 160 stran knihy se na první pohled zdálo být téměř vyloučeno.

I z tohoto důvodu jsem brzy opustil nereálné úvahy o encyklopedickém pojetí nové publikace a za cíl svého snažení si stanovil především pokus o zachycení atmosféry a ústředních rysů každé z kapitol historie našeho soutěžního sportu. Nové generaci fanoušků české rally jsem tak chtěl nabídnout zajímavou možnost srovnání tváře současného rallysportu s obrazem doby, kdy se nejezdilo tak rychle, jako na prahu třetího tisíciletí, ale jezdci se na trať před sebou rádi dívali bočním okénkem a diváci jim přitom hleděli do očí. Časů, kdy se v noci nechodilo spát, lítalo se z jedné rychlostní zkoušky na druhou a ve vracečce pod malenovickým hradem, v Kokořínském dole anebo třeba na šumavském Korábu vládla nespoutaná atmosféra, oslavující krásu rallysportu.


Patřičný prostor je v knize věnován legendární Rallye Vltava, na jejíž trati se představila taková esa jako Lampinen, Carlsson, Röhrl či Munari (na snímku s Lancií Fulvia HF), zdroj: Archiv Jana Splídka

Naopak – éru po roce 2000, kterou má většina z nás v živé paměti, jsem vzal tak trochu hopem. Její zmapování ostatně nikdy nebylo prvořadým cílem této knihy a mým záměrem bylo dát více prostoru především létům, která jsme neměli tu čest prožít.

Leckdy mi bylo docela úzko, když jsem cítil, že v jediném odstavci musím zpracovat téma, o němž by se dala napsat samostatná kniha. V duchu jsem těžce nesl, když jsem do dané kapitoly ani zdaleka nevtěsnal všechny události a hlavně jména lidí – jezdců, navigátorů, organizátorů a funkcionářů, mechaniků a techniků, sponzorů a mecenášů, novinářů, fotografů a vůbec všech, jejichž práce si velice vážím. A proto vám vřele doporučuji také nahlédnutí do seznamu literatury, který je uveden v závěru nové knihy. V každé z vyjmenovaných publikací totiž najdete další příběhy a zážitky lidí, kteří psali historii našeho soutěžního automobilového sportu.


Parádních fotografií z historie rallysportu najdete v knize celou stovku, foto: Dušan Velímský

Nechť je vám kniha Historie české rally, která se v těchto dnech dostává na pulty knihkupectví a k mání je také na eshopu nakladatelství (eshop@albatrosmedia.cz), tím správným vodítkem i motivací k bližšímu poznání někdejší tajemné tváře československého a českého rallysportu. Přeji vám hezké počtení a pokud byste mi chtěli k obsahu knihy něco říci, vynechejte pro jednou diskusní fóra, napište mi na adresu: forst.michal@email.cz a podepište se. Rád s vámi pokecám.

Anebo si rovnou přijďte popovídat v pondělí 3. listopadu na autogramiádu, kterou od 15 hodin pořádá v pražské Malostranské besedě Motor Sport Revue ve spolupráci s nakladatelstvím CPress. Svoji účast už přislíbily takové osobnosti historie i současnosti české rally, jakými jsou pánové Václav Blahna, Josef Peták a Marcel Tuček. Všichni věříme, že se objeví i další, třeba Jindra Štolfa či Vláďa Berger. Více se dozvíte na stránkách www.motorsportrevue.cz .

PS: Děkuji nakladatelství CPress a společnosti Albatros Media za to, že mají stále zájem vydávat knihy o rally. Pánům Františkovi Rosickému, Jaroslavu Ginslovi, Ladislavu Křečkovi a Pavlu Valouškovi staršímu pak děkuji, že dbali na to, aby moje vyprávění o atmosféře jejich doby mělo hlavu a patu. Oni tu historii totiž opravdu "psali"; já jsem ji pouze zaznamenal.

Komentářů celkem: 1
23. 11. 2014 17:011
0 0
Kromě krásných fotek je to i moc hezké čtení, směle doporučuji všem!smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!