13. 11. 2014 08:38 − 2731× − 0

China Rally Longyou – komentář

Britská stáj Prodrive nedávno světu ukázala svůj nový počin, speciál na bázi Volkswagenu Golf.

Britská stáj Prodrive nedávno světu ukázala svůj nový počin, speciál na bázi Volkswagenu Golf s aerodynamickými prvky ne nepodobnými těm na speciálech WRC. Do světového šampionátu tento vůz samozřejmě nezasáhne, jeho cesty směřují do Číny, kde o víkendu debutoval při podniku zařazeném vedle čínského mistrovství i do APRC. Za volant Golfu usednul Chris Atkinson a vydal se do bojů s několika dalšími velkými jmény světového rallysportu. V početné pětičlenné skupině Subaru Rally Team China se představil Mark Higgins, továrním pilotem místní značky Beijing Auto se stal Manfred Stohl a na startu pak ještě nechyběl ani Niall McShea.

Úvodní superspeciálkou projel nejrychleji Atkinson, ovšem poněkud překvapivě se z druhého místa neradoval nikdo z Evropanů, nýbrž místní pilot Škody Fabia Dewel Lin. V hlavní části první etapy se už na druhé místo prodral Stohl, ovšem jeho ztráta na vedoucího Atkinsona činila více než 11 minut. Ze hry tou dobou už byl jak Higgins, který skončil v RZ 3, tak McShea, jenž v pátém testu nechal skoro půl hodiny. V závěrečné etapě došlo i na Stohla, když zabloudil na přejezdu, a z druhé příčky se nakonec radoval čínský junior Junfei Fu za volantem Subaru. Ve vítězství přetavil premiérový start s novým VW Golf od začátku v soutěži dominující Atkinson.

Hlavní pozornost na sebe v čínském podniku poutalo pole asijsko-pacifického mistrovství. V něm začaly nejlépe posádky Škody. Gaurav Gill nejprve ztratil jednu desetinku na úvodní divácké zkoušce, pak v té první přírodní svou Fabii Super 2000 přetočil, ale následně se dostal do vedení. V RZ 6 ale narazil do kamene, poškodil řízení a musel odstoupit. Už na páté zkoušce po poškození svého Mitsubishi odpadnul Mark Pedder. Vítězem kategorie produkčních vozů se stal Michael Young za volantem Protonu Satria Neo a dojel si i pro celkový triumf v Production Cupu. Vítězem soutěže se stal již jistý mistr APRC Jan Kopecký. Celou soutěž bohužel poznamenala havárie, při které zahynul čínský pilot Xie Chengxun.

Výsledky tohoto čínského podniku naleznete na ewrc-results.com

Stav šampionátu APRC: 1. Kopecký 190, 2. Young 118, 3. Gill 104, 4. Xu 97, 5. Pedder 90, 6. Takale 68, 7. Wilde 45

Autor článku si nepřeje, aby byl článek komentován

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!