2. 12. 2014 16:39 − 4096× − 1

Sebastien Loeb zpátky v kokpitu DS3 WRC

Místo pro závěrečný podnik francouzského asfaltového mistrovství má dlouhodobě rezervované Rallye du Var.

8. podnik francouzského asfaltového mistrovství, 28. – 30. listopadu, St. Maxime, 12 RZ (3 zrušeny, 160 km)


Místo pro závěrečný podnik francouzského asfaltového mistrovství má dlouhodobě rezervované Rallye du Var odehrávající se zpravidla na přelomu listopadu a prosince. O titulu je ve Francii již rozhodnuto, ale i tak poslední soutěž roku nabízela spoustu zajímavého. O největší atrakci se postaral tovární Citroën, který na start rally poslal legendárního Sebastiena Loeba. Devítinásobný světový šampión se společně se svou ženou Severine vrátil do kokpitu DS3 WRC a kromě zábavy musel myslet i na přípravu na svůj jednorázový comeback do WRC při lednové Rallye Monte Carlo. Oblast, kde se celá soutěž konala, zasáhly před soutěží silné deště s následnými záplavami. Kompletně vyplaven byl servisní areál, jenž musel být přesunut. Sesuvy půdy se pak postaraly o pořádný rozruch i na tratích rychlostních zkoušek. Tři musely být nakonec zrušeny a dvě zkráceny, ovšem organizátorům se povedlo nemožné a i za takto náročných podmínek soutěž uspořádali.

Zajímavé dění slibovala startovní listina v kategorii R5. Citroën DS3 R5 Quentina Giordana diváci na startu hledali marně a nakonec nedorazili ani jezdci Peugeotů 208 T16 R5 Jonathan Hirschi a Eric Fanguiaire. Jean-Charles Beaubelique svůj Ford Fiesta R5 v RZ 6 poslal mimo trať a soutěž pro něho předčasně skončila. Pascal Enjolras při druhém startu s Citroënem DS3 R5 sváděl během prvních dvou dnů pěkný souboj s Pierrem Ragues ve Francii debutujícím za volantem Peugeotu 208 T16 R5. Ragues do nedělní etapy nastupoval s odstupem 26,4 sekundy, ovšem jeho ztráta kvůli technickým potížím postupně narůstala a vše vyvrcholilo odstoupením v poslední zkoušce. Jedinou R5 tedy do cíle dovezl Enjolras. Sedmnáctá příčka ovšem nebyla ničím, čím by se tento pilot mohl chlubit. Daleko lépe si s náročnými podmínkami poradili piloti starších Peugeotů 207 Super 2000. Nejrychlejší z nich Franck Lions dojel do cíle jako pátý nejrychlejší hned za čtveřicí speciálů nejvyšší kategorie WRC.

Páteční etapa zůstala zkrácena o jednu rychlostní zkoušku. Zbylé dva odjeté testy opanoval favorit číslo 1 Loeb a do sobotní části si odnášel náskok 11,3 sekundy. Pierre Roché přivezl do St. Maxime novou techniku, když Mini WRC vyměnil za Ford Fiesta WRC a hned první den se dostal do potíží. Kvůli defektu ztrácel na konci etapy už více než minutu a patřila mu až osmá příčka. Frédéric Comte do rally nastoupil s Citroënem C4 WRC a první den zakončil na druhém místě. Hned na prvním sobotním testu ovšem havaroval a připsal své jméno na dlouhý seznam odstoupených. Letošní šampión Julien Maurin v tom samém testu za volantem svého Fordu Fiesta WRC zatroubil k útoku a přiblížil se 8 sekund za Loeba. Tovární jezdec Citroënu zvolil špatné obutí a právě to bylo příčinou jeho ztráty. V trojici zbylých sobotních zkoušek se už Loebovi dařilo lépe a před poslední etapou zvednul svůj náskok na půl minuty. Jak se zdá, druhé místo na konci etapy přinášelo ve Var jezdcům další ráno velkou smůlu. Po Comtem to byl v neděli Maurin, kdo havaroval a odstoupil. Druhým nejrychlejším pilotem přetěžké vodní rally se nakonec stal další jezdec Fordu Fiesta WRC David Salanon a na bednu se postavil i Patrick Magnou s takřka historickým Peugeotem 206 WRC. Sebastien Loeb předvedl i po roční pauze svou světovou extratřídu a získal v Rallye du Var rekordní třetí tamní vítězství.

Kompletní výsledky tohoto podniku francouzského asfaltového šampionátu naleznete na ewrc-results.com

Konečný stav šampionátu: 1. Maurin 155, 2. Nantet 134, 3. Roche 134, 4. Rouillard 115, 5. Guigou 110, 6. Salanon 10482

Komentářů celkem: 1
3. 12. 2014 12:51
0 0
To sou autíčka....ta Xsara kit car mě rozsekala, to sem netušil že ještě někde jezdí smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!