Jiří Vintr - eWRC.cz
8. 1. 2015 17:22 − 3564× − 0

Prasklé turbodmychadlo znamená pro Macíka propad

Rallye Dakar vstoupila včerejší etapou do Copiapó na území Chile, které bývá nazýváno bránou do pouště Atacama.

Rallye Dakar vstoupila včerejší etapou do Copiapó na území Chile, které bývá nazýváno bránou do pouště Atacama. Z ní se účastníci Dakaru 2015 nedostanou dalších pět dní a budou pravděpodobně rozhodující v celém závodě. Pro Martina Macíka Jr. začala Atacama smůlou: porucha turbodmychadla znamenala asi 80minutovou ztrátu a propad pořadím.

K poruše došlo na 8. kilometru speciálky, která následovala po vysilujícím a náročném přesunu přes andský průsmyk Sv. Františka. Shodou okolností šlo o nové turbodmychadlo, které mechanici vyměnili na motoru pouhou noc předtím. Naštěstí i za těchto okolností se projevila připravenost posádky, která přesto v záloze jedno rezervní turbodmychadlo vezla a mechanik Michal Mrkva ho zhruba za hodinu a čtvrt dokázal vyměnit.

Posádka tedy pokračovala dále, což dokumentoval svými zprávami i šéf týmu Martin Macík: „Projeli kolem mne na 34. kilometru jako úplně poslední.“ Přesto však krátkou, ale velmi náročnou speciálku s finišem v obávaných hnědých dunových horách nad hornickým městem Copiapó dokončila posádka Martina Macíka na hranici první třicítky, když dokázala předjet téměř stejný počet soupeřů a jednotlivými intervalovými časy se pohybovala na úrovni první desítky.

Martina čeká nyní propad celkovým pořadím, ale celá Atacama je teprve na začátku. V ní se všechny rozestupy povážlivě natáhnou (zda tomu bude i v absolutním čele celkového hodnocení, jemuž opět vévodí trojice Kamazů, to je na pováženou) a Martin může ještě významně těžit ze spolehlivé, ale svižné jízdy. Třeba už v následující dlouhé speciálce do Antofagasty, jakési jihoamerické dakarské klasice.

Všechny aktuality z Dakaru budeme průběžně zveřejňovat také na:

www.kmracing.cz

http://www.facebook.com/martinmacikjrdakar

http://www.facebook.com/kmracingteam

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!