21. 12. 2014 11:08 − 2875× − 0

Václav Dunovský: letošní sezona byla velmi vydařená

Poděbradský jezdec Dunovský se letos postavil na start šesti soutěží. Do cíle dojel ve čtyřech případech.

Poděbradský jezdec Dunovský se letos postavil na start šesti soutěží. Do cíle dojel ve čtyřech případech, dvakrát vinou techniky soutěž nedokončil. Václav i přesto považuje sezonu 2014 za výbornou a vydařenou. Pomalu ale jistě se začíná připravovat na rok následující.

Jak hodnotíš celkově letošní sezonu?

„Jednoznačně jako velmi, velmi vydařenou. Podařilo se nám zajistit starty se špičkovým autem a ve špičkovém týmu Sparrow racing, odjet 5 soutěží MMČR plus sprint na Kopné. Když jsme dojeli, tak jsme vyhráli a na Kopné brali stříbro. Vždy jsme také splnili plán, který jsme si před každou soutěží stanovili. V týmu vše klapalo a my pevně doufáme, že jsme se všem svými výkony odvděčili za jejich skvělou práci.

V naší třídě jsme se mohli poměřit s legendou legend Emilem Trinerem (navážu-li na Verču Havelkovou – do důchodu ho tímto označením rozhodně neposílám). Ve 2WD nás potěšilo, když jsme aspoň dílčími časy dokázali sem tam zakrojit piloty jako Kobliha, Smékal nebo Peták, startující se silnějšími vozy.

Takovou samostatnou kapitolou letošní sezony byly pneumatiky. Jsem asi jeden z mála s podobným názorem na věc, ale evropské pneu Pirelli byl faktor a jistota, která nám umožňovala jet rychle. Pokud se vše finančně sejde, rozhodně chci dále pokračovat na pneumatikách značky Pirelli a jejich evropské variantě.“

Který závod považuješ za nejlepší?

„Strašně těžká otázka. Poměr sportovní hodnota, organizace a spokojenost sám se sebou, potom je to Rallye Bohemia. Tím, že s identickými auty jelo JERC, a my tak viděli své současné reálné možnosti, samozřejmě, byla výsledkově dobrá i Barum Rallye. O jedinečné atmosféře této soutěže, myslím, netřeba se ani zmiňovat. A Kopná je prostě Kopná.

Všechny soutěže u nás ale mají svůj typický charakter a tvář, a byť mi připadá, že kritika domácích podniků je dnes snad v módě, líbilo se mi letos všude.“

Který naopak řadíš mezi smolné/nepodařené?

„Je to suverénně Rallye Bohemia. Na domácí soutěži se poroučel motor, přičemž jsme v danou chvíli měli náskok v čele třídy už přes 2 minuty a měli to pěkně rozehrané i celkově ve 2WD. Vše se navíc odehrálo na RZ Sychrov, v jejímž cíli čekala celá moje rodina.

Do odpovědi na tuto otázku bych zařadil i Rallye Příbram, které jsme se nezúčastnili a pouze doma od počítače jeli o titul. Před touto soutěží jsme vedli tabulku třídy o 3 body a stačilo by nám tak jakkoliv dojet, protože bychom neškrtali. Možná je to nabytými zkušenostmi, možná tím, že už jsem párkrát něco vyhrál :-), ale rozhodl jsem se nepouštět finančně do velkého a jistého rizika a do Příbrami jsme tedy neodjeli. Celkově jsme tedy letos brali stříbro, které jsme ovšem na oficiálním vyhlášení nepřebrali, protože, dle pravidel, vyhlašovali v naší třídě jen vítěze. Nedalo se svítit, řády jsou řády, a jak pravil Tomáš Hrabec, aspoň jsme si ušetřili dva zážitky z D1.“

Letos jsi vystřídal 3 spolujezdce, z jakého důvodu?

