Rally de Entre Rios – komentář

Argentinský šampionát patří mezi ty s největším počtem podniků a celkem čítá deset dějství.

Argentinský šampionát patří mezi ty s největším počtem podniků a tak jeho aktuálně odjeté osmé dějství nebylo zdaleka tím posledním. Do konce sezóny po uplynulém víkendu zbývá odjet ještě dvě soutěže a velké finále mistrovství se odehraje až tři dny před Štědrým dnem. Jako nůž máslem zatím procházel letošní sezónou pilot Chevroletu Agile MR Marcos Ligato. To se však v osmé soutěži změnilo. Lídr mistrovství tam bohužel nedokončil ani úvodní test, neboť se mu u Chevroletu už kousek po startu ukroutila poloosa. Hlavní otázkou Rally de Entre Rios tak bylo, jak moc se vedoucímu jezdci mistrovství dokáží přiblížit jeho pronásledovatelé.

Jeden z nich, Alejandro Cancio za volantem Peugeotu 207 MR soutěž začal dobře a po první etapě na druhém místě zaostával o čtvrt minuty. V osmém testu v nedělní části jej však potkal stejný problém jako Ligata, ukroucená poloosa. Jeden ze soupeřů jezdce Chevroletu si tak z provincie Entre Rios neodvezl ani bod, ovšem ve hře o vysoký bodový obnos zůstával ten druhý. Federico Villagra nezažívá zrovna nejlepší sezónu kariéry, ovšem to se očividně začíná měnit. Pilot Fordu Fiesta MR využil příležitosti a dokázal zabrat v tu pravou chvíli. Osmou soutěž roku rozjel někdejší pilot světové stáje Munchi’s nejrychleji a do nedělní etapy nastupoval z vedoucí příčky. Druhou etapu sice ovládnul další pilot Fordu Fiesta MR Nicolas Fuchs, ale v celkových výsledcích rally se musel smířit se stříbrnou příčkou.

Vedoucímu Villagrovi dokázal během neděle pořádně zatopit hlavně Gabriel Pozzo, který tam podruhé odstartoval se žhavou novinkou Renault Clio MR. K lídrovi soutěže se někdejší pilot Škody dokázal přiblížit až na rozdíl 14,5 vteřiny. V závěrečných zkouškách jej ovšem začala zlobit technika a Pozzo se v cíli musel smířit až s bronzovým stupínkem. Claudio Menzi v neděli ráno poškodil zavěšení svého Fordu a Miguel Baldoni po ztrátě zapříčiněné defektem dovezl svůj Peugeot 208 MR do cíle na slabé deváté pozici. Pro druhé letošní vítězství si do cíle dojel Villagra a naplno se znovu zapojil do hry o titul. Ligatův velký náskok dokázal snížit na pouhých 5 bodů a dvě rally před koncem se pasoval do role největšího favorita o titul.

Konečné výsledky této odjeté argentinské soutěže naleznete na ewrc-results.com

Stav šampionátu: 1. Ligato 230, 2. Villagra 225, 3. Cancio 183, 4. Fuchs 146, 5. Baldoni 137, 6. L. Preto 104

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!