24. 1. 2015 16:28 − 1783× − 0

FARS racing a tvrdý naraz do skály na evropském Jänneru

Krátce po novém roce se vydal zlínský tým FARS racing k našim rakouským sousedům na úvodní soutěž ME – tradiční Jänner rally.

Krátce po novém roce se vydal zlínský tým FARS racing k našim rakouským sousedům na úvodní soutěž v kalendáři mistrovství Evropy – tradiční Jänner rally. Počasí se konečně zlomilo na opravdu zimní a slibovalo tak po dlouhé době opět zajímavou podívanou na sněhovou rally. Zlínský tým FARS racing zastoupili na startu Adam Fabrika se Zdeňkem Drmotou a osvědčeným vozem Renault Clio sport.

Příjezd do Freistadtu proběhl velmi hladce a po formální přejímce posádka rychle spěchala začít trénovat, neboť je čekala obrovská porce ostrých kilometru na velmi těžké a co se povrchu týče velmi nevyzpytatelné trati pokryté částečně sněhem a částečně ledovými plotnami. Po úspěšném seznámení s tratí a napsání rozpisu přišla na řadu nedělní technická přejímka. Na té se ovšem nastolená pohoda v týmu začala pomalinku hroutit, když se zjistilo, že sady pneumatik, které měl tým k dispozici nelze použít. A to i přesto, že před závodem toto povolovaly zvláštní ustanovení pořadatele. ,,Nic se s tím již nedalo udělat a i díky shánění nových vyhovujících pneumatik jsme nestihli Shakedown," smutněl Adam. Mechanici týmu začali tedy narychlo shánět vhodné obutí. ,,Komplikace však nastaly o to více, když jsme zjistili, že úzké pneu s hrotem díky povětrnostním vlivům které v okolí Freistadtu nastaly, již prodejci nemají. Museli jsme tak vzít zavděk širokou gumou, která má však daleko méně hrotů a na vrstvu napadaného sněhu tedy není zcela optimální," objasnil předstartovní lapálie pilot Renaultu. Posádka FARS racing týmu se však musela s touto situací poprat, ovšem již na úvodní rychlostní zkoušce se nevyvarovala chyby a v jednom ze sjezdů sjela z trati a docela tvrdě narazila na skálu vyčnívající do cesty která í v soutěži vystavila stopku. ,,V prudkém sjezdu na zledovatělé sněhem přikryté silnici náhle autu po povolení plynového pedálu náhle zhasnul motor a stalo se naprosto neovladatelným, narazilo do skály. Ta ke vší smůle trčela do silnice tak nešťastně, že se s autem dál pokračovat nedalo," popsal smolnou situaci pilot Renaultu. Velmi brzy tak bylo po nadějích na slušný výsledek. "Po vyproštění vozu se pak ukázalo, jak moc je auto poškozené. V daných podmínkách bylo naprosto nemožné auto opravit a pokračovat tak v super rally. O to více to zamrzelo,, řekl zklamaně zlínský pilot, jenž v krátkosti zhodnotil zimní rakouské dobrodružství.


Foto: Tým

,,Musím říci, že jänner rally byla svými podmínkami opravdu extremně náročná soutěž. I když jsme brzy odstoupili, byl to pro nás naprosto úžasný zážitek. Pokud bude někdy možnost, rád bych se zde vrátil a smůlu prolomil. Přál bych každému soutěžákovi se v takových podmínkách svést a je opravdu velká škoda, že se na sněhu nezávodí i u nás," shrnul své povídání o rakouském závodě Adam Fabrika. Jeho tým FARS se letos bude účastnit jak velkého mistráku, tak rovněž vybraných soutěží nově vypsané rallysprintové série. ,,Jak přesně bude sezóna probíhat zatím není zcela jasné, ale již teď vím, že FARS racing budou kromě mě reprezentovat i další posádky," nastínil plány týmu na letošní sezónu Fabrika. ,,Závěrem bych chtěl ještě poděkovat našim partnerům, bez kterých by nešlo provozovat tak náročný sport. Dále pak mechanikům, kteří místo sledování pohádek a cpaní se cukrovím, dělali mezi svátky vše proto, abychom na Jänner rally 2015 vůbec mohli odcestovat," poděkoval Adam všem, bez kterých by vysněný start na sněhu nemohl absolvovat. FARS Racing tým bude možné ale zcela jistě spatřit již na březnové Valašské Rally v okolí Valašského Meziříčí.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!