Argentina stále nepoznala letošního šampióna

V Evropě se soutěžní jezdci během posledních víkendů scházeli na různých posezónních akcích, které měly spíše charakter show.

V Evropě se soutěžní jezdci během posledních víkendů scházeli na různých posezónních akcích, které měly spíše charakter show a za jejich výsledky se už nerozdávaly žádné mistrovské body. Oproti tomu argentinští soutěžáci si zatím na tyto zábavné akce musejí nechat zajít chuť, neboť u nich boje o titul ještě zdaleka neskončily. O uplynulém víkendu se odehrál předposlední díl mistrovství Rally de Misiones a místo očekávaného vyjasnění honby za titulem se celá zápletka ještě více zdramatizovala. Vítězstvím v předešlém podniku si výrazně vylepšil šance na titul argentinský multišampión Federico Villagra. Zatímco si jeho Ford Fiesta MR v Rally de Entre Rios vybral svůj lepší den, Chevrolet Agile MR vedoucího muže mistrovství Marcose Ligata se chvíli po startu prvního testu zastavil s ukroucenou poloosou. Ligato tím přišel o většinu svého náskoku a na start předposlední soutěže dorazil s náskokem už pouhých pěti bodů.

V shakedownu opět zazářil Villagra, který tam zajel nejrychlejší čas. Na začátku ostré části soutěže už argentinský multišampión tolik štěstí neměl, když motor jeho Fiesty začal běžet na tři válce. Někdejší pravidelný účastník MS i přes tento handicap v rally pokračoval a držel se na šestém místě. V pátém testu ovšem Villagra zachyboval, skončil mimo trať a musel odstoupit. Ze soutěže si tak odvezl pouze body za čtvrté místo v dílčím hodnocení druhé etapy. Ligato si po sobotní etapě mohl pískat, jeho hlavní soupeř byl mimo hru a on celému startovnímu poli vévodil. Do druhého dne nastupoval s náskokem 8,4 sekundy na Miguela Baldoniho za volantem Peugeotu 208 MR a 9,5 sekundy na Nicolase Fuchse s Fordem Fiesta MR.

Po první etapě se zdálo, že by Rally de Misiones mohla s předstihem rozhodnout o novém držiteli mistrovského titulu. Ligato ovšem ani tentokrát neměl umetenou cestu za vítězstvím a stejně jako v předešlém podniku se musel vypořádat s technickými problémy svého Chevroletu. Hned na ranním testu nechal skoro 9 minut kvůli problémům se zadním diferenciálem. Do cíle soutěže sice Ligato dorazil, ale až na čtrnácté příčce a svůj náskok ve vedení šampionátu zvedl pouze na patnáct bodů. Do vedení soutěže se mezitím dostal Baldoni, který měl těsně za svými zády Fuchse. V závěrečné zkoušce Peugeot 208 MR vedoucího muže přibrzdil defekt a srazil jej na druhé místo. Druhý letošní triumf tak zaznamenal Peruánec Fuchs a uchoval si díky tomu teoretické šance na zisk titulu. Možnost prosadit se na nejvyšší příčku bude mít v závěrečné rally vedle Ligata, Villagry a Fuchse rovněž třetí nejrychlejší muž Rally de Misiones Alejandro Cancio. Víkend před Vánoci tedy Argentina zažije nejdramatičtější finále svého mistrovství za dlouhá léta.

Konečné výsledky této odjeté argentinské soutěže naleznete na ewrc-results.com

Stav šampionátu: 1. Ligato 246, 2. Villagra 231, 3. Cancio 211, 4. Fuchs 190, 5. Baldoni 169, 6. L. Preto 122

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!