Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
23. 1. 2015 16:25 − 5389× − 1

V čele Rallye Monte Carlo přenocuje Sébastien Ogier

Odpoledne se Ogier dokázal propracovat před Loeba a bude tak nocovat na vedoucí příčce Rallye Monte Carlo.

Odpolední sekce páteční etapy Rallye Monte Carlo přinesla opět trojici rychlostních testů, které byly shodné s těmi co se jely ráno a na posádky tedy čekalo přes 65 ostrých kilometrů před tím, než měli pro dnešek padla. Po dopoledni byl ve vedení Loeb, kterému se však výrazně přiblížil Ogier a čekalo se, zda-li se odpoledne dokáže úřadující mistr světa dostat před svého krajana. Na všech zkouškách byly hlášeny více či méně shodné podmínky jako ráno akorát s tím rozdílem, že bylo na trať nataháno množství nečistot.

Odpolední úvodní test vyhrál Loeb, který byl spolu s Ostbergem jediným, kdo nazul zimní pneu bez hřebů a jak se později ukázalo, byla to správná volba. "Před zkouškou jsem Ogierovi říkal, že si myslím, že pneu s hřeby tu jsou lepší volba a že mám špatně obuto. Byl jsem trochu překvapen množstvím ledu a sněhu na zkoušce. Ale nakonec to pro nás bylo v pohodě. Slušný čas," popisoval ve stopce svou volbu Loeb. Druhý čas bral na rychlostce Latvala a třetí byl Ogier. Čtvrtí místo zajel Kubica, který byl dobře rozjetý z dopolední sekce a pátý byl Meeke.

Na sedmém testu vyhrál Kubica (již třetí vyhraná páteční RZ!) a za ním zajel druhý čas ve zkoušce Ogier, který se dostal před Loeba v absolutní klasifikaci, jelikož ten chyboval ve vracáku a ztratil nějaký čas. Třetí čas zajel Meeke, pro něhož však výkon neznamenal změnu v absolutním pořadí, protože si nadále držel celkové čtvrté místo za Latvalou (ten byl v RZ7 až 7.).

Poslední zkouška dne s názvem Les Costes – Saint-Julien en Champsaur 2 se stala pohromou pro Citroen, neboť tým přišel o oba dva jezdce bodující do klasifikace jezdců. Nejprve se na druhém splitu objevila čtyřminutová ztráta u Meeka, který se následně znova rozjel aby znova zastavil před koncem zkoušky. O něco později havaroval Loeb, který ve zledovatělé pasáži trefil kámen a poškodil zavěšení a zadní kolo své DS3 WRC. Tím haváriím není konec, po povedených výkonech dal vzpomenou Kubica na loňský rok když dokázal v průběhu jedné RZ dvakrát havaroval: "Měli jsme velkou krizovku ve vysoké rychlosti. Šli jsme ven a zpět se dostali díky divákům a později jsme šli ven v odbočení, sklouzli se na sněhu, trefili strom a způsobili si defekt."

Díky Loebově ztrátě zůstal na čele osamocený Ogier, který má po pátku náskok minutu a tři čtvrtě na druhého týmového kolegu Latvalu. Díky třetímu místu Mikkelsena to navíc vypadá, že Volkswagen míří za dalšími kompletními stupni vítězů, ale nepředbíhejme, Monte je ještě dlouhé a stát se může cokoliv, obzvláště na této rally. Deset sekund za Norem jede nejlepší Ford v rukou Tanaka a pátý je Ostberg, který drží prapor Citroenu. Na šesté příčce zakončil pátek Evans, necelou čtvrtminutu nazpět následuje Neuville, jenž je nejlepším Hyundaiem. Půlminutu na Belgičana pak ztrácí Sordo, do desítky proklouzl i Prokop, který je aktuálně devátý a TOP 10 uzavírá Loeb.

Závěrem alespoň krátký výlet do WRC2, kde si zdárně vedou Koči s Kostkou, protože po pátku se drží na druhé příčce za Lefebrvem a zbytku světa již vedoucí dvojice celkem výrazně ujíždí. Slovenský pilot tak zatím plní nad plán toho, co si stanovil: "Musím říct, že jsem překvapen našimi časy. Přijeli jsme sem se pokusit bojovat o TOP 5 nebo být alespoň konkurenceschopní. Jsem zde poprvé a poprvé jedu s tímto autem. Opravdu jsem si to užíval. Pokusíme se ještě Lefebvrovi přiblížit." Třetí je ve WRC2 Kremer, čtvrtý Maurin a pátý je Breen.

Rallye Monte Carlo po RZ8
1.Ogier Sébastien – Ingrassia JulienVolkswagen Polo R WRC1:52:07,4
2.Latvala Jari-Matti – Anttila MiikkaVolkswagen Polo R WRC+1:45,4
3.Mikkelsen Andreas – Floene OlaVolkswagen Polo R WRC+2:34,8
4.Tänak Ott – Mõlder RaigoFord Fiesta RS WRC+2:44,4
5.Ostberg Mads – Andersson JonasCitroen DS3 WRC+3:02,9
6.Evans Elfyn – Barritt DanielFord Fiesta RS WRC+3:15,2
7.Neuville Thierry – Gilsoul NicolasHyundai i20 WRC+3:29,9
8.Sordo Dani – Martí MarcHyundai i20 WRC+4:03,0
9.Prokop Martin – Tománek JanFord Fiesta RS WRC+4:59,6
10.Loeb Sébastien – Elena DanielCitroen DS3 WRC+6:08,7

Rallye Monte Carlo můžete sledovat online, ostatně jako vždy, na serveru eWRC-results.com.

Komentářů celkem: 1
23. 1. 2015 18:31
0 0
Koči je naprostá bomba. Spousta moc moc pozitivních věcí. Kritizovaný Kubica zajel řadu RZ skvostně. Mladí od Fordu dělají radost. Nejásal bych tolik nad formou DS3 vzhledem k výkonu Loeba a stálých jezdců. Tím rozhodně nechci říct, že to auto je špatný, naopak. Ale říct(jako mnozí), že TEĎ se konečně ukázalo, že auto je skvělý, ale jezdci stojí za h...? Na to je Monte moc specifickou rally a o síle aut vypoví hodně málo. Pěkný pohled na tabulku a pozici našeho Prokopa v TOP10-vzhledem ke konkurenci. I jezdci na RRC nebo R5, případně S2000 jsou za těchto podmínek ve hře...
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!