Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
1. 11. 2014 20:08 − 6524× − 23

Jezdci kritizují prašnost Katalánské rally

Katalánská rally se jede na smíšeném povrchu a právě úvodní etapa na šotolině se nesetkala s kladným ohlasem jednotlivých jezdců.

Předposledním podnik Mistrovství světa – Katalánská rally je sice za námi, ale jezdci z čela startovního pole si myslí, že podmínky při první šotolinové etapě soutěže byly nebezpečné, což bylo dáno množstvím prachu, který se na trati pohyboval. Problém se navíc logicky zhoršoval, takže posádky s vyššími startovními čísly se musely potýkat s hustými oblaky prachu. Jako reakci na podmínky zvětšili organizátoři rozestup jednotlivých vozidel na trati ze dvou na tři minuty, ale i tak se někteří jezdci vyjádřili, že to nebylo dostatečným řečením.

Své hodnocení k problémům s prachem serveru autosport.com dal například Kris Meeke: "Je to zasraná ostuda. Někdo by měl dospět a pochopit, do čeho nás pouštějí. V sázku dávají jak životy posádek, tak diváků. Všichni ti pánové sedící na ředitelství rally ve svých košilích s kravatami sledující dění prostřednictvím splitů, nemají ani tušení, jaké podmínky na trati panují," nebere si s organizátory Severo-irský pilot a dodává, "neřešte nějaké přidávání minuty nebo něco podobné a raději udělejte tuto rally zase jenom čistě asfaltovou, je to tak jednoduché," uzavírá Kris Meeke.

V posledních letech byla totiž Katalánská rally jediným podnikem na smíšeném povrchu a dalším, kdo nebyl se šotolinovou částí spokojen, byl Thierry Neuville, který si myslí, že si organizátoři říkali o vážnou nehodu. "Když mám mluvit za sebe, tak to bylo až příliš nebezpečné. Proč bychom měli riskovat své životy jenom proto, že nám někdo nechce zvýšiti rozestup o minutu nebo víc. Je to vždy stejné a bude to až do doby, než se něco stane a někdo umře při velké nehodě v prachu. Pak se začne něco řešit, ale do té doby, nikdo neposlouchá. Každý rok žádáme katalánské organizátory o čtyřminutový rozestup, ale každý rok se vracíme a znova děláme stejnou blbost," dodává Belgičan k tématu rozestupů mezi jednotlivými auty na trati.

Za FIA dodává k tomuto tématu několik slov Michéle Mouton, která jako Manažer rally FIA, tuto problematiku řešila s ředitelem soutěže Amanem Barfullem. "Musíme vědět, co to způsobuje, je to umístění zkoušky nebo je to denní doba? Požádala jsem Amana Barfulla o to, aby do budoucna našel rychlostní testy ve více otevřené krajině. Uvědomujeme si problém a stejně tak on," dodává Michele Mouton

Komentářů celkem: 23
3. 11. 2014 10:5821
0 0
Ještě možná hezčím řešením, by bylo, kdyby se v MS objevila opravdová "hybridní" soutěž. Byť je přestavba vozu WRC ze šotolinové specifikace na tu asfaltovou koncertem na pohled i pro nadšence do techniky/motorsportu/automobilismu, tak větší smysl by mi dávalo soutěž odjet na šotolinové specifikaci celou. Pravda, v Katalánsku by to postrádalo význam, proto by se mohla ideálně stát španělská soutěž plně asfaltovou (popřípadě oba povrchy mít zastoupené v každé zkoušce/etapě) a v šampionátu by se mohla objevit jiná soutěž logičtěji mixující oba povrchy, jako tomu bylo a je třeba u Kyperské rally. Na druhou stranu, právě tomu se asi MS vyhnout. Zase však nutno podotknout, že pokud si organizátor neporadí s prachem, proč by tím měl trpět sport/fanoušci? Ale nechápu proč uměle dělat "dvoupovrchové" ojedinělé soutěže, když ty již existují.
3. 11. 2014 19:4822
0 0
R.Kutej: No ani u mě ses úplně netrefil s tim, že jsem nikdy nic nenapsal... Stěžovat na chyby si budu (hlavně na pravopisný). U tohohle mě zarazilo zejména to, že si toho nikdo nevšiml ani při sdílení na FB, kde vyskočí jen ten titulek. Tim ti samozřejmě neberu právo, abys kritizoval ty mě. smajlík
3. 11. 2014 19:5023
0 0
A ještě k tématu...Celej svět se posouvá dopředu. Do civilních aut se rvou bezpečnostní prvky, na všechny nemoci se snaží najít lék atd. atd. a tady se někdo diví, že jezdci nechcou riskovat, když nemusí? Jsou to "jen" závody, zábava, byznys. Každý riziko by se mělo minimalizovat, ať se to komukoliv zdá naprosto malichernej problém.
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!