Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
22. 1. 2015 23:48 − 6460× − 6

Po prvním dni je na čele Loeb

Reminiscenci let minulých evokují výsledky po prvním dni Rallye Monte Carlo, jelikož na čele jede posádka Loeb – Elena.

Čekání na start nového ročníku světového šampionátu je u konce a Rallye Monte Carlo má za sebou úvodní rychlostní testy, konkrétně dvě rychlostní zkoušky, které se odjely ve čtvrtečním večeru. Úvodní úsek s názvem Entrevaux – Rouaine se do harmonogramu soutěže vrátil poprvé od roku 1983, takže pro všechny účastníky šlo o zkoušku, kterou ještě nejeli a s tímto testem nemá zkušenosti ani Delecour, který z letošního startovního pole patří mezi jezdce s nejvíce zkušenostmi z monacké soutěže (celkově se na start postavil už 20x). Druhý test nesl název Norante – Digne-les-Bains a pokud jde o délku, byl s 19 km o dva kilometry kratší než ten první.

První zkouška se nejlépe povedla navrátilci na světové tratě Loebovi, který dokázal deklasovat konkurenci a zvítězit s náskokem 22 sekund na druhého Tanaka. Po dlouhých letech byly zrušeny splity do kokpitu soutěžních aut a jezdci tak nevěděli o tom, jak si průběžně stojí oproti konkurenci a o tom svědčil i výraz Loeba v dojezdu RZ1, který byl svým výkonem překvapen. "Tři kilometry před cílem jsme Danielovi říkal, že mi to připadá jako kdybychom zastavili. Na cestě byl všude led a bylo to opravdu velmi obtížné. Ale jsem šťastný z takového času," svěřil se devítinásobný mistr světa ve spoce úvodního testu. Estoncovo umístění na druhé příčce bylo velmi příjemným překvapením zkoušky a teprve třetí nejrychlejší čas na úvod sezóny připadl úřadujícímu světovému šampionovi Ogierovi, který najel 17 desetin na Meeka, kterému se ztrátou dalších 3,5 sekundy jistil záda Ostberg s dalším Citroenem.

Na druhém testu zatáhl druhý Sébastien, konkrétně tedy Ogier, jenž zkoušku vyhrál s náskokem 10 sekund na týmového kolegu Latvalu a 17 sekund na třetího Loeba. "Jsem rád, že jsem tady, protože zkoušky byly náročné. Byl jsem překvapen svým časem na první rychlostce, ale být první na trati je obtížné," hodnotil úvodní den Ogier. Tomu však ani vítězství v RZ2 nestačilo na posun do čela, které si uhájil Loeb s náskokem 13 sekund na svého jmenovce. Na třetí příčku se posunul Latvala a odsunul tak mimo pódium Tanaka: "Dnešek byl o mnoho lepší než jsem si představoval. Snažím se si rally užívat a nasbírat co nejvíce zkušeností. Po zbytek rally bych chtěl udržet konzistentní tempo." Na pátou pozici se posunul Evans, který překonal Meeka jemuž se druhá RZ nepovedla tak jako ta první. Sedmý byl Mikkelsen o pouhou jednu desetinu za Severním Irem, osmé místo po čtvrtku patří Neuvillovi, který je nejlepším z týmu Hyundai. Devátý jede Ostberg a elitní desítku uzavírá Solberg, který má 13 desetin k dobru na Prokopa.

Pokud nahlédneme na výsledky WRC2, tak zde si nejlépe vede loňský juniorský mistr světa a Evropy Lefebvre, ale na druhém místě jede k radosti slovenských a českých fanoušků dvojice Koči – Kostka. Třetí je Giordano, čtvrté místo patří Breenovi a pátý je Maurin. Ve WRC3 je ve vedení McKenna, kterého pronásledují dva Francouzi Gilbert a Folb, na čtvrtém místě je Tempestini a pátý je Veiby. Výsledky JWRC, jak již je zvykem kopírují WRC3, protože tohoto šampionátu se kromě juniorů zřídkakdy účastní někdo další. Novinkou od letošního roku je na vybraných podnicích MS a ERC R-GT Cup, kde je na čele Delecour mající minutu a půl k dobru na Dumase a o další minutu navíc na Dueze. Celkově je Delecour se zadokolkou na těchto náročných zkouškách na 34. místě. Sedmí ve třídě a 62. celkově pak jedou Rada s Jugasem, kteří jsou druhou českou posádkou na startu této slavné soutěže.

Rallye Monte Carlo po RZ2
1.Loeb Sébastien – Elena DanielCitroen DS3 WRC30:08,2
2.Ogier Sébastien – Ingrassia JulienVolkswagen Polo R WRC+13,3
3.Latvala Jari-Matti – Anttila MiikkaVolkswagen Polo R WRC+36,1
4.Tänak Ott – Mõlder RaigoFord Fiesta RS WRC+38,6
5.Evans Elfyn – Barritt DanielFord Fiesta RS WRC+47,4
6.Meeke Kris – Nagle PaulCitroen DS3 WRC+59,8
7.Mikkelsen Andreas – Floene OlaVolkswagen Polo R WRC+59,9
8.Neuville Thierry – Gilsoul NicolasHyundai i20 WRC+1:06,8
9.Ostberg Mads – Andersson JonasCitroen DS3 WRC+1:08,7
10.Solberg Henning – Minor-Petrasko IlkaFord Fiesta RS WRC+1:17,6

Rallye Monte Carlo můžete sledovat online, ostatně jako vždy, na serveru eWRC-results.com.

Komentářů celkem: 6
23. 1. 2015 07:39
0 0
.....o pouhou jednu desetinu před Severoirem, osmé.....
Zajímavý výraz - takový jsem ještě neviděl... ale já toho ještě neviděl....smajlík
tom
23. 1. 2015 09:51
0 0
skoda zdrzeni Loeba na RZ2(havarie Bouffiho a predjizdel i pomalu jedouciho Kubicu) mohl byt odstup na Ogiho porad min. 30sek. ale i tak doufam, ze ho pojede........ GO Seb. I. smajlík
23. 1. 2015 11:02
0 0
Jako.. kde máte brát motivaci závodit, když Seb I. rok nejede a stejně jim naloží... já bych ten volant normálně položil :-D
23. 1. 2015 15:33
0 0
Přesně tak! Na místě Meeka a Ostberga bych se někam zahrabal. Ať už Seb dopadne jakkoli, do teď jim tu ukázal,kdo je tu tím nejlepším. Dál je důkazem, že v autě problém není.
23. 1. 2015 15:55 Upraveno 16:03
0 0
mickey [23.1.2015 07:39]: Tohle používá "kuřecí" úplně běžně. Mě to teda tahá k...y za uši. Není "Severoir" jako severočech, to si myslím. A potom taky TA "příkopa". Kde to frajeři berou, nechápu. Ta strouha, škarpa. Příkop stejně jako rygol, pangejt dycinky TEN! smajlík K Loebovi-PAN jezdec. Nicméně-Monte "je tak trochu jiná soutěž", než ty další(ikdyž mají "taky to svoje...) smajlík
23. 1. 2015 17:30
0 0
už jsem to upravil včetně překlepu kdo, že byl za kým a před kým, doufám že výraz Severní Ir se vám už bude líbit ;)
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!