Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
14. 11. 2014 19:15 − 2075× − 1

Sebastien Ogier po pátku ve vedení před Latvalou

Poslední soutěž MS v letošním roce se koná ve Walesu a po úvodní osmičce rychlostních zkoušek je na čele dvojice Volkswagenů.

O závěr sezóny Mistrovství světa se již tradičně dlouhé roky stará soutěž lokalizovaná na Britských ostrovech a nejinak tomu bylo letos, když se o tečku za sezónou 2014 postarala Wales rally GB. Ta si na posádky nachystala tři etapy z nichž ta první, tedy dnešní, přinesla nejdelší kilometráž, když osm měřených testů nabídlo 145 ostrých kilometrů, což byla téměř polovina celkové kilometráže. Vzhledem k tomu, že o mistrech mezi jezdci i značkami bylo rozhodnuto, mohl se na čele rozpoutat ničím nesvazovaný boj o vítězství jak mezi jezdci VW (ti dostali svolení k jízdě tak, jak nejlépe umí), tak i mezi zbytkem světa. Avšak rozhodnuto nebylo ještě v šampionátu WRC2, kde byla ve hře dvojice Ketomaa, Al-Attyiah a odtajnit se ještě muselo jméno vícemistra ve WRC3, kde bojují Fisher, Giordano, Koči.

Vstup do soutěže se nejlépe povedl Ogierovi, který vyhrál dva úvodní testy a ujal se vedení s náskokem necelých devíti sekund na Latvalu. Již v RZ2 se o veškeré naděje připravil Mikkelsen, který byl v jedné ze zatáček delší, trefil břeh a nabral citelnou ztrátu. Bronzový stupínek se tím pádem uvolnil pro zbytek světa, z něhož si po druhém testu nejlépe vedl Osberg, avšak pouhých několik desetin zpět jel Hirvonen. V takovémto pořadí posádky přivítal servis v polovině etapy a jedinými změnami byla velikost rozestupů mezi posádkami. Ogier navýšil náskok na téměř deset sekund a třetí Ostberg již na stříbro ztrácel rovnou půlminutu. Norovi se povedlo lehce zvětšit odstup od čtvrtého Hirvonena, pátého Meeka spíše zajímala situace za ním, protože se velmi těsně naháněl s Neuvillem a oba dělilo jenom šest desetin.

Po servisu začal nejlépe Latvala, ale hned na následujícím testu zase zajel lépe Ogier, aby zbytek testů dne vyhrál opět Fin. Ale na čele se nic nezměnilo, po osmi testech vede nadále znovu úřadující Mistr světa Ogier o šest a půl sekundy před Latvalou. Změnilo se však jméno muže na třetím místě, když Ostberga udolal v RZ6 Hirvonen a v bitvě dvou seveřanů se posunul na bronzový post. Ani na čtvrté příčce se Nor dlouho neohřál, když jej v RZ8 přeskočil Meeke, ale dvojici jezdců Citroenu dělí sedm desetin, takže se dá očekávat pokračování bitvy i zítra.

Na šesté příčce zakončil úvodní den Wales rally GB Neuville, který má k dobru čtvrt minuty na sedmého Evanse, který je lepším z dvojice předpokládaných pilotů M-Sportu pro rok 2015, když má k dobru téměř 40 sekund na osmého Tanaka. Deset sekund za Estoncem následuje další z řady Fiesty WRC, tentokráte ta v rukou H. Solberga a nejrychlejší desítku uzavírá Prokop, který má skoro minutu náskoku na jedenáctého Kubicu. Ve WRC2 je ve vedení Ketomaa, který má 39 sekund náskoku na Sousu a další půlminutu nazpět následuje Berteli. Čtvrtý je mladý Cave, který stejně jako loni, pilotuje ve Walesu Fiestu R5. Druhý z dvojice bojující o titul WRC2 Al-Attiyah je až na osmé příčce. Mezi mladíky ve WRC3 vede Fisher před Haapamäkim, který poprvé usedl do Citroenu DS3 R3T a vydal se na světové tratě. Třetí je Koči, který ztrácí desetinu na Fina, ale víc jak minutu a čtvrt na vedoucího domácího pilota.

Wales rally GB
1.Ogier Sébastien – Ingrassia JulienVolkswagen Polo R WRC1:26:28,9
2.Latvala Jari-Matti – Anttila MiikkaVolkswagen Polo R WRC+6,6
3.Hirvonen Mikko – Lehtinen JarmoFord Fiesta RS WRC+1:13,8
4.Meeke Kris – Nagle PaulCitroen DS3 WRC+1:21,5
5.Ostberg Mads – Andersson JonasCitroen DS3 WRC+1:22,2
6.Neuville Thierry – Gilsoul NicolasHyundai i20 WRC+1:33,9
7.Evans Elfyn – Barritt DanielFord Fiesta RS WRC+1:50,3
8.Tänak Ott – Molder RaigoFord Fiesta RS WRC+2:29,4
9.Solberg Henning – Minor-Petrasko IlkaFord Fiesta RS WRC+2:39,0
10.Prokop Martin – Tománek JanFord Fiesta RS WRC+2:49,8

Wales rally GB můžete jako obvykle sledovat online na webu eWRC-results.com.

Komentářů celkem: 1
14. 11. 2014 20:591
0 0
Mikkelsen i Hänninen se zítra vrací v rámci Rally2.
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!