„Protože pokračování s Adamem Eliášem, díky jeho nástupu na sekretariát AČR, bylo nereálné, logickým krokem byla dohoda s Jirkou Strossem. Jsme velcí přátelé, jeho zkušenosti a znalosti jsou k nezaplacení a velice ho uznávám. Nicméně, jsme pracující lidé a Jirkovo vytížení v týmu Buggyra vylučovalo jeho účast na Barum Rallye. Měl jsem zase jednou, v této oblasti, kousek štěstí a díky týmu Sparrow jsem byl spojen s Petrem Glösslem. Budu se opakovat, ale v tomto ogarovi jsem našel skvělého parťáka, nejen co se závodů týče.

S Adamem jsme se rozloučili na Kopné a jak jinak, od chvíle, kdy jsem ho naložil v Žiželicích, až do konce soutěže, bylo u nás v autě kvalitního vtipu na rozdávání.“

Jaké máš plány na příští rok?

„Chci jet dále s Peugeotem 208 R2 a pokračovat v rozdělané práci z letošního roku. Máme v hlavě spoustu plánů, nicméně, pro jejich realizaci musíme zajistit co nejpevnější finanční základ. Najít nové partnery, kteří by nás chtěli podpořit, není vůbec jednoduché, ale makáme a snad se startem sezony 2015 sklidíme zasloužené ovoce.

Omlouvám se, že nebudu konkrétní, ale zatím si netroufám odhadovat, kolik procent našich plánů dokážeme přetavit ve skutečnost.

Za poděbradskou část týmu mohu prozradit, že, byť velmi pomalu, ale rodí se u nás v polabí na dílně dvě auta, která by měli ocenit zejména fanoušci rallye legend.

Hned z kraje roku se těším na skvělou, dobročinnou a pro organizátory ocenění hodnou akci Rallye Ice Tour, protože formace Kouřil – Gavlák – Dunovský má opět motivace dost a dost. Všechny fanoušky touto cestou zvu do ochozů zlínského zimáku, bude to stát za to. Následovat by měla Testovací RZ Žiželice. Na toto, profesionálně zabezpečené, testování soutěžních aut si taktéž dovoluji všechny příznivce pozvat.“

Na setkání mistrů v Sosnové jsi měl skvělý zážitek, podělíš se?

„Takovou odměnou za letošní sezónu bylo Setkání mistrů v Sosnové na konci listopadu, kterého jsem se sice nezúčastnil jako soutěžící, ale pracoval jsem celý víkend jako závodní inženýr multišampiona Juhy Kankkunena. Mohl jsem s ním tak strávit dva dny diskuzemi od formálních věcí a jeho požadavků na auto až po pohodovou debatu o jeho zážitcích z celého světa a také o mém závodění J. Samozřejmě jsem se s ním ve Fabii WRC svezl a mohl tak vidět jeho práci za volantem z bezprostřední blízkosti. Byl to prostě zážitek jako hrom.“

Poděkování, vzkaz

„Velmi děkuji a vážím si podpory našich partnerů. Bez nich bychom se jezdili na závody tak možná koukat. Jsem rád, že Vás můžeme reprezentovat.

Dále děkuji všem lidem z Rallyesportu Poděbrady a týmu Sparrow racing. Společnými silami jsme ten rok zvládli a já jsem jim za to velice vděčný.

Byť je zmíním až na konec (i když, říká se, nakonec to nejlepší) chci upřímně poděkovat všem fanouškům, ať už těm, kteří podporovali nás (a že Vás málo nebylo), tak i těm, kteří přejí někomu jinému. Jste skvělí, buďte takoví dál, a když Vás bude ještě víc, bude to jen dobře.

Současně bych si dovolil všem fanouškům vzkázat, ať dbají pokynů pořadatelů a snaží se svým chováním pomoci organizátorům k hladkému průběhu soutěží. Když vše dobře půjde a rallye jako taková nebude mít smůlu na průšvihy, tak věřím, že postupně se zase dostanou blíže k trati a soutěžním vozům.

Všem také přeji odpočinkové Vánoce a hodně zdraví do nového roku.“

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!