17. 12. 2014 18:54 − 2374× − 0

K titulu všemi cestami

Dubajská rally zakončila historicky nejdramatičtější ročník šampionátu středního východu, ale vše je nakonec jinak.

Dubajská rally zakončila historicky nejdramatičtější ročník šampionátu středního východu. Do závěrečného klání nastoupila hned trojice jezdců s šancí na zisk titulu, přičemž dva největší favorité po celých 251 ostrých kilometrů poslední soutěže sváděli nervy drásající souboj. V cíli se o pouhopouhé tři desetiny sekundy radoval pilot Khalid Al-Qassimi za volantem Citroënu DS3 RRC. Šejk se ze získaného titulu ovšem neradoval moc dlouho. Jeho úhlavní soupeř Nasser Al-Attiyah se v žádném případě nechtěl nechat o svůj jubilejní desátý titul připravit a podniknul všechny kroky, kterými by zvrátil prohru, kterou utržil na trati.

Okamžitě po soutěži Katařan podal protest proti svému soupeři za údajné zkrácení tratě. Dubajští komisaři ovšem tento protest neuznali a výsledky ponechali v nezměněné formě. Al-Attiyahovi ani to nezabránilo v pokračování zákulisního boje o letošní titul a do hry zatáhnul domovskou katarskou motoristickou federaci. Ta podala stížnost k mezinárodnímu odvolacímu soudu FIA, kterou podložila diváckými záběry z inkriminovaného místa. A se svým požadavkem tam překvapivě uspěla. Al-Qassimi se tou dobou pomalu připravoval vyzvednout si při slavnostním galavečeru mezinárodní automobilové federace pohár za vítězství v MERC, ale nakonec mohl zůstat doma. Doslova pár hodin před touto akcí mu přišlo rozhodnutí zmíněného soudu znamenající připočtení třiceti sekund k jeho výslednému času v Dubai Rally a tím pádem ztrátu titulu.

Internetové stránky zabývající se tématikou MERC následně zaplavily fotky poukazující na krácení tratě naopak ze strany Al-Attiyaha a objevily se i spekulace o tom, že v Dubaji pilot Fiesty RRC schválně naprosto přesně dodržoval vytýčenou trať, aby následně mohl titul „pohodlně“ vybojovat u zeleného stolu. Nemluvě o tom, že Al-Attiyah už zažil i vyloučení z Dakaru kvůli minutí checkpointu. Takové konspirační teorie zní trochu přehnaně, na celé věci se každopádně v plné kráse ukazuje velký nešvar MERC, krácení tratě. To je v šampionátu, jehož většina soutěží se odehrává v pouštním terénu, kde lze trať vyznačit a následně kontrolovat hodně těžce, poměrně běžné. Těžko říct, na čí straně je větší vina. Každopádně je škoda, že zrovna letošní atraktivní duel o nejvyšší post skončil tímto fiaskem. To navíc může mít velký vliv na budoucnost mistrovství. Abu Dhabi Racing patří k největším týmům MERC, když na trať vedle Al-Qassimiho Citroënu DS3 RRC vysílal i několik DS3 R3T s juniorskými posádkami. Setrvání týmu v mistrovství nyní vypadá hodně nejistě a k ukončení aktivit může přispět i fakt, že Abu Dhabi neuspělo se zařazením své soutěže do kalendáře.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!