Milan Jirouš - eWRC.cz
20. 1. 2015 21:22 − 3476× − 0

Sen o Dakaru s LIAZkou se vyplnil

Legendární LIAZka projela cílem a na zpáteční cestě navštívila zastupitelský úřad a také školu, podporovanou ČR.

Expedice v Senegalu nezahálela a kromě návštěvy přírodní rezervace Fathala, navštívila i školu podporovanou Českou republikou. Našemu zastupitelskému úřadu navíc přivezla státní vlajku. České a holandské vyslanectví v Dakaru najdete na stejné adrese. Česká vlajka zde ale nevlála. Náš úřad měl totiž výrazně větší vlajku, než je zde vyvěšená holandská, takže její použití nebylo vhodné. Sen o Dakaru proto nechal vyrobit vlajku podle zadaných parametrů a vzal ji na svou expedici. Českou státní vlajku předal manažer týmu Petr Kotek našem vyslanectví v Dakaru, za nějž ji převzala vedoucí úřadu Mgr. Lenka Pokorná. Ke společnému focení s týmem a historickým kamionem LIAZ se přidal i její kolega z holandského vyslanectví.

Ale expedice měla v Senegalu i další příjemné povinnosti. Jednou z nich byla návštěva školy podporované Českou republikou. Tým zde promluvil s žáky a těm starším pak představil techniku československého kamionu LIAZ i jeho historii. Pak se už kamion i s doprovodem vypravil na zpáteční cestu. Ta opět vede přes Mauritánii, Západní Saharu a Maroko, kde se tým nalodí na trajekt do Evropy. Doma bude výprava 27.1. Setkání s novináři a s veřejností je plánováno na 29.1. Toto datum si tedy zaškrtněte v kalendáři.

Historický kamion LIAZ v neděli 11.1.2015 projel cílem dálkové rallye Africa ECO Race, tedy soutěže jedoucí se ve stopách původní Rallye Paříž-Dakar. Po dlouhé cestě z Prahy do Paříže a dále přes Maroko a Mauritánii dorazil třicet let starý kamion LIAZ až ke břehům Růžového jezera v Senegalu. Splnil tak svůj cíl, tedy vzdát touto cestou hold všem, kteří se na startu vozidla na Rallye Paříž-Alžír-Dakar před třiceti lety podíleli a nyní nás už sledují z motoristického nebe. Nakonec jejich jména vezla legendární LIAZka na obou bocích plachty.

Kamion symbolicky projel cílem dálkové rallye Africa ECO Race, která se na zdejším kontinentu jezdí ve stopách původní Rallye Paříž-Dakar. Historický automobil ale nebyl součástí startovního pole, i když se v průběhu své poutě africkou krajinou se závodními stroji a jejich jezdci několikrát setkal.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!