22. 1. 2015 15:57 − 5069× − 1

Rallye Monte Carlo – pohled do historie

Dnes večer startuje Rallye Monte Carlo 2015. Nyní se ale podívejme do její historie.

Dnes večer startuje Rallye Monte Carlo 2015. Nyní se ale podívejme do její historie, abychom se trochu navnadili.

Výsledky jednotlivých ročníků najdete na serveru eWRC-results.com, kde je i vidět, že nejvíce vítězství získal Sebastien Loeb (7x), nejvíckrát na stupních vítězů byl Carlos Sainz (11x při 3 vítězstvích) a nejvíce startů má evidováno Marc Dessi. Jeho 29 startů je jistě úctyhodných.

Historie Rallye Monte Carlo je plná zajímavých ročníků, příběhů, havárií i soubojů. Dnes si vybereme a připomeneme pomocí videí jen některé z nich.

Spousta fanoušků považuje za absolutní vrchol rally rok 1986, kdy vrcholila slavná éra vozů skupiny B. Tady jsou tedy v pěti dílech záběry z Monte Carla 1986, kdy se stal vítězem Henri Toivonen, který o pár měsíců později zahynul za volantem Lancie Delty S4 na Korsice.

Pokud se řekne Rallye Monte Carlo, pak je jeho symbolem zkouška přes legendární průsmyk Col de Turini. Vždy jsem miloval onboardy z dob ranných WRCů, tady jsou dva celé onboardy Pettera Solberga a Colina McRae. Mimochodem, slavný Colin McRae neměl Monte Carlo nikdy v lásce a nikdy se mu ho nepodařilo vyhrát.

Velkým tahákem letošního ročníku je návrat Sebastiena Loeba, který je jednoznačným králem Monte Carla. Naposled na něm prohrál v roce 2006, kdy z vedoucího místa havaroval na RZ6 a soutěž dokončil pomocí superally. Stíhací jízdou se ale nakonec posunul z osmého místa až na druhé, vítězem se stal Marcus Grönholm. Na prvním videu je onboard Loeba z RZ5, kde jsou krásně vidět měnící se podmínky, na druhém pak samotná havárie.

Abychom to dnes nepřehnali, tak už si dáme jen nějaké ty slavné havárie. Jednou z neslavnějších a často opakovaných je konec Romana Kresty s Octavií WRC na jedné zídce. Ještě dnes jistě děkuje telegrafnímu sloupu.

Do jedné z mnoha zídek narazil v roce 2005 i Petter Solberg a bylo velké štěstí, že se tenkrát nikomu z diváků nic nestalo. Mimochodem, ani Petter Solberg nikdy na Monte Carlu nevyhrál.

Český fanoušek si jistě vzpomene i na havárii Armina Schwarze s Fabií WRC v roce 2005.

To by pro dnešek stačilo, doufám, že vás to příjemně navnadilo, takže večer na shledanou u výsledků.

Komentářů celkem: 1
23. 1. 2015 23:18
0 0
Nádherné vzpomínání. Díky moc.
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!