Martin Prokop v polovině Rallye Monte Carlo devátý

Stejně jako ve třech posledních sezonách, i letos se o úvod Mistrovství světa v rally stará legendární Rallye Monte Carlo.

Stejně jako ve třech posledních sezonách, i letos se o úvod Mistrovství světa v rally stará legendární Rallye Monte Carlo, jejíž 83. ročník byl se vší slávou zahájen ve čtvrtek večer na monackém Place du Casino. Posádka Jipocar Czech National Teamu Martin Prokop a Jan Tománek s osvědčenou technikou v podobě Fiesty RS WRC na startu nechyběla a v polovině náročné soutěže je na devátém místě celkové klasifikace.

Podmínky na tratích rychlostních zkoušek a dosavadní průběh závodu popisuje pilot atraktivně zbarveného, šedo-oranžovo-žlutého Fordu, přezdívaného Fiona: „Letošní Monte představuje starou dobrou klasiku se vším, co si pod názvem závodu dokáže fanoušek motorsportu představit. Extrémně nevyzpytatelné podmínky a nepředvídatelný povrch tratí nás provází zatím celou soutěž. Ve středu v noci přišlo vydatné sněžení, které razantně změnilo ráz rychlostních zkoušek ze stavu, ve kterém jsme je projížděli při tréninku. Vše je tedy na ledových špionech a gumařích, když jsme odkázáni na jejich informace o aktuálním stavu na trati. Díky mlze a teplotám kolem nuly se ale podmínky mění velice rychle a často ani aktuální poznámky od nich nesedí. Myslím si, že každý si jede ve svém tempu a nepouští se do zbytečného rizika. Prioritou je boj s tratí, samotný čas je trochu upozaděn. Proto ani zatím kvůli nehodám neodstoupilo, nebo nemělo problémy tolik posádek, jako v minulých ročnících. Jsem přesvědčen, že se zatím letos jede celkem opatrně a s respektem z nepředvídatelných podmínek. My jsme raději dnes i do odpolední sekce nechali čtyři gumy s hřebíky a vsadili na jistotu, tedy jeli to samé co ráno. Deváté místo v polovině závodu je pro nás zatím dobré a musíme být spokojeni.“

Na jeho slova navazuje spolujezdec Jan Tománek: „Ani na zítřek netušíme, co nás přesně na trati čeká a volba pneumatik bude extrémně důležitá. Vložky jsou od sebe hodně vzdáleny a budou na nich určitě panovat rozdílné podmínky. Pokud se nepovede zvolit správné gumy třeba na druhou dopolední erzetu, která má přes padesát kilometrů, bude to znamenat obrovské trápení a hluboký propad výsledkovou listinou.“

Další napínavé souboje na tratích Rallye Monte Carlo začínají v sobotu po deváté hodině a na posádky čekají čtyři náročné rychlostní zkoušky o celkové délce 128 km.

Komentářů celkem: 2
24. 1. 2015 08:391
0 0
Sordovi na závěr dne ještě naběhla penalizace, takže je Martin Prokop dokonce osmý.
24. 1. 2015 12:152
0 0
"Pokud se nepovede zvolit správné gumy třeba na druhou dopolední erzetu, která má přes padesát kilometrů, bude to znamenat obrovské trápení a hluboký propad výsledkovou listinou."
Tak to se bohuzel presne stalo.....
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!