4. 11. 2014 20:00 − 3521× − 0

Jezdci, poskytněte informace pro šetření HANS

V České republice stále probíhá lékařské zkoumání chování páteře s použitím HANS. Lékaři žádají jezdce o další informace.

Problematika použití systému HANS není stále zcela vyřešena. Přesto, že se nyní ve Svazu Rally uvažuje o tom, že systém HANS bude povinnou bezpečnostní výbavou posádky jen v některých šampionátech a jinde jen doporučeným bezpečnostním prvkem, probíhá stále šetření odborníků na chování páteře při nárazu v soutěžním voze. MUDr. Petr Obruba a MUDr. Jakub Avenarius, kteří již prováděli měření v soutěžních vozech přímo na rally v České republice, se dále výzkumu intenzivně věnuje a proběhly i počítačové simulace zatížení páteře s a bez použití systému HANS. K tomu, aby byly ale výsledky šetření ještě více hodnověrné, je nutné posbírat další data přímo od soutěžících, kteří utrpěli nějaké zranění páteře v soutěžním voze a nebo mají jen potíže s páteří, které by mohly signalizovat skryté zranění páteře.

MUDr. Petr Obruba a MUDr. Jakub Avenarius vyzývají soutěžní jezdce, kteří mají zájem se výzkumu zúčastnit a mají za sebou úraz páteře nebo obtíže s páteří spojené s pravděpodobným úrazem v souvislosti s HANS, aby jej kontaktovali a bude jim bezplatně provedeno komplexní vyšetření odborníkem, které může zjistit příčinu jejich obtíží. Data získaná z tohoto vyšetření budou použita k dalšímu výzkumu použití systému HANS v automobilových soutěžích. V případě, že chcete poskytnout svá data k výzkumu a chcete nechat svou páteř vyšetřit odborníkem, kontaktujte prosím zástupce Asociace Jezdců Rally Luboše Tenkla, Petra Černohorského nebo Zdeňka Jandu (Mr. Cimbu) na těchto emailech:lulu.5555@seznam.cz, petr@cas-lovosice.cz, nebo info@cimbu.cz

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!