Radka Matthey - eWRC.cz
7. 1. 2015 17:06 − 3330× − 1

Sainz získal pro tým Peugeot Total čtvrté místo

Peugeot 2008 DKR ovládaný nejzkušenějším jezdcem pokračoval ve své spanilé jízdě i třetí den Rallye Dakar.

Peugeot 2008 DKR ovládaný nejzkušenějším jezdcem pokračoval ve své spanilé jízdě i třetí den Rallye Dakar. V porovnání s předcházející etapou byla tato mnohem mírnější. Trať dlouhá 284 km přivedla závodníky do Chilecito poblíž chilské hranice.

Video Red Bull TV 3. etapa

Carlos Sainz, Stéphane Peterhansel a Cyril Despres překonali po náročné etapě předchozího dne svou únavu a pustili se do nástrah třetího dne Dakaru. I když byla etapa obtížná, její výhodou bylo, že skončila brzy, takže si posádky mohly odpočinout a připravit se na následující den v táboře Chilecito.

Nicméně i dnešek představoval velkou výzvu, neboť nabídnul pro Dakar typické otevřené a rychlé úseky, které vedly přes jeden z nejkrásnějších regionů Argentiny. I přes působivé scenérie si prašné cesty připravily pro závodníky předtím, než zítra zamíří do Chile, náročné situace. Legenda rallye sportu Carlos Sainz, který se do této etapy vydal z šestého místa, dál spolehlivě a rychle pokračoval v útoku. Španělský jezdec byl schopen zvýšit své tempo a dojet měřený úsek na čtvrtém místě, takže si vylepšil své skóre a v celkovém pořadí je nyní také na čtvrtém místě.

"Jsme velmi rádi, že jsme se za celý den nesetkali s žádným problémem a podařilo se nám v rychlostní zkoušce udržet výborně tempo,“ prohlásil nadšeně. „Jsem moc spokojený. Další den závodu za námi a jsme pořád v dobré pozici!“

Francouz Stéphane Peterhansel byl dnes v bezproblémové etapě sedmý nejrychlejší. „Celkově to byl výborný den, kromě toho prachu,“ prohlásil po příjezdu do cíle. „Vzhledem k tomu, že jsme ráno vyjeli šestnáctí, bylo to náročné. Na začátku se mi podařilo pár soupeřů předjet, ale pak byla opravdu špatná viditelnost. Byla to kratší a snadnější etapa než včera a výsledek je dobrý. Ověřili jsme si, že jsme velmi rychlí na dlouhých rovných úsecích a o něco pomalejší v užších úsecích s vegetací.“ Francouzský jezdec se nyní díky tomuto výkonu drží na 16. příčce celkového pořadí. „Ukázat potenciál, jako se nám daří doposud, je velmi povzbudivé,“ prohlásil.

Cyril Despres dosahuje ještě obdivuhodnějších pokroků. Svědčí o tom jeho dnešní 14. místo, díky němuž se v celkovém pořadí posunul na 20. místo. „Tahle etapa se mi moc líbila,“ svěřil se. „Mám z auta opravdu dobrý pocit. Vím, že se toho musím ještě hodně naučit, ale mám naštěstí vynikajícího spolujezdce, který mi hodně pomáhá. Zkouším se přizpůsobit si mozek na způsob myšlení, který vyžaduje řízení auta. Na všech nebezpečných úsecích nebo v kamenitých místech se dá v autě jet dvakrát rychleji než na motorce. V jiných místech, především tam, kde je nutné brzdit a jsou tam ostré zatáčky, jedou naopak motorky dvakrát rychleji až auta. Zvyknout si na tento přístup je můj hlavní úkol, ale každým dnes se o něco zlepšuji.“

Bruno Famin je po třetí etapě velmi pozitivní: „Opouštíme Argentinu s Carlosem, který se blíží stupňům vítězů a s dalšími dvěma auty, které se neustále zlepšují: je to pro nás velká satisfakce, vzhledem k tomu, jak málo zkušebních jízd jsme mohli podniknout před odjezdem do Jižní Ameriky. Jsme si pochopitelně velmi dobře vědomi toho, že je před námi ještě dlouhá cesta a spoustu obtíží, ale máme tři auta v dobrých pozicích a všichni tři piloti odvádí vynikající práci. Zachováváme si skromný přístup: cesta je dlouhá a zítřejší poušť Atacama bude velmi náročná.“

Chilecito, 6. ledna 2015Start 4. etapy (Chilecito-Copiapo): středa 7. ledna v 6:14 místního času. 909 km z toho 315 km měřených.

Celkové pořadí po 3. etapě:

    1 Nasser Al-Attiyah (QAT)/Matthieu Baumel (F) Mini 9:21:26
    2 Giniel de Villiers (RSA)/Dirk von Zitzewitz (D) Toyota 9:26:44
    3 Orlando Terranova (ARG)/Ronnie Graue (ARG) Mini 9:39:41
    4 Carlos Sainz (E)/Lucas Cruz (E) Peugeot 2008 DKR 9:40:58
    5 Yazeed Al-Rahji (SAU)/Timo Gottschalk (D) Toyota 9:41:34
    6 Krzysztof Holowczyc (PL)/Xavier Panseri (F) Mini 9:46:50
    7 Erik van Loon (NL)/Wouter Roesegar (NL) Mini 9:49:09
    8 Bernhard Ten Brinke (NL)/Tom Colsoul (B) Toyota 9:57:48
    9 Carlos Sousa (P)Paulo Fiuza (P) Toyota 10:03:18
    10. Christian Lavieille (F)/Pascal Maimon (F) Toyota 10:05:04
    16 Stéphane Peterhansel (F)/J-P Cottret (F) Peugeot 2008 DKR 10:34:15
    20. Cyril Despres (F)/Gilles Picard (F) Peugeot 2008 DKR 10:51:37

Live tracking ZDE: http://peugeotofficial.tumblr.com/tagged/peugeot2008dkr%20/

Komentářů celkem: 1
8. 1. 2015 16:521
0 0
dnes už je vše jinaksmajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!