FIA ocenila šampiony Škoda v ERC a APRC

Piloti značky Škoda byli potřetí za sebou korunováni šampiony v rally pro asijsko-pacifickou oblast a Evropu.

› Hattrick v titulech v hodnocení jezdců APRC a ERC: Šampioni Asijsko-pacifického mistrovství Kopecký/Dresler a mistři Evropy Lappi/Ferm dostali své trofeje
› ŠKODA získala i třetí titul v hodnocení značek v Asijsko-pacifickém šampionátu po sobě
› Vývoj nového vozu ŠKODA Fabia R 5 běží na plné obrátky

Dauhá, 6. prosince 2014 – Velký den pro tým ŠKODA Motorsport: Piloti značky byli na galavečeru motoristického sportu, pořádaném Světovou automobilovou federací FIA, potřetí za sebou korunováni šampiony v rally pro asijsko-pacifickou oblast a Evropu. Na oficiálním ceremoniálu předávání cen za sportovní rok 2014 v katarské metropoli Dauhá se jim kromě mistrovských pohárů dostalo i značného uznání od shromážděné světové elity motoristického sportu. Soutěžní vůz Fabia Super 2000 je navíc nejúspěšnějším modelem ve 113leté historii motoristického sportu značky ŠKODA.

„Na tento úspěšný poslední rok s naším vozem Fabia Super 2000 můžeme být hrdí. A celý tým ŠKODA Motorsport opět odvedl skvělou práci,“ řekl šéf ŠKODA Motorsport Michal Hrabánek. „Zvláštní dík samozřejmě patří našim posádkám, pro které jsou poháry zaslouženou odměnou za vynikající sezónu,“ pokračuje Hrabánek.

V Asijsko-pacifickém mistrovství (APRC) získala ŠKODA po perfektní sezóně se šesti vítězstvími v šesti podnicích hattrick v titulech v hodnocení značek a jezdců. Noví šampioni Jan Kopecký/Pavel Dresler předvedli historický výkon, jako první posádka v historii získali ve dvou po sobě jdoucích letech jezdecký titul v mistrovství Evropy FIA v rally (ERC) a poté v APRC. Kromě toho získal v roce 2012 titul pro značku ŠKODA v APRC Chris Atkinson a v roce 2013 Gaurav Gill, který letos obsadil celkové třetí místo.

Také v ERC získala potřetí za sebou titul posádka s vozem ŠKODA Fabia Super 2000, tentokrát to byli Esapekka Lappi/Janne Ferm. Jejich kolegové Sepp Wiegand/Frank Christian z týmu ŠKODA AUTO Německo navíc v kontinentálním mistrovství obsadili druhé místo a korunovali tak dvojité vítězství značky ŠKODA. Před Lappim získali titul mistra Evropy s vozem ŠKODA Fabia Super 2000 Juho Hänninen (2012) a Kopecký (2013). Při předávání cen v Dauhá předal prezident FIA Jean Todt poháry letošním vítězům, dvojicím Kopecký/Dresler a Lappi/Ferm. Mezi oceněnými byli také Sébastien Ogier/Julien Ingrassia. Tito Francouzi v roce 2014 podruhé vyhráli titul mistra světa pro značku Volkswagen. „Gratulace pro Volkswagen k úspěšné obhajobě titulu. Byl to silný týmový výkon,“ komentoval to Hrabánek.

Špičková čtyřkolka Fabia Super 2000 zaznamenala i v tomto roce bohatou žeň titulů. Mistrovský titul připadl jezdcům s vozem Fabia Super 2000 v pěti národních mistrovstvích. Zkušený belgický jezdec „Fast“ Freddy Loix si zajistil belgický mistrovský titul, Pedro Meireles, s podporou ŠKODA Portugalsko, je jedničkou v Portugalsku. Navíc si velice zkušený Raimund Baumschlager zajistil s vozem Fabia Super 2000 svůj již dvanáctý národní mistrovský titul v rally v Rakousku. Na Slovensku vyhráli mistrovství Poláci Grzegorz Grzyb/Robert Hundla. A v Jordánsku úspěšně obhájil titul Marouf Abu Samra.

Touto záplavou titulů končí historie vozu Fabia Super 2000 u týmu ŠKODA Motorsport. Po nejúspěšnějším soutěžním voze ve 113leté historii motoristického sportu by měla v úspěších od roku 2015 pokračovat ŠKODA Fabia R 5. Nový soutěžní vůz ŠKODA se nyní poprvé představuje světové veřejnosti na Essen Motor Show, kde je k vidění R 5 Concept Car. „Fabia R 5 je naše budoucnost pro rally,“ říká šéf ŠKODA Motorsport Michal Hrabánek: „Do poloviny roku 2015 by měla proběhnout homologace vozu Fabia R 5.“

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!