7. 11. 2014 06:49 − 1954× − 0

Vopatřil zakončil mistrovskou sezonu stříbrem ve Vsetíně

Jistý šampion třídy 6 uzavřel ročník druhým místem ve Vsetíně, kde navíc vybojoval konečnou bronzovou příčku mezi dvojkolkami.

Maximálně spokojen, bez karambolu a úspěšně absolvovanými všemi podniky Mistrovství České republiky ve sprintrallye zakončil sezonu zlínský automobilový závodník Martin Vopatřil. V předstihu jistý šampion třídy 6 uzavřel ročník druhým místem ve Vsetíně, kde navíc vybojoval konečnou bronzovou příčku mezi dvojkolkami. O 16 bodů za druhým Smékalem.

„Kdyby mi podobný scénář někdo předpovídal před sezonou, nevěřil bych. Ano, měli jsme nejvyšší ambice, ale jelo nás ve třídě hodně, v průměru deset v každém závodě. Tak skvělý průběh jsem opravdu nečekal,“ konstatoval 31letý závodník, jenž se loni „musel“ spokojit se stříbrem. „Až s odstupem času si uvědomuji, jaký životní výsledek jsem dosáhl. Dík ale patří celému týmu a rodině,“ konstatoval pokorně Vopatřil, jemuž letos v absolutním pořadí jednodenních podniků náleží 15. místo.

Jeho vstup do sezony ale nebyl raketový. S vylepšenou Škodou Fabií R2 od Montrago Racing teamu stejně jako s novým o šest let starším parťákem Michalem Večerkou se totiž pozvolna sžíval. „Ve finále je to po roce hledání navigátora ta nejlepší volba, přesněji výborná. Sedli jsme si po všech stránkách, Michal má stejný podíl na našem výsledku. I pro něj to byl premiérový titul a podle všeho budeme dál spolu pokračovat,“ potvrdil Vopatřil.

Po 3. místu na Valašce zajel nejhorší závod sezony paradoxně na domácí Kopné (5. místo ve třídě). Pak ale přišla série tří vítězství ve své třídě, která mu v předstihu jednoho závodu zajistila titul a prvenství v Poháru R2B. „V posledním klání jsem o 22 vteřin nestačil jen na Bisahu. Závod jsme si parádně užili. Nepotřebovali jsme za každou cenu vyhrát. Proto jsme jeli uvolněně, ale ne bez ambicí na bednu. Víceméně jsme závod absolvovali bez kritického okamžiku,“ vzpomíná pilot, jenž se rychlým autům věnuje již 10. sezonu.

„Šel nám dobře Troják a Semetín, kde jsme dokonce byli druzí ve dvojkolkách. Naopak rozhodující manko na Bisahu jsme nabrali na Jabloňové a Bystřičce. Důležité je, že jsme bez větších problémů opět dojeli do cíle. Radost byla o to větší, že jsme v sprintovém podniku vždy dojeli,“ připomněl Vopatřil, jenž celou sezonu odjel pouze s jednou novou sadou pneumatik. „Jinak jsme využili všechna rok dva stará kola,“ pousmál se.

Ve své rallyeové kariéře Martin Vopatřil zatím absolvoval 67 závodů, z níchž 22 nedokončil (32,8%). „Jen tři ale byly mou jezdeckou chybou, které končily havárií. Naposledy loni na Barumce,“ dobře si vybavuje zlínský závodník a otec dvou dětí Matýska (5) a Kamilky (1,5), jemuž k historickému úspěchu pomohl výrazný úbytek váhy. „Zapracoval jsem na sobě a nyní mám o 13 kilo méně, což bylo hodně cítit. Vůbec jsem se v autě nepotil, fyzicky se cítil lépe. Kondičku nyní mám nejlepší ve své kariéře. Opravdu se naplnilo tvrzení, že je lepší kilo zhubnout než přidat koně,“ směje se.

První oslavy titulu proběhly již na pátečním slavnostním vyhlášení výsledků rallysprintové sezony v Holešově. „Ty největší ale přijdou na blížící se týmové zakončené. Ale šampaňské nečekejte, raději mám kvalitní tvrdší alkohol s vodou,“ prozradil na sebe Vopatřil.

A jak bude vypadat příští sezona? Nebude logickým krokem postup o šampionát výše či výkonnější vůz? „Podle všeho opět vsadím na sprinty. Vše je o financích, od nich se budou odvíjet mé další možnosti,“ je realistou Vopatřil. „Dostal jsem nabídku na silnější vůz, vše ale zvažuji a řeším. Času je ještě relativně dost, nic nechci uspěchat. Nyní si užívám letošního úspěchu,“ zakončil povídání Martin Vopatřil, jenž sám vlastní a pronajímá soutěžní Škodu Felicii .

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!